Ajankohtaista

Naiskiekko on tullut jäädäkseen

Näin miesten jääkiekon MM-kisahulinan keskellä on hyvä pysähtyä hetkeksi arvostamaan myös naiskiekkoa. Pääsimme keskustelemaan Suomen Jääkiekkoliiton tyttökiekon kehittäjän ja jääkiekossa itsekin erittäin ansioituneen entisen maalivahdin, Tuula Puputin kanssa.

Puputti löytyi, mistäs muualtakaan, kuin Vierumäen jäähallilta. Meneillään oli Women U16 European Cup -turnaus. Suomen kahden joukkueen lisäksi mukana pelasi kahdeksan muuta maata; Tsekki, Venäjä, Saksa, Sveitsi, Japani, Norja, Unkari ja Itävalta. Ottelut pelattiin Vierumäellä 15.-20.huhtikuuta. Tällä kertaa Eurohockeyn turnaus toteutettiin laajempana yhteistyönä Japanin osallistuessa mukaan turnaukseen.

Turnaus sujui Suomen osalta hyvin

Puhutaan ensin vähän itse turnauksesta. Miten Women U16 European Cup -turnaus on mennyt? Entä miten järjestelyt ovat sujuneet?

”Turnaus sujui hyvin, kiitos! Vierumäellä on aina kiva järjestää turnauksia. Kun joukkueet saadaan paikan päälle, kaikki sujuu jouheasti. Etäisyydet ovat näppärät ja kaikki tekevät parhaansa urheiluvieraiden viihtymisen eteen. Tällä kertaa meillä oli myös tutkinto-opiskelijoita isossa roolissa toteuttamassa otteluiden toimitsijatehtäviä, he olivat pirteä lisä kokonaisuuteen”, kiittelee Puputti.

Suomen alle 16-vuotiaiden tyttöjen joukkue voitti turnauksen finaalissa Tsekin joukkueen. ”Suomella oli turnauksessa näyttämässä taitojaan myös alle 18-vuotiaiden haastajaryhmä, mutta heille turnauksen kärjen vauhti oli vielä liikaa ja joukkue jäi yhdeksänneksi”, kertaa Puputti.

Suomalainen naiskiekko kovalla tasolla

Suomi voitti ensimmäisissä, vuonna 1990 pelatuissa MM-kisoissa ja ensimmäisissä, vuoden 1998 Olympialaisissa pronssia. Sittemmin Suomen asemaa maailman kolmanneksi parhaana maana ovat ajoittain horjuttaneet Venäjä, Ruotsi ja Sveitsi.

Naisleijonat voittivat pronssia myös vuoden 2018 Olympialaisissa. Alle 18-vuotiaiden tyttöjen MM-kisoissa Suomi on voittanut pronssia kerran, vuonna 2011.

”Aikuisten arvokisoissa olemme vielä muuta Eurooppaa ja Aasiaa edellä, mutta lajin kilpailu on koventunut koko ajan. Toisaalta olemme ajoittain myös pystyneet haastamaan USA:ta ja Kanadaa, jotka ovat pääasiassa hallinneet arvokisojen kirkkaimpien mitalien taulukkoa”, analysoi Puputti.

Naiskiekko ammattimaistuu vauhdilla

Puputti kertoo naiskiekon olevan ammattimaistumassa: ”Suomessa naispelaajat maksavat vielä pelaamisestaan. Venäjällä, Kiinassa ja Ruotsissa sekä osittain myös Pohjois-Amerikassa voi jo ansaita palkkaa pelaamisesta”.

Tulevaisuuden maajoukkuepelaajia seurataan tarkasti

Puputti uskoo vahvasti, että huhtikuussa Vierumäellä käydyssä Women U16 European Cup -turnauksessa on mukana tulevia maajoukkuepelaajia. ”Meillä on vahva kartoitustoiminta, jolla pyrimme löytämään parhaat yksilöt maajoukkuepolulle”, vakuuttaa Puputti.

”Turnaus on hyvä paikka pelaajille näyttää osaamistaan. Samalla valmentajat saavat tietoa missä nuoret menevät kansainväliseen tasoon verrattuna. Matkaa on huipulle vielä, mutta parhaat yksilöt voivat tehdä läpimurron naisten kansainväliselle tasolle jo 18-20-vuotiaina. Tästä suomalaisittain paras esimerkki on varmasti Peyongchangissa taidoillaan ihastuttanut Tapparan kasvatti ja Team Kuortaneen hyökkääjä Petra Nieminen”, kertoo Puputti.

Miten nais- ja mieskiekko eroavat toisistaan?

Puputin mukaan suurin ero nais- ja mieskiekon välillä on taklaussääntö. Naisten jääkiekossa taklaus ei ole sallittua, kun taas miesten pelissä on. Naiskiekossa samaan suuntaan menevän pelaajan kontakti, niin sanottu kiilaus on kuitenkin sallittua.

Puputti huomauttaa, että fyysiset erot toki näkyvät aikuisten tasoa vertaillessa myös esimerkiksi luisteluvauhdissa sekä laukaisuvoimassa.

Naiskiekkoa kannattaa seurata

Kysyimme Suomen jääkiekkoliiton tyttökiekon kehittäjältä ja entiseltä huippupelaajalta Tuula Puputilta myös syitä, jotka tekevät hänen mielestään naiskiekon todellakin katsomisen arvoiseksi lajiksi. ”Naiskiekko on fyysinen ja vauhdikas taitolaji! Naisten jääkiekossa on kaikki joukkuepelin hienoudet. Lisäksi laji antaa tilaa huippuyksilöille, kuten Noora Rädylle tai Jenni Hiirikoskelle, jotka yksilöinä tukevat hienosti koko joukkueen menestystä”, ihailee Puputti.

Tuula Puputti tietää mistä puhuu

Puputin meriitit ja kokemus naiskiekon parista ovat vakuuttavat. Puputti toimii Suomessa järjestettävien, vuoden 2019 jääkiekon naisten MM-kisojen pääsihteerinä. Tällä hetkellä Puputti on myös Suomen Jääkiekkoliiton tyttökiekon kehittäjä.

Puputilla on myös kova tausta naiskiekosta jään puolelta. Hän on ollut mukana ensimmäisessä olympiamitalin saavuttaneessa naisten jääkiekkojoukkueessa. Maaleja hän on torjunut kaksissa olympialaisissa, kolmissa MM-kisoissa ja kaksissa EM-kisoissa.

Puputin mitalisaaliiseen kuuluu Naganon vuoden 1998 olympiapronssi, MM-pronssimitalit vuosilta 1997, 1999 ja 2000 sekä EM-kultamitalit vuosilta 1993 ja 1995. Kaikkiaan Puputti ehti pelata ammattilaisurallaan 109 maaottelua. Jypin riveissä hän on voittanut Suomen mestaruuden vuosina 1997 ja 1998. Vuonna 2000 hän siirtyi pelaamaan Duluthiin, Minnesotaan.