Ajankohtaista

Yläkoululeirityksillä kasvaa huippu-urheilun nuoria lupauksia

Mitä nuoret ajattelevat yläkoululeirityksestä?

Kevään aikana Vierumäellä on nähty monen eri lajin yläkoululeiritysjaksoja ja Vierumäen markkinointitiimiläiset kävivät kyselemässä nuorten kokemuksia yläkoululeirityksestä. Kommentit olivat yhteneväisiä, oman lajin intensiivisemmät harjoitusmahdollisuudet ja saman lajin kautta tulevat uudet ja vanhat kaverit ovat leiritysten parasta antia. Kuulimmepa myös, että yläkoululeiritys on joillekin elämän parasta aikaa.

Mitä vanhemman puolestaan tulee tietää yläkoululeirityksestä? Miksi yläkoululeiritykset ovat tärkeitä urheilevan nuoren kehitystä ajatellen? Mikä on yläkoululeirityksen tavoite?

Mikä on yläkoululeiritys?

Yläkoululeiritys on 7.-9.luokkalaisille suunnattu leiritysjaksokokonaisuus. Leirityksiä on vuodessa useampi ja ne kestävät pääsääntöisesti 4-5 päivää, jonka aikana nuori majoittuu Vierumäellä.

Yläkoululeiritys on tarkoitettu tavoitteellisesti urheilua harrastaville nuorille ja Vierumäellä yläkoululeirityksiä järjestetään niin futsalissa, golfissa, jääkiekossa, voimistelussa kuin monessa muussakin lajissa.

Yläkoululeiritykset järjestetään yhdessä lajiliittojen ja yhteistyöseurojen kanssa. Yhteistyössä mukana on myös Päijät-Hämeen Urheiluakatemia.

Mitä hyötyä yläkoululeirityksestä on?

Yläkoululeiritysten painopisteinä ovat koulu ja opiskelu, elämäntaidot sekä urheilullinen kehittyminen. Leirityksellä nuori siis pääsee kehittämään itseään intensiivisessä lajivalmennuksessa, oppimaan urheilijan elämänhallintaan liittyviä taitoja sekä opiskelemaan kouluaineita.

Leirille osallistuminen ehdoton edellytys onkin opiskelujen mallikas hoitaminen.

Arjen hallinnan taidot opitaan nuorena

Tavoitteellisesti urheilevalle nuorelle tärkeitä taitoja löytyy paljon myös urheilun ulkopuolelta. Ravinnon, unen ja levon merkitystä ei voi etenkään urheilijan elämässä aliarvioida. Yläkoululeirityksellä opitaan siis oman lajin lisäksi arjen hallinnan taitoja, jotka välittyvät luonnollisesti myös urheilusuorituksiin.

”Kun kokonaisuus on kunnossa myös kentän ulkopuolella, saa omasta lajista ja treenaamisesta irti myös enemmän”, kuvaa yläkoululeirityksen koordinaattori Ville Kämppi.

Elämänhallintataitojen opettelu valmistaa nuoria myös seuraavaa askelta varten, joka monelle nuorelle on 2.asteen opintojen ja urheilun yhdistäminen.

Mikä on yläkoululeirityksen tavoite?

Vierumäen yläkoululeirityksillä on mukana kattava eri tahojen ammattilaisverkosto, jonka tavoitteena on tukea nuoren urheilijan arkea niin lajin parissa kuin sen ulkopuolella. Yhteistyö kodin, koulun ja seuran kanssa tiivistää nuoren urheilijan tukiverkostoa ja antaa näin tilaa urheilulliselle kehitykselle.

Valtakunnallinen yläkoululeiritys on osa Suomen Olympiakomitean urheiluakatemiaohjelmaa. Yläkoululeirityksen tärkeimpiä tavoitteita on huipulle pyrkivien urheilijoiden valmennuksen tukeminen ja tehostaminen sekä urheilijoiden opiskelun tukeminen yhdessä koulun, kodin ja seurojen kanssa.

Mistä lisää tietoa yläkoululeirityksestä?

Täältä löydät lisää tietoa leirityksestä.

Täältä pääset tarkistamaan Vierumäellä järjestettävien yläkoululeiritysten lajimahdollisuudet sekä hakuajat. Huomioithan, että monen lajin leiritysten hakuaika päättyy 31.5.2018!

Lisätietoja yläkoululeirityksestä saat yläkoululeirityksen koordinaattorilta Ville Kämpiltä.

Ville Kämppi

ville.kamppi@vierumaki.fi
040 7159 784

 

Kuvat: Leo Hynninen