Blogit

Ajattele positiivisesti

Kohta tulee kevätaurinko ja valoisa aika vuorokaudessa lisääntyy koko ajan – siistiä! Välillä tässä pakkasen, loskan ja pimeyden sekä kiireen keskellä tulee jäätyä murehtimaan asioita eikä oikein positiivisia ajatuksia löydy. Olisiko kuitenkin mahdollista saada lisää virtaa arkeen, jos ajattelisi positiivisemmin?

Ainakin välillä murehtimisen sijaan voisi kokeilla positiivista itsepuhelua. Positiivisesta itsepuhelusta näyttäisi olevan myös suora hyöty suorituskyvylle ja tätä käytetään urheilussa melko paljon. Asiaan liittyvä mielenkiintoinen tutkimus “positiivisesta itsepuhelusta” paljastaa mm.:

  • Tutkimuksessa osallistujille annettiin työkaluksi neutraaleja lauseita itsepuheluun, esim. “lempivärini on vihreä”. Näitä lauseita opeteltiin käyttämään ja peittämään suorituksen aikana tulleita negatiivisia ajatuksia kuten “jalkoihin sattuu”. Lisäksi käytettiin motivoivia lauseita kuten “pystyn suoriutumaan loppuun asti” ja “energiani kyllä riittää”.
  • Lopputuloksena oli, että motivoivien lauseiden ja neutraalien lauseiden käytön seurauksena suorituskyky näytti olevan selvästi parempi (10km aika-ajo parantui 13-71s.). Lisäksi koettu rasitus (RPE) pysyi samana (verrattuna hitaampaan suoritukseen jossa ei käytetty neutraaleja lauseita itsepuhelussa).
  • Motivoiva itsepuhelu lisää kestävyyssuorituskykyä ja mahdollistaa suuremman tehontuoton.

Kun uudenvuoden lupaukset kuntoilusta ja kesäksi kuntoon projektit on monella käynnissä niin tästä oiva vinkki omaan arkeen, ajattele positiivisesti. Fyysisen rasituksen aikana sekä arjessa yleensä ajatukset kannattaa ohjata käytettävissä olevien voimavarojen määrään, eli;

  • jos tuntuu pahalta ja sitä pyörittelee mielessä niin vielä vähemmän saa itsestään irti
  • ajattelemalla positiivisia / neutraaleja asioita voi saada itsestä enemmän irti

Ajattelin ruveta opettelemaan tietoisesti positiivisen itsepuhelun käyttöä. Jos tämä positiivinen itsepuhelu yhdessä lisääntyneen valoisuuden kanssa saisi oman suorituskyvyn nousemaan entisestään, niin toivotan sen tervetulleeksi.

Ajattele positiivisesti!

#positiivinen #itsepuhelu #selftalk #jaksaminen

16.01.2017 18:19

Elemo

Hyvä Rane!! ??

×
×
×

Lisää kommentti

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *