Ajankohtaista

Suomen Urheiluopistolla koulutetaan hierojia 25 vuoden kokemuksella

Suomen Urheiluopistolla Vierumäellä on järjestetty hierojakoulutusta jo vuodesta 1993. Pitkät perinteet, vahva osaaminen, kehittävä ote koulutukseen sekä uniikki liikunta-alan oppimisympäristö antavat opiskelijoille ainutlaatuiset lähtökohdat hierojan uraan, yrittäjyyteen ja alan jatko-opintoihin.

Hierojan työ on ihmisläheistä, käsillä tehtävää työtä, joka edellyttää vahvaa ammattitaitoa ja käytännön kokemusta. ”Meillä hierojan koulutuksessa keskitytään henkilökohtaistamiseen ja vahvaan harjaantumisen käytännön harjoittelun kautta ohjaajien opastuksella. Tärkeää on ymmärtää anatomian kokonaisuus ja kehon toiminnallisuus hieronnan hoitotapahtumassa”, hierojakoulutuksen vastaava opettaja Sanna Tiainen kertoo.

Painopisteenä urheilijan lihashuolto

Suomen Urheiluopistolla liikunta-ala, ammatti- ja vapaa-ajan urheilu sekä hyvinvointi ovat voimakkaasti läsnä. Liikunta-alan vahvaa kokemusta ja ammattiosaamista hyödynnetään opetuksessa. ”Suomen Urheiluopisto on maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen oppimisympäristö kampusalueineen. Vierumäki toimii myös Suomen Olympiakomitean virallisena harjoittelukeskuksena. Tämä antaa opiskelijoille laaja-alaisen näköalapaikan opiskella ja valmentautua omaan ammattiin sekä mahdollisuuden opetuksessa hyödyntää eri asiakasryhmiä nuorista urheilijalupauksista työikäisiin istumatyöläisiin tai ammattiurheilijoihin. Meillä opiskelijat pääsevät kehittämään osaamistaan erityisesti urheilijoiden lihashuollossa, sillä se on yksi koulutuksen painopistealueista. Moni opiskelija löytää täältä kipinän erikoistumiseen ja toimii hierojana esimerkiksi eri liikunta-lajien, urheilijoiden, joukkueiden tai työikäisten parissa”, Tiainen jatkaa.

Hierojan työ vaatii vahvaa ammattiosaamista, joka karttuu käytännön kokemuksen kautta. ”Opiskelijoilla on erinomaiset kädentaidot opintojen jälkeen, sillä jokainen opiskelija suorittaa 600 tuntia työharjoittelua. Nämä taidot näkyvät ja tuntuvat asiakastyössä. Lisäksi he syventävät osaamistaan Kiinan matkallaan, joka vie opiskelijat viikon mittaiselle reissulle hieronnan alkujuurille”, Tiainen kertoo. Perusosaamisen ja hierojan ammattitaidon opiskelun lisäksi koulutuksessa paneudutaan myös eri urheilulajien erityispiirteisiin ja uusimpiin valmennusmetodeihin, kinesioteippaukseen ja triggerpistehierontaan. Lisäksi koulutus kehittää opiskelijoiden valmiuksia yritystoiminnan käynnistämiseen.

Monia reittejä hierojan ammattitutkintoon

Hierojan ammattitutkintoon voi hakea kuka tahansa hyvinvoinnista ja terveydestä kiinnostunut, yli 18-vuotias peruskoulun tai vastaavan oppimäärän suorittanut henkilö. ”Tutkinnossamme opiskelee myös useita alanvaihtajia, jotka saavat vuoden mittaisesta koulutuksesta itselleen uuden ammatin. Toimiminen itsenäisenä hierojayrittäjänä on monen haave, ja koulutuksemme antaa siihen erinomaiset valmiudet. Koulutus avaa ovia myös jatko-opiskeluun, sillä koulutuksesta opiskelijat saavat vahvaa osaamista ja taitoja esimerkiksi fysioterapeutin tai osteopaatin opintoihin”, kertaa Tiainen.

”Uutena koulutuksen osa-alueena järjestämme tänä vuonna hakijoille myös mahdollisuuden monimuoto-opintoihin. Monimuoto-opiskelun avulla hierojaksi voi opiskella myös töiden ohella. ”Monimuotona toteuttava koulutus on suunnattu lähihoitajille, liikunnanohjaajille tai liikuntaneuvojille, joilla on hyvät lähtötiedot alalta. Monimuotona toteutettava koulutus on uusi suuntaus, joka avaa entistä enemmän mahdollisuuksia hakea hierojan koulutukseen ja vaihtaa alaa. Suosittelen tarttumaan rohkeasti tähän mahdollisuuteen, jos ala kiinnostaa ja koet kipinää opiskella itsellesi uuden ammatin tai täydentää nykyistä osaamistasi”, Tiainen vinkkaa.

Haku kevään koulutukseen nyt avoinna

Haku tammikuussa 2019 alkavaan hierojan ammattitutkintoon on nyt avoinna. Koulutukseen valitaan haun ja valintakokeiden perusteella 18 opiskelijaa. Koulutuksen haku päättyy 30.9. ja valintakokeet järjestetään 12.10.2018.

Lue lisää tutkinnosta ja avoinna olevasta hausta täällä.

Tutustu myös opiskelijoiden kokemuksiin hierojakoulutuksesta ja lue lisää opiskeluista Vierumäen kampuksella täältä.