Blogit

Aasian työharjoittelu tarjosi unohtumattomia elämyksiä

Vierumäellä opiskelee vuosittain tutkintoon johtavissa koulutusohjelmissa noin 800 opiskelijaa. Noin puolet heistä on kokopäiväisiä opiskelijoita, jotka asuvat kampuksella ja harjoittelevat työtään alueellamme opintojensa ohessa. Suomen Urheiluopiston lähtökohta opetuksessa on se, että opiskelu olisi mahdollisimman työelämälähtöistä. Siitä, mitä työelämälähtöisyys käytännössä tarkoittaa, kertovat opiskelijat tässä blogissa. Kirjoitusvuorossa tällä kertaa Kiia Mantere, joka oli työharjoittelussa Thaimaassa.

Värikkäiden kalojen kanssa sukeltelua, iloisia asiakkaita, mahtavia työkavereita, aurinkoa, merta ja mieletön rusketus – näistä on opintojeni pitkä työharjoittelu tehty. 10 viikkoa tuntuivat menevän kuin siivillä ja olin täysin valmis jäämään Rayalle vielä seuraavaksi 10 viikoksi. Kirjoittelin tammikuussa terveisiäni Thaimaan lämmöstä, kun harjoitteluni oli juuri alkanut. Olen itselleni ikuisesti kiitollinen, että päätin lähteä suorittamaan työharjoittelua ulkomaille. Moni asia arvelutti ennen lähtöä, sillä Suomeen jäivät odottamaan asuntolaina, avopuoliso ja työkuviot. Asioilla on kuitenkin tapana järjestyä ja lähdin toteuttamaan aasialaista unelmaani. Nyt on aika hieman muistella menneitä ja jakaa ajatuksia siitä, mitä annoin Rayalle ja mitä Raya antoi minulle.

Raya_kuva2_640x

Työskentelin snorklausoppaana ja toimistolikkana Raya Diversin leivissä Thaimaan Phuketissa. Erittäin positiiviseksi yllätyksekseni harjoittelijoille annettiin vastuuta lähes yhtä paljon kuin palkallisillekin työntekijöille, eikä työtahdissakaan pihistelty harjoittelijoiden osalta. Työnkuva sisälsi merimatkoja, hotellipäivystysvuoroja matkaoppaan kanssa, promotilaisuuksia sekä toimistotyötä. Minulle ehdottomasti mieluisin työvuoro oli merelle lähteminen. Mistäkö syystä? Koska meri, ulkoilma ja ihmiset. Huomaan olevani onnellisimmillani, kun raikas merituuli puhaltaa vasten kasvoja, aurinko paistaa (useimmiten) kirkkaalta taivaalta ja ympärilläni on lauma hyväntuulisia ihmisiä. Ja tietysti tieto siitä, että päivä vietetään uiden ja snorklaillen, ei ainakaan mieltä masentanut. Olen aina rakastanut meriä ja järviä, kalastusta, moottoriveneitä, melontaa, uimista… kaikkea mikä liittyy veteen. Thaimaassa laajensin lajikirjoa entisestään, kun kokeilin ihka ensimmäistä kertaa snorklausta (kyllä, ensimmäistä kertaa :D), laitesukellusta, suppailua ja sisäsurfausta. Tunsin olevani etuoikeutettu saadessani viettää lähes päivittäin aikaa vesiaktiviteettien parissa. Ehkäpä tämä oli yksi syy siihen, miksi työmotivaationi säilyi korkealla alusta loppuun. Eikä tietenkään sovi unohtaa niitä mielettömiä työkavereita ja iloisia asiakkaita!

Uskomattomin kokemus, jonka Raya minulle tarjosi, oli laitesukeltaminen. Tottuessani hengittämään rauhallisesti pinnan alla laji vei minut täysin mukanaan. Peruskurssin jälkeen sukelsin aina, kun siihen tarjoutui mahdollisuus. Kävin myös jatkokurssin, ja arvaatte varmaan, mitä tein lomallani viimeisen työpäiväni jälkeen? En muista, koska olisin viimeksi jostakin innostunut yhtä palavasti kuin sukeltamisesta. Himoitsen jatkuvasti, että pääsen takaisin pinnan alle leijumaan ja tutkimaan kiehtovaa vedenalaista maailmaa. En pidä lainkaan mahdottomana, että viettäisin tulevaisuuteni sukeltamisen parissa…

Meripäivät olivat pitkiä, noin 10 tuntisia, ja aamut alkoivat useimmilla retkillä klo 07:00 toimistolta päivän fyysisimmällä osuudella. Sukellus- ja snorklausvarusteet pakattiin laukkuihin ja laukut, juomalaatikot, jääpalasäkit, ruoat sekä paineilmapullot lastattiin auton lavalle. Satamassa samat yleensä ei-niin-kevyet kamat roudattiin autosta veneeseen ja vielä veneessä laukut järjesteltiin ja sukellusvarusteet valmisteltiin asiakkaita varten. Loppupäivän tärkeimpänä osuutena oli saattaa asiakkaat tyytyväisinä veneeseen ja vähintään yhtä tyytyväisinä takaisin satamaan. Hyvä mieli tarttuu helposti, joten työntekijöinä saimme jättää nyrpeän naaman aamulla kotiin ja tartuttaa oman hyvän fiiliksemme asiakkaisiin. Taisimme onnistua aika hyvin. Tulin itsekin entistä iloisemmaksi kuunnellessani asiakkaiden tarinoita niin lomasuunnitelmista kuin lapsenlasten touhuista kotipuolessa. Olosuhteetkin olivat sellaiset, että takuulla se kireäpipoisinkin lomalainen rentoutui raikkaassa ilmassa veneen kannella auringon porottaessa täydellä teholla. Tosiaan päivät olivat pitkiä, mutta jaksoin aina hymyillä aamusta iltaan.

Raya_kuva1_640x

Ja kirsikkana kakun päällä olivat aivan ihanat työkaverit, jotka tekivät tästä työharjoittelusta kultaakin arvokkaamman. Tiimimme yhteishenki ja työyhteisö olivat jotain, mistä olin uskaltanut vain uneksia. Mikä siinä sitten oli niin hienoa? Ensinnäkin sain jo ennen työni alkua kutsun yrityksen uudenvuodenjuhlaan, jossa tapasin koko poppoon ensimmäisen kerran. Lisäksi ihana Heidi tutustutti minut käytännön kuvioihin täysin pyyteettömästi ja omaa hyvyyttään, joten uuden työntekijän vastaanottaminen oli todella hyvin hoidettu. Yhteishenkemme ei olisi voinut olla parempi. Sen lisäksi, että työskentelimme loistavasti tiiminä, olimme myös toistemme kavereita. Kenestäkään ei puhuttu pahaa selän takana eikä ketään jätetty yksin. Vietimme joka päivä aikaa yhdessä myös työpäivän jälkeen. Työkaverini olivat täyttä kultaa. Olimme RAYAFAMILY. <3

Annoin Raya Diversille täyden työpanokseni: oma-aloitteisuuteni, ahkeruuteni, tunnollisuuteni ja hullun innostukseni. Vastalahjaksi sain elinikäisiä ystäviä, parantuneen kielitaidon, verkostoja, rutkasti itsevarmuutta ja kokemuksia, joita ei voi mitata rahassa. Joskus on hyvä hypätä tuntemattomaan ja katsoa, mitä siitä seuraa. Itse tunnen tulleeni rikkaampana takaisin, kuin mitä olin lähtiessäni.

Keväisin terveisin,

Kiia

 

×
×
×

Lisää kommentti

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *