Ajankohtaista

Jääkiekko kehittyy yhteistyöllä

Suomen jääkiekkoliitolla ja Suomen Urheiluopistolla on takanaan pitkä yhteinen historia. Monikymmenvuotisen yhteistyön ytimessä on aina ollut suomalaisen jääkiekon kehittäminen ja pelaajien tukeminen matkalla kohti kiekkomaailman terävintä kärkeä.

Yhteistyössä toteutettava leiritoiminta tu- kee sekä joukkueiden että yksilöiden kehitty- mistä. Leiritoiminta kattaa koko leijonapolun, Finnhockey School -leirit, rippikoulut ja maa- joukkuetoiminnan. Leijonapolun aloittava Pohjola-leiri on järjestetty eri muodoissaan Vierumäellä vuodesta 1980. Edistyksellisen yhteistyön tuloksena on syntynyt myös Jääkiekon kehityskeskus, jonka tavoitteena on vahvistaa jääkiekon asemaa Suomessa, parantaa suomalaisen jääkiekon kilpailukykyä sekä ennakoida ja valmistaa tulevaan.

Vierumäki

Jääkiekon kehityskeskuksen myötä yhteistyötoiminta on laajentunut sekä seurajoukkueiden, että kansainvälisen jääkiekkoliiton kanssa. Näistä esimerkkeinä erilaiset junioriturnaukset sekä kansainväliset leiritykset, kuten Kansainvälisen jääkiekkoliiton (IIHF) vuosittainen kesäleiri.

Vierumäellä toimivan hyvinvointiklinikan urheilutestausyksikön rooli on ollut merkittävä pelaajien fyysisten ominaisuuksien kartoittamisessa ja analysoinnissa. Vuodesta 1984 asti karttunut tietokanta on merkittävä kivijalka suomalaisen jääkiekkoilijan kehitys- ja menestyspolulla.

Suomen Urheiluopisto kouluttaa jääkiekkotoiminnan yhteydessä. Koulutusmuotoina ovat eritasoiset valmentajakoulutukset sekä jääkiekkovalmentajan ammattitutkinto. Vuosittain tasokoulutuksiin osallistuu 50 valmentajaa ja ammattitutkintoja jääkiekon osalta käynnistetään 1-2 kurssia vuodessa. Vuonna 2017 Suomen Urheiluopisto solmi Haaga-Helian kanssa partnerisopimuksen. Haaga-Helian myötä Vierumäellä on mahdollista hankkia liikunnan ja vapaa-ajan- koulutuksen ammattikorkeakoulututkinto sekä liikuntajohtamisen ja valmentamisen ylempi ammattikorkeakoulututkinto. Korkeakouluohjelmia on myös monimuotototeutuksena sekä englanninkielisenä. Jääkiekkoon suuntautuva, vuonna 2002 aloitettu, englanninkielinen Degree Programme in Sports Coaching and Management -tutkinto on ollut keskeisessä roolissa Vierumäen aseman vahvistamisessa kansainvälisen jääkiekon kehittämisessä.

Suomen urheiluopisto sekä lähialueen kunnat, liikunnan aluejärjestöt, liikuntaseurat ja -yritykset tarjoavat yhteistyöpohjan työelämäprojekteille, joissa oppiminen pääosin tapahtuu. Valtakunnalliset ja kansainväliset korkeakoulu-, järjestö- ja yrityskumppanuudet täydentävät oppimisverkostoja.

Vierumäen olosuhteet leiri-, koulutus- ja kilpailutoiminnalle ovat ainutlaatuiset. Alueella on lyhyet välimatkat ja monipuoliset majoitustilat sekä hyvät harjoitusolosuhteet. Ympärivuotisessa käytössä olevasta jäähallista löytyy kaksi kaukaloa ja liki 20 pukukoppia. Kattavat tilat mahdollistavat usean joukkueen leiritykset sekä suurturnaukset. Jäähallilla maajoukkuetoiminnassa tärkeään rooliin nousee leijonien kotiluola, jonka tilat on rakennettu tukemaan maajoukkuetoimintaa ja kunnioittamaan suomalaisen huippukiekon saavutuksia. Suomen Urheiluopiston ja liittojen yhteistyötoiminnan tavoitteena on kehittää jääkiekkoa koulutuksen ja tutkimuksen avulla, juniorikiekosta huippukiekkoon niin Suomessa kuin kansainvälisesti.