Ajankohtaista

Henkilökuvassa valmentaja Jukka Varmanen

Suomalainen nuori jääkiekko on nosteessa. Nuorten Leijonien maailmanmestaruus vuodenvaihteessa Kanadassa ja tyttöleijonien pronssi Japanissa nostivat suomalaisen jääkiekon ja valmennuksen koko kansan puheenaiheeksi. Mutta mitä mestaruuteen vaaditaan? Missä sijaitsevat suomalaisen kiekko-osaamisen juuret ja millaista valmennusta mestaruuteen vaaditaan? Jututimme Nuorten Leijonien valmentaja Jukka Varmasta mitalikahvien äärellä.

”Matka maailmanmestariksi ei ole helppo. Maajoukkuetason pelaajat ovat kehittäneet ominaisuuksiaan järjestelmällisesti jo useita vuosia. Kehittyäkseen pelaajat tarvitsevat osaavaa valmennusta, kunkin pelaajaan ominaisuuksien mukaista ohjausta, jonka rinnalla valmentajien tehtävänä on myös muodostaa näistä taidokkaista pelaajista yhtenäinen joukkue. Tähän me maajoukkueiden valmennuksessa muiden osa-alueiden ohella keskitymme”, Jukka kertoo.

Nuorten MM-kisojen loppuottelu USA-Suomi pelattiin Vancouverin Rogers Arenalla lauantaina 5.1.2019. Suomi voitti ottelun maalein 3-2. Kuva: Suomen Jääkiekkoliitto ry.

Nuorten Leijonien valmennusosaamisella on vahvat Vierumäki-juuret. Päävalmentaja Jussi Ahokas sekä valmentajat Olli Salo sekä Jukka itse ovat kaikki hakeneet oppinsa Vierumäen pulpeteilta. ”Vierumäeltä hankittuja valmennusoppeja toteutetaan päivittäin seurojen valmennuksessa. Vierumäellä valmentajiksi opiskelleet siirtyvät usein ensin seuratasolle, josta kokemuksen karttuessa aina ylemmäs ja ylemmäs erilaisten joukkueiden ja mahdollisesti jopa maajoukkueiden valmentajiksi. Vierumäen opit ja karttunut osaaminen kulkevat siis aina mukana”, kolme alan tutkintoa Vierumäellä suorittanut Jukka kertoo. Jouluna 2017 valmennuksen ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneen Jukan takataskusta löytyvät niin ikään kansainvälinen liikunnanohjauksen tutkinto sekä jääkiekon huippuvalmentajan valmentajan tutkinto. Valmennusosaamista hän on kartuttanut valmentamalla muun muassa Mestiksessä, Liigassa, nuorten maajoukkueissa sekä KHL:ssä Kunlun Red Starin joukkueessa. Päivätyönään Jukka analysoi Vierumäellä kotimaisen ja kansainvälisen jääkiekon kehitystä, lajitrendejä sekä tukee suomalaisen jääkiekon kehittymistä ja valmennusta seura- ja liittotasolla.

Vierumäellä toimivan Kansainvälisen Jääkiekon Kehityskeskuksen rooli jääkiekkovalmennuksen ja itse lajin kehittämisessä on merkittävää mutta monelle näkymätöntä työtä. ”Monelle työmme täällä Kehityskeskuksessa ei juurikaan näy tai pinnalle nousee vain pieniä murusia isommista kokonaisuuksista. Tämän vuoksi työtehtäviämme ja aikaansaannoksiamme voi olla hankala konkretisoida”, kuusi vuotta keskuksessa työskennellyt Jukka pohdiskelee. ”Kehityskeskuksessa teemme sekä kotimaista että kansainvälistä työtä jääkiekon kehittämiseksi. Tutkimme ja analysoimme, miten esimerkiksi maajoukkueet pelaavat, miten kansainvälinen peli kehittyy ja miten esimerkiksi suomalainen pelaaminen vastaa kansainvälisiin trendeihin. Lisäksi koulutamme ja tuemme liittoa ja seuroja heidän työssään”.

Poikien U18-joukkue leireili Vierumäellä huhtikuussa 2018.

Yhteistyö Jääkiekkoliiton kanssa on vahvaa. ”Työskentelen tiiviisti yhdessä jääkiekkoliiton huippu-urheilujohtajan kanssa ja keskitymme analysoimaan miesten ja poikien maajoukkueiden pelaamista, toimintaa ja valmennusta. Mitä kehitettävä on, miten pelillinen toiminta on mennyt eteenpäin ja mistä vahvuutemme löytyvät”, Jukka kertoo. ”Yhtenä suurimmista meneillään olevista projekteista on jääkiekon lajianalyysin päivittäminen, jota Kehityskeskus toteuttaa yhdessä Jääkiekkoliiton sekä Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen kanssa. Konkreettinen työ tapahtuu siis niin joukkueiden kuin pelaajienkin ympärillä sekä välillä kiekkokaukaloiden piippuhyllyillä videokameroiden ja läppäreiden parissa. Työnkuva on siis todella laaja-alainen ja haastava”, Jukka summaa.

Työtä ja kisamatkaa Nuorten Leijonien parissa Jukka kuvailee antoisaksi. ”Vancouverin kisat olivat tunteiden vuoristorataa, erinomaisia pelejä ja onnistumisia, muutamia heikkoja hetkiäkin, mutta turnauksen päätös kultamitaliin oli upea kruunu koko projektille”, Jukka muistelee. ”Monet joukkueessa mukana olleista nuorista tuntevat jo Pohjola-leirin ajoilta, joten yhteinen sävel oli helppo löytää. Alla oli yhteisiä harjoitusotteluita- ja turnauksia sekä muun muassa toukokuinen testipäivä Vierumäellä, jolloin työstimme yhdessä joukkueen arvoja ja toimintatapoja, johon toiminta yhtenä joukkueena kiteytyy”, Jukka kertoo.

Nuorten MM-kisojen loppuottelu USA-Suomi päättyi kultajuhliin. Kuva: Suomen Jääkiekkoliitto ry.

Nuorista Leijonista monella on kädessään avaimet ammattilaisuuteen ja miesten maajoukkueeseen, mutta yhtenä tärkeimmistä pelaajapoluista Jukka pitää kuitenkin ruohonjuuritason seuratoimintaa ja valmennusta. ”Meillä on vahva seuratoiminta, jossa pyöritetään päivittäistä kiekkoilijan arkea. Treenataan kaukalossa ja sen ulkopuolella, haetaan kokemuksia leireiltä ja otteluista, saadaan oppia ja mallia valmennukseen, pelaamiseen ja kiekkoilijana kehittymiseen.  Matalan kynnyksen harrastustoiminta ja Finnhockey Schoolien kaltainen kesäleiritoiminta tukevat kiekkoilijaksi kasvamisessa ja antavat nuorille lisää kokemuksia, itseluottamusta ja motivaatiota. Ne ovat hyvin tärkeitä ponnahduslautoja”, Jukka pohtii.

Tie ammattilaiseksi on haastava, ja vain marginaalista nuoria tulee NHL-tähtiä tai maajoukkuepelaajia. ”Nuorille haluankin painottaa, että nauttikaa pelaamisesta ja kaikista niistä ilmiöistä, joita kiekkoiluun liittyy. Kiekkoilijaksi ei ole kiire, jokainen kulkee matkaansa omaa reittiään pitkin ja kehittää vahvuuksiaan aina matkan varrella. Tärkeintä on nauttia matkasta, uskoa itseensä ja antaa jääkiekon viedä”, Jukka summaa.