Ajankohtaista

Iida Keisu – Ammattitaidosta käyntikortti liikunta-alalla

Liikunta-aktivaattorina toimiva Iida Keisu tarkistaa toimivatko laitteet. Pallohallissa on alkamassa Showdance-tunti. Keisu on nuoresta iästään (22) huolimatta ehtinyt jo harrastaa eri tanssilajeja niin kattavasti, että SM-kisojakin on tultu käytyä eri tanssityyleissä (Street, Disco, Latino Show, Performing Arts) ja Street-kisoissa menestyttykin voittaen ryhmän kanssa kultaa muutama vuosi takaperin. Keisu lähtee luontevasti kertomaan tulevasta tunnista osanottajille, jotka katsovat tarkkaavaisesti hänen eleitään ja kuuntelevat, mitä tuleman pitää.

Liikunta-alalle LOP-kurssin kautta

Hyvinkääläislähtöinen Keisu aloitti liikunta-alan opiskelut Vierumäellä aikanaan LOP:in eli liikunnanohjaajan peruskurssilla. Sitä kautta hän eteni ammattikorkeakouluopintoihin. Nyt takana on 1,5 vuotta liikunta-aktivaattorin työelämää. LOP-kurssilla häntä opetti muun muassa opettaja Jaakko Lattu.

– Päällimmäisenä Iidasta jäi mieleen ennakkoluuloton asenne ja into oppia uutta, sekä monipuolinen liikunnallinen tausta, jota hän on LOP-kurssin myötä osannut hyödyntää ja joka on tuonut hänelle työllistymismahdollisuuksia ainakin täällä Vierumäellä, kertoo Lattu.

– Mieleen jäi myös iloisuus ja positiivisuus. Uskoisin, että LOP-kurssin avulla Iida kasvatti itseluottamustaan hakeutua koulutukseen ja myös työtehtäviin, joissa hän on päässyt tuomaan osaamistaan ja valoisaa persoonaansa esille, jatkaa Lattu.

Projektit vievät eteenpäin uralla – ja toisinaan jopa Espanjaan

Tämänpäiväinen Showdance-kurssi alkaa lämmittelyllä. Keisu antaa ohjeita tanssijoille. Hän on vetänyt mm. latinalaistanssi-, showtanssi- ja dance-tunteja. Vaikka Vierumäen ihmiset, luonto ja ainutlaatuinen me-henki ovat hänelle erityisen tärkeitä, vuodenvaihteen jälkeen uusia näkökulmia ja kokemuksia lähdetään hakemaan Espanjasta.

Pallohallissa kuitenkin opetellaan seuraavaksi koreografia. Se on hauska ja kaikki oppivat sen hyvin. Keisu on oppinut ja päässyt etenemään liikunta-alalla muun muassa erilaisten projektien kautta. Esimerkiksi vierumäkeläisten opiskelijoiden perustama Nature Escape Oy -yritys on ollut avuksi.

Opiskelijat rohkeasti mukaan yrittäjyyteen

– Nature Escape Oy sai alkunsa Leijonankita-opiskelijaprojektin myötä, jossa ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoiden tarkoituksena on luoda ja tuotteistaa Vierumäen ympäristöön uusi tuote tai palvelu. Projekti huipentuu Leijonankita-finaaliin, jossa tiimien tuotoksista valitaan paras. Kaikki Nature Escapen tuotteet ovat saaneet alkunsa tässä kilpailussa. Projektin jälkeen kokosimme hynttyyt yhteen muutaman eri tiimin jäsenen kanssa, jonka seurauksena perustimme viiden kaveruksen voimin osakeyhtiön viime kesänä. Olen siis ollut mukana alusta asti, taustoittaa Keisu.

Nature Escape Oy on antanut kokemusta siitä, miten liikuntamaailmassa ja -piireissä toimitaan ja se on auttanut kasvattamaan omaa brändiäni liikunnanosaajana. Se on yksi osa minun osaamistani, tähdentää Keisu.– Palkitsevimpia ovat hetket, jolloin loppujen lopuksi onnistun asiassa, jota olen kauan stressannut tai harjoitellut, kuten esimerkiksi jonkin uuden lajin ohjaus tai joku esiintyminen. Usein palkitsevat hetket liittyvät myös tanssiin.

Minkälaisen käyntikortin jätät itsestäsi?

Keisu alleviivaa, että jokaisen on tehtävä tulevaisuutensa eteen töitä.

– Kannattaa olla itse tosi aktiivinen ja myös muistaa, että missä tahansa liikunnan kentällä toimit, sinusta jää aina jonkinlainen imago ja brändi sinne, missä toimit, hän vinkkaa. Sitä voisi sanoa käyntikortiksi.

“Vierumäki on paras asia mitä minulle on tapahtunut!”

Vierumäki on antanut Keisulle oppia, osaamista ja itseluottamusta.

– Se on paras asia mitä minulle on tapahtunut! hän huudahtaa. – Vierumäki on mahdollistanut minulle mitä upeimpia tilaisuuksia ja mahdollisuuksia erilaisten projektien, työharjoittelujaksojen ja työkuvioiden myötä. Vierumäen henkilökunta, asiakkaat, Haaga-Helian opettajat ja kymmenet ihanat opiskelukaverit ovat osa liikunnan-alan tukiverkostoani, josta en tahdo luopua, sanoo Keisu.

Kun lähden pallohallista, harmittelen, että olisin vallan hyvin itsekin voinut osallistua tunnille.

Teksti ja kuvat: Eeva Torttila