Ajankohtaista

Mikä ihmeen liikunnanohjauksen peruskurssi maahanmuuttajille?

Mikä on liikunnanohjauksen peruskurssi maahanmuuttajille? Mistä on kyse ja mitä kurssilla opiskellaan? Näihin kysymyksiin vastaa kurssin projektityöntekijä ja vetäjä Iina Mannonen.

“Liikunnanohjauksen peruskurssi on maksuton maahanmuuttajille suunnattu koulutus, joka järjestetään Suomen Urheiluopistolla, Vierumäellä tammi-toukokuussa. Koulutuksen ideana on antaa kurssilaiselle hyvä yleiskuva suomalaisesta liikuntakulttuurista”, Iina kertoo.

Kurssin sisältö on rakennettu liikunnanohjauksen näkökulmasta, jonka tarkoituksen on helpottaa kurssilaisen etenemistä esimerkiksi liikunta-alalle tai liikunnan-alan koulutuksiin. Tämän kautta osallistuja löytää myös uusia näkökulmia omaan ja läheisen liikkumiseen sekä hyvinvointiin.

“Kurssi sisältää neljä lähijaksoa, joiden aikana tutustutaan erilaisiin liikuntalajeihin ja niiden ohjaukseen. Koulutus tarjoaa oivat valmiudet uusien kaverisuhteiden löytämiseen, verkostoitumiseen liikunta-alalla, sekä uuden oppimiseen ja ennen kaikkea itsensä kehittämiseen. Kurssin ajan käytössä on Happy Healthy People (HHP) applikaatio, jonka avulla seurataan kurssilaisten omaa hyvinvointia”, Iina jatkaa.

Entä miten kurssille hakeudutaan  ja mitkä ovat kurssin pääsyvaatimukset? “Haku kurssille tapahtuu Vierumäen verkkosivujen kautta, kurssin omilta sivuilta. Kurssilaisilla tulee olla maahanmuuttajan status sekä voimassa oleva päätös oleskeluluvasta. Koulutus järjestetään suomen kielellä, joten sillä on tärkeä pystyä kommunikoimaan ja kirjoittamaan vähintään A2.2 tasolla. Lähipäivien aikana tutustutaan käytännön kautta erilaisiin liikuntalajeihin, joten osallistujalta odotetaan riittävää liikunnallista kuntoa. Aiempaa kokemusta liikunnanohjauksesta kuitenkaan ei tarvitse olla”, Iina summaa.

Liikunnanohjauksen peruskurssi maahanmuuttajille osallistaa Urheiluopistolla jo olevia opiskelijoita, sillä kurssille on kerätty kuuden hengen projektitiimi. “Projektitiimi sisältää projektityöntekijän, neljä liikuntaneuvoja opiskelijaa sekä yhden liikunnanohjaaja (AMK) opiskelijan. Ryhmän tehtävä on suunnitella ja toteuttaa kurssisisältö annettujen teemojen mukaisesti, hyödyntäen koulussa jo ennestään opittuja taitoja. Kurssin aikana opiskelijat saavat vankkaa kokoemusta projektityöskentelystä, sekä pääsevät toteuttamaan liikunnanohjausta monikulttuurisessa ympäristössä”, Iina kertoo.

Projektin päätyttyä opiskelijat saavat todistuksen tehdystä työstään, suoritettua opintoihin sisältyvän työharjoittelujakson ja mikä tärkeintä, rutkasti kokoemusta työelämässä toimimisesta.

Entä mitä Iina itse odottaa tammikuussa alkavalta kurssilta? “Projektityöntekijänä odotan kurssilta paljon. Yhteistyö opiskelijoiden kanssa tulee olemaan mielenkiintoista ja se pyörähtää käyntiin heti tammikuun alussa. Ensimmäinen Infotilaisuus maahanmuuttaja kurssilaisille järjestetään tammikuussa. Tällöin pyrimme heti avaamaan tilaisuuden yhdessä tekemällä ja koko porukan aktivoimalla. Liikunnallisia hetkiä, oppimisen iloa ja kurssin etenemistä ei voi odottaa kuin hymyssä suin”, Iina hymyilee.

Kysy lisää ja ota yhteyttä!

Iina Mannonen
Projektityöntekijä, liikunnanohjauksen peruskurssi maahanmuuttajille
p. 050 4100 253, iina.mannonen@vierumaki.fi