Ajankohtaista

Vierumäen salibandyakatemian kausi on alkanut – nuorille ja motivoituneille pelaajille ammattimaista tukea

Suomen Urheiluopiston opettaja Jere Vasarainen halusi salibandyvalmennuskeskuksen, jossa on pedagogiikka mukana. Idea Salibandyakatemiasta lähti liikkeelle vuonna 2015, jolloin ajatuksena oli yhdistää valmentajille valmentajakoulutusta ja pelaajille riittävän aikaisessa iässä salibandyn opiskelua. Vuodesta 2016 tuli ensimmäinen Salibandyakatemian toimintavuosi.

”Yleensä Suomessa opiskellaan, jotta tullaan joksikin ja harrastetaan siinä sivussa”, sanoo Vasarainen. Hän pitää tärkeänä, että sen sijaan nuori näkee aikaisin mitä urheilijaelämä on ja miten tullaan urheilijaksi. Salibandyakatemian kautta asetellaan pelaajatavoitteita ja tehdään urasuunnitelmia.

”Tällä päästään hyvin lähelle sitä, että nuori saa tarvitsemansa tuen ymmärtääkseen juniori-ikäisenä 13–16-vuotiaana, mitä on urheilijaelämä. Kerrankin riittävän ajoissa urheilijan kehitystä”, hän jatkaa.

Lajitaitoja ja perusasioita urheilijan elämässä

Perusajatuksena ensimmäisenä akatemiavuotena on se, että nuorista tulisi aktiivisia tiedonhakijoita. Heidän tulisi olla uteliaita. Toisena akatemiavuotena heidän tulisi osata johtaa itseään. Tärkeitä perusasioita lajitaitojen lisäksi ovat uni, ravinto, palautuminen ja peruskestävyys.

”Meillä on klassinen nelikenttäjako valmennuksessa: tekninen, taktinen, fyysinen ja psyykkinen. Akatemian kausisuunnitelma on tehty näihin kaikkiin”, pohjustaa Vasarainen. Hän kertoo, että Salibandyakatemian näkökulmasta räjähtävän voiman hankinta ja voimantuotto on oleellista, fysiikan kulmakivet ovat kestävyys ja nopeus. Fyysistä kehitystä seurataan testein.

”Suurimmat valttimme ovat osaava koulutustiimi ja pedagoginen otteemme, jota muualla ei ole. Nuoret saavat etätehtäviä ja tällöin he joutuvat opiskelemaan lajia”, perustelee Vasarainen. Näin halutaan saada aikaan ajattelevia pelaajia ja valmentajia.

Ensimmäisenä toimintavuotena akatemialaisia oli seitsemänkymmentä, seuraavana vuonna yhdeksänkymmentä ja nyt alkaneella akatemiakaudella osanottajia on jo satakunta.

”Se oli visio ja totta siitä tuli”, toteaa Vasarainen tyytyväisenä.

Koko joukkueen kattavaa valmennusta

Salibandyakatemiaan hakee joukkueita, mutta organisaatio kehittää sekä yksilöitä, että joukkuetta. Pääosin pelaajat ovat C ja D-junioreita. Valmentajat saavat muun muassa ennakkotehtäviä ja mentorit, esimerkiksi MM-kultamitalisti Mikko Kohonen sekä Miko Kailiala antavat heille sparrausta ja palautetta heidän toiminnastaan. Salibandyakatemiassa koko joukkue saa valmennusta. Tämän vuoden akatemiajoukkueet ovat Koovee, O2 Jyväskylä, LASB tytöt ja pojat sekä BB-88.

Salibandyakatemian taustalla on Kohosen ja Vasaraisen lisäksi hyvin omistautunut tiimi: kokenut urheilutestauspäällikkö Juha Sorvisto, Haaga-Helian opettaja Teppo Rantala, Suomen Urheiluopiston opettaja Ville Kämppi, salibandyammattilainen Miko Kailiala, sekä Tshekin maajoukkuevalmentaja Petri Kettunen. Lisäksi mm. Päijät-Hämeen Salibandyerotuomarikerho eli SBEK, Suomen Urheiluopisto ja Haaga-Helia ammattikorkeakoulu tuovat oman panoksensa pöytään.

”Laatu ja oppimisvaikutus on kaikkein tärkein juttu”, painottaa Vasarainen, joka pitää koko tiimiä Salibandyakatemian taustalla suuressa arvossa.

”Toivottavasti jatkossakin on tilanne se, että kilpaillaan siitä, ketä tänne pääsee. Valtakunnallinen haku on keväisin. Haluamme tukea niitä, joilla on iso motivaatio kehittyä”, hän päättää.