Ajankohtaista

Vierumäen ja Talman yhteistyössä on voimaa 

Suomen Golfliiton tuoreet tilastot tietävät kertoa, että Suomessa otettiin vuonna 2017 vastaan noin 8 800 hyväksyttyä green card -suoritusta. Vaikka luvuissa on viime vuosina ollut havaittavissa jossakin määrin laskeva trendi, Vierumäellä ja Golf Talmassa golfopetusta antava Lasse Tynkkynen on vahvasti sitä mieltä, että golf lajina vetää yhä tulijoita puoleensa.

”Kyllä imua on. Talmankin alkeiskurssit ovat järjestään aivan tai lähes täynnä. Haaste on nykyisin siinä, kuinka aloittelijat saadaan pysymään lajin parissa ja liittymään jäseniksi opetusta tarjonneeseen seuraan.”

Vierumäen ja Golf Talman vuonna 2014 käynnistyneen yhteistyön merkeissä Tynkkynen kohtaa joka vuosi satoja potentiaalisia golfin harrastajia. Talma on ulkoistanut opetuksensa Vierumäelle, jonka valmentajat pitävät huolta kaikesta golfiin liittyvästä opetuksesta alkeiskursseista aina kilpagolfiin asti. Kilpapuolesta Tynkkysen tukena vastaa Petteri Nykky.

Talman kaksipäiväiset green card -alkeiskurssit ovat osoittautuneet golfkouluyhteistyön menestystuotteeksi. Kumpanakin päivänä on 3,5 tuntia opetusta, minkä lisäksi osallistujia kannustetaan omatoimiseen harjoitteluun Talman par 3 -kentällä ja lähipelialueilla. Omia välineitä ei tarvita.

”Pelikoe kuuluu aina kurssiin”, korostaa Tynkkynen, joka päättyneelläkin kaudella otti vastaan useita satoja suorituksia.

Tynkkynen tekee parhaansa, jotta green card -kokeeseen pitkään liittyneestä henkisestä kynnyksestä päästäisiin yli. Vierumäkeä ja Talmaa yhdessä Tynkkynen luonnehtii Suomen tämän hetken ykköseksi lajin sisäänheittäjänä. Vierumäellä kurssitarjonta pyörii läpi koko vuoden.

Omat kokemukset ovat muokanneet tapaa, jolla Tynkkynen haluaa kohdata uudet potentiaaliset harrastajat.

”Itselleni kävi aikoinaan niin, että reputin silloisessa pelikokeessa Takkulan kentän kakkosväylällä. Kyllä siinä itku meinasi tulla.”

Tynkkynen muistuttaa siitä, että kurssin voi vetää ja suorituksen ottaa vastaan monella eri tavalla.

”Tärkeintä on, että aloittelijat opetetaan positiivisessa hengessä etenemään reippaasti kentällä ilman tarvetta paniikkiin.”

Golf Talmassa aloittelijoita on otettu mukaan golfyhteisöön ja totutettu toimimiseen isolla kentällä niin sanottujen kapteeniysien merkeissä. Niissä toimikuntien vetäjät ja muut kokeneet pelaajat tarjoavat tukeaan tulokkaille eräänlaisina mentoreina tai tutoreina.

”Talmassa tehdään asioita positiivisuuden kautta, yhteen hiileen puhaltaen. Se tarjoaa hyvän kasvualustan uusille lajiin ja seuraan sitoutuville pelaajille. Vierumäelläkin huolenpito aloittelijoista on yhteinen juttu.”

Koulugolf kasvaa

Golf Talma järjestää toukokuussa tempauksen, jonka kohderyhmänä on Sipoon koko neljäsluokkalaisten ikäryhmä. Aiemminkin lähialueiden koululaisia on nähty vierailemassa kentällä pienemmässä mittakaavassa.

”Tavoitteena on tehdä yhden viikon aikana golf lajina tutuksi 500:lle lapselle”, Tynkkynen kertoo.

”Talma järjestää bussikuljetukset ja tarjoaa välineet vieraiden käyttöön. Kolmen tunnin sessioiden aikana ehditään käydä läpi pelin kaikki osa-alueet ja ottaa tuntumaa myös varsinaiseen pelaamiseen.”

Koululaisia on golf pro’n lisäksi ottamassa vastaan joukko avustajia ja golfohjaajia. Toiveissa on saada osa tulijoista innostumaan mukaan Talman juniori-ikäisille omistettuihin valmennusryhmiin. Kokeilemaan ja ilmapiiriä haistelemaan pääsee maksutta.

”Haluamme liputtaa lajin urheilullisuuden puolesta ja sitouttaa sitä kautta toimintaan mukaan myös lasten vanhempia ja mahdollisesti muita perheenjäseniä.”

Vierumäellä golfopetusta jo 30 vuotta

Tynkkynen ja toimitusjohtaja Jan Ruoho ovat viime viikkoina etsineet tapoja, joilla Vierumäen opetustoiminnan rikkaita vaiheita voitaisiin muistaa Vierumäen Golfseuran tämänvuotisten 30-vuotisjuhlien merkeissä.

Kumpikin on syttynyt ajatukselle kutsua kokoon iso joukko Vierumäellä vuosien varrella opettaneita golfvaikuttajia vaikkapa Vierumäki Finnish Challengen aikoihin.

”Olisi hienoa viettää rentoa alumnitapaamista esimerkiksi golfklinikan, kilpailun ja illanvieton merkeissä”, Tynkkynen maalailee.

”Opettajia on vuosien varrella ollut niin paljon, että 15–20 olisi varmasti helppo saada mukaan. Suurimman golfkuumeen aikaan tuollainen määrä opettajia tarvittiin Vierumäellä jo yhden kurssin vetämiseen.”

Jan Ruoho kertoo, että tavoitteena on innostaa mukaan tunnelmaan myös juniori-ikäisiä golfin ystäviä.

”Saa nähdä, mitä aikanaan on tarjolla. Itse olen askarrellut esimerkiksi ajatuksella kikkalyönneistä ja Tapio Pulkkasen ja Oliver Lindellin välisestä leikkimielisestä taitokilpailusta yleisön edessä.”

Oliver Lindell uusin Vierumäen Tähti

Monet kilpagolfin tutut nimet ovat tuoneet oman panoksensa Vierumäen suosituille pelikursseille samaan tapaan kuin Petteri Koposen, Joel Pohjanpalon tai vaikkapa Oskari Mörön kaltaiset urheilijat muissa lajeissa.

Uusin kiinnitys on Oliver Lindell, joka kevään ja kesän aikana on jakamassa omia vinkkejään useilla kursseilla Lindellin ja Vierumäen kesken äskettäin solmitun yhteistyösopimuksen puitteissa. Muita tähtivieraita ovat ainakin Antti Ahokas ja Noora Komulainen (ent. Tamminen).

”Tähtipelaajien mukanaolosta kursseilla on kovasti tykätty”, Lasse Tynkkynen tietää kertoa. ”Tämän tyyppiseen toimintamalliin meidän kannattaa panostaa jatkossakin. Huippupelaajat ja kilpagolfin merkeissä tapahtuva yhteistyö tuovat lisäarvoa, joka on omiaan erottamaan Vierumäen kurssit muusta kotimaisesta kurssitarjonnasta.”

Teksti ja kuvat Janne Tarmio.