Blogit

Henkilöstöetu, ekoteko ja kustannussäästö samassa paketissa, miten se on mahdollista?

Vierumäellä on yhteensä 15 ravintolaa ja kahvilaa. Osa on avoinna vain kesäaikaan, mutta suurin osa on auki ympäri vuoden. Voitte kuvitella mikä määrä ruokaa menee hävikkiin. Ongelmallisia ovat ravintoloissa etenkin linjasto/buffet ruokailut joista asiakas voi itse ottaa haluamansa määrän ruokaa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Asiakkaiden lautaset näyttävät meillä hupenevan lähes poikkeuksetta tyhjiksi, ovathan kokkimme huippuluokkaa. Ongelma onkin siinä että viimeiseen ruokailijaan asti on ruokaa oltava tarjolla. Eli tarjoilupöydästä väkisinkin jää ruokaa yli.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hygienia- ja terveydensuojelumääräysten mukaan ruuan saa lämmittää ainoastaan kaksi kertaa tarjolle, tai se saa olla korkeintaan neljä tuntia tarjolla lämpöhauteissa. Kun halutaan tarjoilla ensiluokkaista ruokaa, on asia usein niin että kun ruuat ovat kertaalleen olleet tarjolla niitä ei enää seuraavana päivänä tarjolle laiteta. Siinäpä pulmaa kerrakseen.

Miksi välittää koska suurvallatkaan eivät välitä?

Erityisen sääli on se, mikäli lihatuotteita tai juustoa päätyy biojätteeksi. Niiden tuottamiseen on käytetty todella paljon vettä,esimerkiksi naudanlihakilon tuottaminen kuluttaa jopa 15 500 litraa vettä. Nopeasti “laskettuna” siis sen kilon syömättä jättäminen säästäisi saman verran vettä. Jos tuote kuitenkin jo on olemassa, on suorastaan velvollisuutemme käyttää se loppuun asti hyödyksi.

Suomalaista ruuan tuotantoa täytyy kannattaa ihan siksi että ruoka on puhtaampaa, laadukkaampaa ja lähellä tuotettua kuin monessa muussa maassa. On tärkeää tietää mitä syö

Suomalaista ruuan tuotantoa täytyy kannattaa ihan siksi että ruoka on puhtaampaa, laadukkaampaa ja lähellä tuotettua kuin monessa muussa maassa. On tärkeää tietää mitä syö

Me Suomalaiset kotitaloudet heitämme noin 23kg ruokaa roskiin henkilöä kohden joka vuosi. Tämä tarkoittaa, että melkein 130 miljoonaa kiloa vuodessa menee ruokaa ohi ravintoketjun. Jos vertaamme sitä pahana saastuttajana pitämäämme yksityisautoiluun, se vastaa noin 100 000 auton kasvihuonekaasupäästöjä. Euroissa tämä vastaa 400-550 miljoonaa. Siis ihan hukkaan! Kun edellisten lukemien päälle lasketaan vielä liike-elämän aiheuttama kuormitus päästäänkin päätä huimaavaan lukemaan vuosittaisessa ruokahävikissä Suomessa: 335-460 miljoonaa kiloa!

Nyt alkaa mittakaava hahmottua ja toivottavasti muodostuu suurempi ymmärrys siitä että jokaisella arkipäiväisellä valinnalla on vaikutus tähän pottiin. Entä jos maksaisimmekin kotimaisille viljelijöille enemmän ja heittäisimme ruokaa vähemmän roskikseen?

Parhaat ideat ovat yleensä ne yksinkertaisimmat ideat

Ravintolamaailmamme on jo pitkään tehnyt töitä sen eteen, että ruokahävikki saataisiin niin pieneksi, kuin vain on mahdollista. Tämä lähtee jo ihan ruokalistojen suunnittelusta, hankinnoista sekä tuotteiden kierrosta kylmiöissä. Silti sitä ruokaa joskus jää yli, joten jotain oli keksittävä. Onneksi keinoja löytyy: hävikkiruoka voidaan pakata ja myydä erittäin edullisesti henkilökunnalle!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tässä koekäytetään uutta pakkauskonetta ihan ensimmäisiä kertoja.

Tuumasta toimeen

Sen takana, että tästä hankkeesta tuli oikeasti totta, ovat ravintolamaailman tehokolmikko: Kari Hiltunen( hotelli- ja ravintolatoimenjohtaja), Nina Korva (ravintolapäällikkö) ja Sakke Liedes (keittiöpäällikkö). Nämä kaverit saavat asiat tapahtumaan ja suhtautuvat ihailtavalla intohimolla työhönsä. Kari oli lukenut Hesarista hyvän jutun aiheeseen liittyen, esitteli sen Ninalle ja Sakelle ja sitten oltiinkin jo “kädet savessa” eli pakkauskone ja astiat tilattu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lounaan jälkeen ruoka pakataan heti muovisiin astioihin joiden annoskoko on yksi kilo.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Astian päälle vedetään kelmu joka suljetaan koneella. Tämä on ostajalle iloinen asia sillä näin ruoka ei roisku pitkin poikin autoa tai kassia kuljetuksen aikana.

Valmiit pakkaukset näyttävät tältä. Aika kätevää, eikö?

Valmiit pakkaukset näyttävät tältä. Aika kätevää, eikö?

Henkilöstölle myytävät ruokapakkaukset laitetaan erillisen kylmiöön, eroon muusta ravintolan toiminnasta.

Henkilöstölle myytävät ruokapakkaukset laitetaan erillisen kylmiöön, eroon muusta ravintolan toiminnasta.

Mitä tällä saavutetaan?

Lounaalta yli jääneen ruuan pakkaaminen työllistää ravintolan henkilökuntaa, mutta onneksi vaakakupissa on painoa toisellakin puolella:

  • Biojätemäärä pienenee eli voimme yksinkertaisella tavalla pienentää vaikutustamme ympäristöön. Vaikka biojäte meneekin kompostointiin menee siinä kuitenkin hyvää ruokaa ihan hukkaan.
  • Henkilökunnalle jää enemmän vapaa-aikaa nauttia elämästään vaikka lasten tai urheilun parissa! Tämä on ehdottomasti tärkein anti, ainakin minulle. Teen joka päivä lämpimän ruuan kotona. Tähän menee (ruuasta riippuen) noin tunti joka kerta. Olen töistä kotona klo 17 ja lapset menevät nukkumaan klo 20. Eli yhteistä aikaa on illassa 3h, ja normaalisti siitä 1h menee keittiössä. Kun voin viedä töistä ruuan kotiin ja vain lämmittää sen,jää minulle paljon enemmän aikaa kiipeillä lumikasoille, lukea satuja tai askarrella lasten kanssa. Sitä ei voi rahassa mitata
  • Kun hävikki ikäänkuin “mitataan” pakkaamalla se päivittäin, päästään tarkemmin kiinni siihen, että hävikkiä ei syntyisikään. Se on kaikkein tärkein asia.
Itse arvostan sitä että aikaa jää enemmän haaveiluun.

Itse arvostan sitä että aikaa jää enemmän haaveiluun.

Lopuksi

Uskon että en ole ainoa henkilökunnastamme joka haluaa sanoa ison kiitoksen ravintolamaailmalle! Tämä henkilökuntaetu on ihan parhaimmasta päästä monien henkilökuntaetujemme joukossa. Te parannatte meidän muiden Vierumäkeläisten elämänlaatua merkittävästi ja vaikutatte positiivisesti terveyteemme, lapsiimme sekä puolisoihimme. Iso kiitos !

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aurinkoista pääsiäistä ystävät, jos ei ennen sitä enää ehditä tavata  !

 

×
×
×

Lisää kommentti

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *