Ajankohtaista

Jatkuva oppiminen pitää aallon harjalla

Keltaisten lehtien pudotessa nurmikolle tietää syksyn tulevan. Vierumäellä Suomen Urheiluopistolla syksy on yhtä lailla opiskelijoille aktiivista aikaa, kuten kevätkin. Esimerkiksi hakuaika vuoden 2019 hierontakoulutukseen on nyt käynnissä. Valintakokeet järjestetään 12.10.

Hierojakoulutuksen vastaava Sanna Tiainen tuli Suomen Urheiluopistolle 1998 fysioterapeutiksi Terveysklinikalle. Hän teki silloin fysioterapeutin töitä ja liikkuvuusmittauksia. Vuonna 2003 hän on siirtynyt hierontakouluttajan vastuutehtäviin ja jatkaa sillä tiellä edelleen.

“Odotan aina innokkaana uusia hakijoita! Meidän porukka on aika kirjavaa”, toteaa Tiainen näin hakuajan ollessa päällä. Yleensä hakijamäärä on melko vakio, noin 40–50 hakijaa per vuosi. Koulutus kestää vuoden. Koulutuspaikkoja on 18, mutta valituksi voi tulla pienempikin määrä.

Minkälainen on hyvä hakija hierojakoulutukseen?

“Tietysti motivaatio on se ykkönen. Lisäksi tulee olla kiinnostus alasta ja ihmisistä. Sellainen, joka ei pelkää erilaisuutta, uskaltaa olla iholla”, listaa Tiainen. Koulutukseen voi hakea mm. lukiosta tai peruskoulusta suoraan, ikäraja on 18 vuotta.

Liikunta-alan oppimisympäristö tekee Suomen Urheiluopistosta erinomaisen paikan opiskella hierojan ammattiin. Esimerkiksi urheilijoiden lihashuollon hoitamiseen on mahtavat edellytykset. Opiskelijalla voi olla hierontakoulutuksen päätteeksi varsin erilaisia jatkosuunnitelmia.

“Kolmasosa lähtee yrittäjiksi eli he saattavat olla vaikka ammatinvaihtajia, kolmasosa lähtee jatko-opintoihin esimerkiksi fysioterapiaa, osteopatiaa tai jotain muuta opiskelemaan ja kolmasosa palaa takaisin entisiin töihin”, kertoo Tiainen.

Monipuolinen koulutus tarjoaa opiskelijoille uravaihtoehtoja

Hieronta on käsillä tehtävää työtä ja jatkuva kouluttautuminen on tärkeää. Yleisurheilun EM-kilpailuissa Berliinissä nähtiin paljon kinesioteipattuja urheilijoita.

“Tutkinnon perusteissa ei ole esimerkiksi pakollisena mainittu kinesioteippausta, mutta se on yksi hyvä ja helppo tapa hierojan lisätä työkalujaan”, kommentoi Tiainen.

“Kinesioteippausta käydään kyllä kurssilla läpi. Meillä tutustutaan mm. fascia-hierontaan ja hierontarautojen käyttöön. Meillä on intialaista päänhierontaa, kiinalaista lääketiedettä, tutustumista vyöhyke- ja aromaterapiaan”, luettelee Tiainen. Tarkoituksena onkin antaa opiskelijalle eväät mahdollisista vaihtoehtohoidoista.

Opintomatkalla Pekingiin tutustutaan kiinalaiseen lääketieteeseen

Jo 24 vuoden ajan Suomen Urheiluopiston hierontaopiskelijat ovat käyneet opintomatkalla hieronnan juurilla Pekingissä.

“Siellä tutustutaan kiinalaiseen lääketieteeseen. Akupunktio on tietysti vahvasti näkyvillä, sekä kuivakuppaus ja kiinalainen hieronta Tuina, mihin saamme oppitunteja. Yhteistyökumppanina on paikallinen akupunktion instituutti, jossa on todella taitava opetus, kehuu Tiainen.

Mikä Suomen Urheiluopistossa on saanut jäämään?

Mikä on pitänyt hierojakoulutuksen vastaavan Sanna Tiaisen niin kauan hierontakoulutuksen parissa?

“Sitä oppii itsekin joka vuosi jotakin uutta. Tietysti ilahduttaa nähdä myös opiskelijoiden oppimista. Itseäni en tituleeraa opettajaksi, olen kouluttaja, suunnannäyttäjä ja kun opiskelijat oppivat ja oivaltavat itse on se ihan parasta”, hän sanoo.

Jos nyt ei pelkästään Pekingin opintomatkan vuoksi, mutta minkä tähden juuri Suomen Urheiluopistolle kannattaa tulla hierontakoulutukseen?

“Meillä on pitkäkestoinen perinne, puitteet ovat mahtavat, sekä opetus ja ohjaus ovat henkilökohtaista. Meillä halutaan panostaa yksilöön, siihen että hän saa vahvat ammattitaidot”, perustelee Tiainen ja jatkaa:

“Meiltä valmistuu erinomaisia hierojia, kun muualta valmistuu hyviä. Se on meidän tavaramerkki!”

Teksti ja kuva: Eeva Torttila.