Ajankohtaista

Jääkiekon kuhinaa Vierumäellä – valmentajia, nuoria lahjakkuuksia ja olympiavalmistautumista

Kuluvalla viikolla Vierumäki on kuhissut jääkiekon ammattilaisista –  valmentajista, nuorista lahjakkuuksia ja olympiaedustajista. Vierumäellä tuleviin Olympialaisiin valmistautuu par aikaa naisten maajoukkue. Suomen U16-U20-ikäluokkien kärkipelaajien Future Olympic Lions -leiri on käynnissä niin ikään Vierumäellä sekä Suomen kiekkovalmentajat kokoontuivat eilen jääkiekon valmennusta käsittelevään seminaariin.

Tapasimme Leijonien U17-maajoukkueen päävalmentaja Tommi Niemelän, joka kertoi suomalaisen kiekkovalmennuksen tämän hetkisistä tuulista ja Vierumäellä järjestetystä valmennusseminaarista. ”Vuosittain järjestettävän, jääkiekon valmennukseen keskittyvän seminaarin tavoitteena on analysoida edellisten kausien onnistumisia ja sudenkuoppia sekä luodata tulevaa kautta valmennuksen ja valmennuksen kehittämisen näkökulmasta”, Niemelä kertoo.

Tommi Niemelä

Tänä vuonna Vierumäelle kokoontui yhteensä 130 jääkiekon valmentajaa ja valmennuksen ammattihenkilöä. Valmennusseminaari on osa Vierumäellä pidettävää Future Olympic Lions -leiriä.  Valmentajat edustivat monipuolisesti suomalaisen jääkiekon eri sarjatasoja junioreista aikuisiin saakka. Seminaarin tavoitteena on muodostaa yhteisiä kiekkovalmennusta ohjaavia suuntaviivoja ja painopistealueita tuleville kausille. ”Ensi kaudella valmennuksessa keskitytään enemmän maalinteon ja hyökkäysalueen tehokkuuden parantamiseen. Tarjoamme seuroille tietoa eri valmennusmenetelmistä, pelitekniikoista sekä mahdollisuuksia kehittää näitä painopistealueita omassa työssään ja joukkueissaan”, Niemelä kertoo.

Päävalmentaja Tommi Niemelä osallistui valmennettaviensa kanssa myös Vierumäellä järjestettävään Future Olympic Lions -leirille. Leiri kokoaa yhteen U16-U20-ikäluokkien kärkipelaajat Vierumäelle kolmeksi päiväksi. Kuluvalla viikolla myös Suomen naisten maajoukkue valmistautuu olympiakauteen Leijonien kotipesässä Vierumäellä.

”Suomalainen jääkiekko on näkökulmastani kehittynyt merkittävästi kymmenen vuoden aikana. Käynnissä on kiekkosukupolven muutos, jossa nuoret lahjakkaat pelaajat ottavat yhä suurempaa roolia kiekkorintamalla. Uuden sukupolven pelaajat omaavat uusia pelitaitoja ja pelikäsitystä, sekä ovat pelityypiltään hieman erilaisia edelliseen sukupolveen verrattuna. Nuorilla on hyvät pohjat kiekkoammattilaisuuteen”, kertoo Niemelä.

Kokonaisuudessaan suomalainen jääkiekko voi päävalmentajan mielestä hyvin. ”Meillä on Suomessa ainutlaatuinen, tiivis ja rikas yhteistyö seurojen ja Suomen jääkiekkoliiton kanssa, joka edesauttaa suomalaisen jääkiekon kehittymisessä. Tämä on ainutlaatuista maailmassa”, Niemelä summaa.

Erityisesti hyvät valmentautumis- ja harjoitteluolosuhteet sekä liiton tuki antavat pohjaa jääkiekon kehittymiselle. ”Vierumäki on meille rakas paikka. Nämä harjoitteluolosuhteet ja tiivis, kompakti alue luovat erinomaiset mahdollisuudet hyvän joukkuehengen, sen Leijonahengen luomiseen. Erityisesti nuorille paikka on tärkeä ja turvallinen, täällä on hyvä luoda yhteistä maajoukkuetta”, Niemelä hymyilee.