Ajankohtaista

Vierumäen salibandyakatemian neljäs toimintakausi päätökseen

Vierumäen salibandyakatemian viimeinen leiri Urheiluopistolla saatiin päätökseen maaliskuussa. Salibandyakatemiaohjelmaan osallistuneet 90 pelaajaa jättivät Urheiluopiston leirityksen taakseen viimeistä kertaa tällä kaudella väsyneinä, mutta oppineina. Kolmelle eri päivälle jakautuvassa leirityksessä nuoret urheilijat pääsevät elämään muutaman päivän ajan huippu-urheilijan tavoin vuorokauden ympäri.

Päättyneellä kaudella salibandyakatemian yhteistyöseuroina toimivat Lahden Pelicans, LASB, Kouvolan Sudet ja O2-Jyväskylä. Pelaajakehityksen lisäksi akatemiatoiminnan keskeinen tavoite on valmentajien kehittymisen tukeminen ja jokaisesta yhteistyöseurasta onkin osallistunut valmentajia akatemiaohjelmaan.

Tärkeä rooli pelaajien ja valmentajien kehityksen tukemisessa on ollut akatemian mentoreilla Petri Kettusella, Mikko Kohosella ja Miko Kailialalla. Kettusen johdolla valmentajat ovat pohtineet valmentajapaneeleissa pitkäjänteisen pelaajakehityksen ydinasioita ja huippusalibandyn vaatimustasoa. Kohonen ja Kailiala ovat vastaavasti innostaneet omalla esimerkillään ja kokemuksellaan nuoria urheilijan alkuja kohti salibandyhuippua. Kohosen ja Kailialan näkemykset ovat olleet tärkeitä myös valmentajille, jotka ovat päässeet sparraamaan ajatuksiaan pelistä huippupelaajien kanssa.

Korkoa korolle

Akatemiatoiminnan kantavana ideologiana on opettaa pelaajille huipputason tietotaidot oman kehittymisen tueksi – oikeassa vaiheessa ja tarpeeksi aikaisin. Kun valmentautumiseen liittyvät osa-alueet laitetaan kuntoon jo nuorena, kasvavat ne jatkossa korkoa vuosi vuoden perään. Edelleen mediasta saa lukea harmittavan usein otsikoita, joissa kerrotaan ammattiurheilijan laittaneen palloilulajeissa esimerkiksi vammoja ennaltaehkäisevän harjoittelun tai ravinnon kuntoon vasta aikuisiällä. Akatemiavuoden aikana pelaajat oppivat harjoittelun perusteet ja vähän enemmänkin laaja-alaisesti. Prosessin jälkeen pelaajilla on valmiudet suunnitella itseohjautuvasti muun muassa laadukas nopeusharjoitus tai vauhtikestävyysharjoitus.

Salibandyakatemian arvot ovat halu kehittyä, intohimo, pitkäjänteisyys, urheilijaelämä ja vastuuntunto. Yksi akatemiaprosessin päätavoitteista on muuttaa arvot toimintatavoiksi arjessa. Lähijaksot aloitetaankin aina kysymyksellä ”Miten arvot ovat näkyneet sinun arjessasi viimeisten viikkojen aikana?”. On hienoa kuunnella, kun pelaajat kertovat halun kehittyä näkyvän arjessaan esimerkiksi omatoimisena laukaisuharjoitteluna tai peruskestävyyslenkkeinä. Intohimo nähdään usein ilona ja nautintona salibandyyn ja pitkäjänteisyys harjoittelun suunnitelmallisuutena sekä tavoitteen asetteluna pidemmällä aikajaksolla.

Urheilijaelämä perustuu kehittymisen kulmakivien, harjoittelun, ravinnon ja levon, ympärille. Vastuuntunnosta nähtiin viimeisellä akatemialeirillä hyvä esimerkki, kun muutamat akatemiapelaajat hölmöilivät päätöspäivänä. Hölmöilleet tunnustivat virheensä suoraselkäisesti ja kävivät pyytämässä asiaa koskettavilta nöyrästi anteeksi. Akatemiassa on tarkoitus toimia niin kuin opetetaan.

Lajiharjoittelu ja pelaaminen ovat arvatenkin pelaajille akatemialeireillä kaikista mieluisinta ohjelmaa. Salibandyakatemiassa keskiöön on nostettu pelikäsityksen kehittäminen, jonka ympärille sekä harjoittelu, että valmentajakoulutus on suunniteltu. Pelikäsitystä on kehitetty kentällä ja kentän ulkopuolella, salibandyllä ja käsipallolla sekä puolustamisen, että hyökkäämisen näkökulmasta. Parhaimpina leiripäivinä joukkueilla on kaksi lajiharjoitusta ja peli kaiken muun toiminnan lisäksi. Osalla on riittänyt virtaa jäädä vielä päivän päätteeksi laukomaan tai pelaamaan pienpelejä. Näiden päivien päätteeksi lihashuoltosessio on välttämätön.

Mentoroinnilla keskeinen osa Akatemiatoimintaa

Arvokkaan panoksensa akatemiatoiminnalle toivat jälleen kerran mentorit Petri Kettunen, Mikko Kohonen ja Miko Kailiala. Kolmikon kokemus huippusalibandysta hakee vertaistaan ja kun herrat avaavat suunsa, ollaan salibandyakatemiassa korvat höröllä kuuntelemassa. Mentorien rooli leireillä on integroitu sulavasti osaksi akatemiatoimintaa. Kettusen pitämissä valmentajapaneeleissa valmentajat ovat päässeet kuulemaan ja kysymään näkemyksiä suoraan salibandymaailman top 4 maajoukkueen päävalmentajalta. Kettunen on valmentanut Tshekin miesten maajoukkuetta vuodesta 2018 lähtien.

Kohosen ja Kailialan kalenterit ovat leirityksillä buukattu täyteen pelaajien kanssa toimimisesta, valmentajamentoroinnista ja tarinankerronnasta, joka on useimmiten kaikista tehokkain tapa saada viesti perille nuorille urheilijoille. Kohosen ja Kailialan johdolla on pohdittu ja harjoiteltu suomalaisille aina niin tutun vaikeaa maalinteon haastetta. Jonkinasteista kokemusta maalinteosta miehiltä vaikuttaisi löytyvän, sillä miesten yhteenlaskettu maalimäärä Salibandyliigassa on reippaasti yli 800 maalia.

Seuroissa akatemiaprosessi otettu ilolla vastaan

Siitä asti, kun Vierumäen salibandyakatemian toiminta alkoi vuonna 2016, on mukana ollut jokaisena toimintavuotena samat kaksi seuraa: LASB ja O2-Jyväskylä. LASB:lta päättyneeseen akatemiavuoteen osallistui D1-poikien joukkue ja O2-Jyväskylältä C2-poikien joukkue. Päättyneellä kaudella ”vakioseurojen” lisäksi mukana olivat Lahden Pelicans ja Kouvolan Sudet. O2-Jyväskylältä leireille osallistui lähes 30 pelaajaa ikäluokan kolmesta peliryhmästä. Ikäluokan vastuuvalmentaja Joona Kaski piti akatemiaprosessia arvokkaana lisänä ikäluokan toimintaan.

”Akatemiavuosi oli monella tapaa antoisa jokaiselle pelaajalle ja myös itselleni. Vierumäellä tarjottiin tulevaisuutta varten paljon eri työkaluja harjoittelua varten, kuten myös urheilijan elämää tukevia asioita. Akatemiaan lähdettiin oppimisen kautta ja jokainen joukkueestamme sai varmasti leireiltä sellaisia asioita omaan toimintaansa, mitä ei välttämättä ollut muuten vielä joukkueen omassa arjessa niin paljoa painotettu. Lisäksi leirit olivat myös arvokas osa ryhmäytymistä ja pelaajat pääsivät myös opettelemaan vähän enempi itseohjautuvuutta.”

O2:lta mukana oli pelaajia siis C2-poikien ikäluokan kaikista kolmesta eri tasopeliryhmästä (edustus-, kilpa 1- ja kilpa 2 -peliryhmä). Peliryhmistä edustus pelasi kaudella ansiokkaasti ikäluokan SM-sarjassa sijoittuen oman lohkonsa toiseksi runkosarjan päätteeksi. Kilpa 1- ja Kilpa 2 -peliryhmät taistelivat nekin aluesarjoissaan tosissaan, muttei totisesti. Sopiko akatemiatoiminta paremmin ikäluokan edustusryhmän pelaajille vai alemman tason pelaajille?

”Täysin pelaajan tasosta riippumatta Akatemian toiminta sopii mielestäni kaikille pelaajille, joilla vaan on motivaatiota kehittyä ennen kaikkea urheilijana. Vaikka leireillä oli myös vapaa-aikaa ja ne olivat hyvä mahdollisuus irtautua normaalista arjesta, ei Vierumäelle koskaan millekään lomalle lähdetty, vaan leirit olivat kuitenkin melko kuormittavia ja vaativat jokaiselta yksilöltä henkistä paloa ja tahtoa. Joten jos vastaan ihan kysymykseenkin, niin en huomannut isoa eroa siinä, sopiko toiminta paremmin edustus- vai kilparyhmien pelaajille, koska kaikilla Akatemiaan osallistuneilla pelaajilla oli niin selkeä tahtotila olla mukana!”

Pelaajien kehittymisen ohella akatemiassa tähdätään myös valmentajien ja koko seuran kehittämiseen. Olet toiminut nuoresta iästä huolimatta jo pitkään salibandyn parissa valmentajana ja osallistunut monen moiseen koulutukseen. Mitkä olivat sinulle suurimmat opit akatemiavuodesta?

”Lyhykäisyydessään voisi sanoa, että suurin oppi oli se, kuinka paljon tästäkin lajista, ja muutenkin nuorien urheilijan alkujen valmentamisesta, on vielä opittavaa, vaikka sitä luulee joskus jo niin paljon tietävänsä 😀

Kaikki Akatemian leirit tarjosivat minulle todella monipuolisesti uusia ajatuksia ja virikkeitä, mitä tuoda joukkueen arkitekemiseen mukaan. Oli ennen kaikkea todella mukavaa, kun Akatemian mentorit sparrasivat Akatemian harjoituksissa mukana ja auttoivat kehittämään omaa toimintaani valmentajana entistä paremmaksi. Toki oli myös kiva päästä jakamaan ajatuksia muiden Akatemian joukkueiden valmentajien kanssa lajista ja joukkueiden arjesta yleensäkin!”

Muutkin osallistujat vaikuttivat olevan tyytyväisiä akatemiavuoteen. Valmentajat antoivat akatemiavuodelle kokonaisarvosanaksi 4,36 asteikolla 1-5. Uuden oppimisesta valmentajat olivat vieläkin positiivisemmalla mielellä, kun akatemiasta koettiin olleen hyötyä itselle lähes yhtä mielisesti erittäin paljon (ka 4,9). Myös akatemiavuoden hyödyt joukkueelle koettiin suureksi (ka 4,7). Pelaajatkin vaikuttivat tyytyväisiltä, vaikka avoimissa palautteissa ihan jokainen ei pitänyt uni- ja ravintoluentoa maailman mielenkiintoisimpana asiana. Suurimmalla osalla pelaajista oli leireillä erittäin hauskaa (ka 4,47) ja suurin osa myönsi oppineensa leireillä paljon uusia asioita (ka 4,13). Kaiken kaikkiaan 82% pelaajista antoi akatemian kokonaisarvosanaksi hyvän (4) tai erinomaisen (5).

Uuden akatemiavuoden 2020-2021 haku on jo auennut! Hae mukaan Vierumäen salibandyakatemiatoimintaan osoitteessa www.vierumaki.fi/salibandy.

– Tuomas Pulkkinen, O2 Jyväskylä