Tutustu meihin

Vierumäellä työskentelee noin 250 työntekijää mitä erilaisimmissa tehtävissä. Monipuolisten liikunta- ja vapaa-ajan sekä ravintola-alan tehtävien ohella Vierumäellä työskentelee henkilöstöä erilaisissa asiantuntijatehtävissä, opetuksen ja koulutuksen parissa, myyntityössä, hallinnon tukipalveluissa sekä esimerkiksi liikuntapaikkojen hoidossa.

Liikuntapaikkahoitajan työ Vierumäellä

Reijo Toljamo on työskennellyt Vierumäellä liikuntapaikkahoitajana jo lähes 30 vuotta. Hän on kotoisin Ranualta, josta löysi Vierumäelle vuonna 1989 liikuntapaikkahoitajan koulutuksen päätyttyä Kuusamossa. ” Opiskelun jälkeen hain töihin kolmeen paikkaan, joista yksi oli Vierumäki. Pääsin kaikkiin, joista valitsin kuitenkin Vierumäen, sillä täällä käydessä ymmärsin kuinka mielenkiintoinen paikka tämä on. Enkä ole katunut päätöstä ollenkaan.”, Reijo paljastaa.

Liikuntapaikkahoitajan työ on Reijon mukaan todella monipuolista. Työtehtävät vaihtuvat paljon vuoden aikojen mukaan. Esimerkiksi talvella työskennellään paljon hiihtolatujen parissa, kun taas kesällä ulkoliikuntapaikkojen sekä hallien parissa. Liikuntapaikkahoitajan työpäivä sisältää yleisesti ottaen päivittäiset perustyöt, joiden lisäksi päivän kulkua määrittävät liikuntapaikkojen varaukset. Pitää huolehtia, että jokainen liikuntapaikka on valmiina seuraavia asiakkaita varten. Lisäksi tehdään paljon yleisiä kunnostustöitä esimerkiksi tenniskentillä sekä pidetään huolta liikuntapaikkojen siisteydestä.

Ominaisuus, josta on Reijon mukaan hyötyä kyseisessä työssä, on juurikin joustavuus työn monipuolisen luonteen takia. On myös hyvä tietää mitä liikunnan saralla tapahtuu yleisesti, esimerkiksi uusista mahdollisista liikuntalajeista. Normaalit kunnostustyöt ovat pysyneet kohtalaisen samanlaisena pitkään, mutta juurikin uudet suuntaukset liikunnan maailmassa tuovat vaihtelua.

”Mikäli liikuntapaikkahoitajan työ kiinnostaa, kannattaa tehtävään pyrkiä avoimin mielin.”, Reijo vinkkaa. Liikuntapaikkojenhoitajan ammattitutkinto on tietenkin todella hyvä pohja työlle, jota Vierumäen Urheiluopistokin tarjoaa.  Koulutus antaa hyvät valmiudet työtehtäviin sekä tietoa eri lajeista ja niiden vaatimista huoltotehtävistä.

”On todella hienoa saada työskennellä juuri Vierumäellä, joka on todella monipuolinen kokonaisuus täynnä mahdollisuuksia. On hienoa, että luonto löytyy läheltä. Pohjoisesta kotoisin olevalle se on tärkeä asia. ”, Reijo kertoo. Hän antaa kehut myös työkavereilleen, joiden kanssa työskentely tekee työstä vieläkin parempaa.

Liikunta-aktivaattorin työ Vierumäellä

Toni Klang työskentelee Vierumäellä liikunta-aktivaattorina.  Alun perin Toni löysi Vierumäelle opiskelun merkeissä ja valmistuikin täältä liikunnanohjaajaksi vuonna 2010. Tästä alkoi suoraan työura Vierumäellä ja nyt työvuosia onkin kertynyt jo lähes seitsemän. ”Meillä jokainen päivä on erilainen, työ ei ole pelkästään liikuntatuntien ohjaamista, vaan siihen sisältyy myös tuntisuunnittelua sekä uusien lajien kehittelyä. Ohjattavat lajit vaihtuvat päivittäin, sillä lajivalikoima on todella monipuolinen. Työhöni kuuluu active hour- tuntien ohjaaminen, leirikoulujen sekä erilaisten kurssien vetäminen.”, Toni kertoo.

Hyvä fyysinen kunto on tietenkin tärkeä ominaisuus ohjauksia ajatellen. Lajien puolesta ei tarvitse olla mikään huippu joka lajissa, mutta yleiset lajitaidot sekä – tiedot täytyy olla. Sosiaaliset taidot ovat myös tärkeässä roolissa, sillä työssä ollaan paljon tekemisissä asiakkaiden kanssa. Tonin vinkki liikunta-aktivaattoriksi haluaville on olla oma itsensä, eikä esittää mitään muuta. Työ vaatii lisäksi kärsivällisyyttä sekä keskittymiskykyä, jotka ovat hyvä hallita. ”Menen itse iloisella, positiivisella sekä huumorintajuisella asenteella eteenpäin. Sellaisella reippaalla mielellä pääsee jo pitkälle.”, Toni paljastaa.

”Kun hain aikoinaan opiskelupaikkaa, tiesin haluavani Vierumäelle. Olin kuullut tämän olevan iso ja mahtava paikka, jossa olisi hienoa työskennellä. Olen todella ylpeä, että olen saanut tehdä töitä Vierumäellä, sillä onhan se ollut haaveeni. Vierumäki on hieno paikka, joka sijaitsee luonnon keskellä erittäin viihtyisässä ympäristössä.”, Toni kertoo.

Työharjoittelussa Vierumäellä

Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulun opiskelija Anne-Mari Toivonen tutustui Vierumäkeen talvella 2016. Anne-Mari suoritti kolmen ja puolen kuukauden mittaisen harjoittelujakson Vierumäen markkinointi- ja viestintäyksikössä.

Anne-Mari kertoo työharjoittelujaksonsa aikana syventäneensä osaamistaan erityisesti organisaatioviestinnän ja markkinoinnin saralla. Anne-Mari osallistui muun muassa Vierumäen asiakaslehden, uutiskirjeiden ja lehdistötiedotteiden tekemiseen sekä sosiaalisen median kanavien päivittämiseen.

Anne-Mari kuvaa Vierumäkeä hyvin yhteisölliseksi työpaikaksi, jossa kaikki puhaltavat yhteen hiileen. ”Suurimmalla osalla Vierumäellä työskentelevistä on pitkiä työuria ja mielestäni se kertoo viihtyvyydestä hyvin. Työntekijöiltä vaaditaan myös moniosaamista ja joustavuutta, sillä toimenkuvat saattavat olla hyvinkin laajoja ”, Anne-Mari summaa.

Vierumäkeä Anne-Mari luonnehtii myös mahdollisuuksien taloksi, joka tarjoaa haastavia työtehtäviä vasta-alkajille ja vielä työuran alussa oleville nuorille. Vierumäen toiminnan laajuus ja osittainen hektisyys olivat Anne-Marin mielestä harjoittelujakson rikkaus, mutta myös osittain ”akilleen kantapää”. ”Haastavinta oli asioiden priorisointi, eli miten tehdä tehtävät tehokkaasti ja missä tärkeysjärjestyksessä. Haastetta lisäsi se, että sain työtehtäviä useista organisaation eri osista. Vaikeista paikoista selvisin kuitenkin olemalla positiivinen ja lähtemällä avoimin mielin uusiin haasteisiin.”

Anne-Mari kannustaa nuoria hakemaan Vierumäelle eri mittaisiin ja eri alojen työssäoppimis- ja työharjoittelujaksoihin. ”Täällä oppii valtavasti ja saa takuulla roppakaupalla uusia ystäviä”, hymyilee Anne-Mari.

Vierumän viehätys

Minulta usein kysytään, miten olen viihtynyt samassa työpaikassa kohta yksitoista vuotta. Vastaus on yksinkertainen: kuka sitä kotoaan lähtisi. No onhan se vastaus toki hieman monipuolisempi, joten minäpä kerron teille, minkälaista Vierumäellä on olla töissä.

Meillä on erittäin monipuolinen henkilökunta, omaa väkeä on noin 300 henkeä ja sen lisäksi on yhteistyökumppaneita, esimerkiksi kiinteistöhuollossa ja siivouksessa. Heidänkin työntekijöidensä kokoaikainen työpaikka on Vierumäki. Henkilöstön ammatit ovat siis aivan laidasta laitaan. Samassa aamiaispöydässä voi olla keskustelemassa huoltomies, puutarhuri, tohtori, talouspäällikkö ja liikunnanohjaaja. Ette usko mikä rikkaus on olla monen eri alan ammattilaisen kanssa päivittäin tekemisissä. Ei ole sellaista pulmaa mitä ei meidän porukalla saataisi ratkaistua.

Vierumäki on iso mutta kuitenkin pieni, me siis tunnemme toisemme usein muutenkin kuin vain työroolissa. Työkavereiden perheenjäsenet tunnetaan nimeltä ja vuosittainen lasten kasvun seurantapaikka on esimerkiksi perinteikäs henkilökunnan Puurojuhla, jossa päätähtenä ovat lapset. Ja Vierumäki on työpaikkana sellainen, johon on kiva mennä myös vapaa-ajalla.

Vaikka meilläkin on toki selkeä marssijärjestys ja marssia johtaa esimiehet ja lopulta toimitusjohtaja, ovat hekin arjessamme vahvasti läsnä, johtamisella on siis kasvot ja sydän. Meiltä odotetaan vastuun kantamista, itsensä kehittämistä jatkuvaa paloa siihen, että olemme omalla alallamme aivan huippuja. Se vaatii toisinaan pinnistelyä, kouluttautumista tai venymistä, mutta meillä saa myös kiitosta, kun työt hoituvat.

Minä voin toimistoltani kävellä muutamassa minuutissa ravintolaan syömään, ladulle hiihtämään tai vaikka salille. Sanonkin aina, että meillä Vierumäkeläisillä on äärettömät liikuntaedut, eli kaikki liikuntapaikat ja omat palvelumme ovat maksutta käytössä. Aika huikeaa vai mitä!

Samoin voin muutamassa minuutissa kävellä uimarannalle tai harjun päälle. Linnut laulavat ja männyt humisevat. Löytyy suoalueita, suppia ja lähteitä. Myös rakennettu ympäristö on kaikessa historiallisuudessaan aika kiehtova. Kuinka monen työpaikka onkaan museoviraston suojelemassa kohteessa?

Ja sitten ne asiakkaat, ei ollenkaan vähäisin juttu olla Vierumäellä töissä. Meidän asiakkaamme tulevat liikkumaan, oppimaan, rentoutumaan ja nauttimaan. Useat tulevat vuodesta toiseen, koska hekin kokevat Vierumäen kuin kodikseen. Monien kanssa on yhteistä tavalta jo kymmenenkin vuotta. Näiden kohtaamisten vuoksi sitä itseään kehittää ja yrittää aina tehdä paremmin. Iloisesti, joustavasti ja luotettavasti. Ihmiset ja huikeat puitteet, siinä ne syyt miksi Vierumäki on niin monelle juuri se oikea paikka.

Terkuin, Vihertuuli Vierumäeltä