Blogit

Hierojaopiskelijat ovat päässeet käytännön työn makuun

Viime kirjoituksesta on kulunut aikaa hieman päälle kuukausi, ja se onkin ollut melko toiminnan eli meillä hieronnan täyteinen kuukausi. Ensimmäiset epäviralliset asiakaskokemukset saimme niin sanotuilla ystävänpäivähieronnoilla, joissa hieroimme nopeat niska-hartia-alueen hieronnat osalle Vierumäen henkilökuntaan kuuluvista työntekijöistä.

Tämän jälkeen alkoivat hiihtolomaviikot, joille meidät hierojat jaettiin suurin piirtein kahtia. Toinen puoli luokasta lomaili viikon, toinen aloitti työharjoittelun klinikalla, ja puolessa välissä vaihdettiin osia. Influenssa-aallolta emme mekään välttyneet; osa hierojista joutui olemaan päiviä pois taikka vaihtamaan työharjoittelun ja loman ajankohtaa sairastelun vuoksi. Hiihtolomaviikot olivat jo etukäteen melko lailla täyteen buukattuja, ja jouduimmekin monesti käännyttämään hierontaan haluavia pois ilman aikaa. Joten varatkaahan loma-aikoina ajoissa meille opiskelijoille hieronta-aikoja. Ohjeet löydät täältä.

Hieronnat klinikalla asiakaskohtaamisineen olivat meille kaikille uusi kokemus, mihin kuitenkin muodostui jo viikon aikana rutiininomainen lähestymistapa. Ensimmäisten klinikkapäivien jännitys unohtuu nopeasti tiheätahtisen hieronnan lomassa; usein asiakkaiden välille jää n. 5 minuuttia aikaa hoitaa hierontapöytä kuntoon, laskuttaa edellinen asiakas ja ottaa seuraava vastaan. Välillä työpäivän jälkeen tekee tiukkaa palauttaa mieleen jokaisen asiakkaan kasvot ja yksilölliset syyt tulla hierontaan, kun alkaa täyttämään asiakastietolomakkeita. Asiakaskuntaa meillä löytyy käytännössä laidasta laitaan. Eläkeläiset, lapset, naiset, miehet, urheilijat, ja kaikki siltä väliltä ovat tervetulleita ja saavat tasavertaista kohtelua. Asiakkaiden laaja kirjo onkin yksi hierontatyön plussapuolista. Näemme paljon erilaisia ihmisiä ja pääsemme haastamaan itseämme monipuolisesti. Ja sitten välillä niska-hartiahieronta tuntuukin tulevan yöllä uniin asti.. 🙂

Työharjoittelupäivä pitää käytännössä sisällään 4-6 tuntia hierontaa, tunnin puhelinpäivystyksen, ja tunnin ruokatauon. Viikko klinikalla opetti kaikille varmuutta hierontaan ja asiakkaan käsittelyyn sekä kohtaamiseen. Yllättävän suuri osa hierojan työstä on puhumista ja kyselemistä, mutta sitäkin tärkeämpi taito on asiakkaan aktiivinen kuunteleminen sekä huomioon ottaminen. Hieronnasta nauttii molemmat, asiakas ja hieroja, huomattavasti enemmän, jos heidän välinen kemia toimii, syntyy luottamus-suhde ja molemmat kertovat aktiivisesti tuntemuksiaan jo hieronnan aikana. Tällöin saadaan mahdollisimman tarkkaan otettua huomioon asiakkaan toiveet. Samalla voi myös tuoda esiin omaa kasvavaa ammattitaitoa, kun voi ehdottaa asiakkaalle vaihtoehtoista tapaa toimia kussakin tilanteessa, ja perustella miksi niin tehtäisiin.

Hierojan ammattitutkinto

Hiihtolomaviikkojen jälkeen palasimme normaaliin koulurytmiin, jota oli terästetty ilta- ja viikonloppuvuoroilla hierontaklinikalla. Käytännössä se tarkoittaa yhden hierojan kohdalla kahta taikka kolmea viikonloppua kevään aikana ja keskimäärin yhtä klinikkailtaa viikkoa kohden. Tämän lisäksi saimme jokainen kaksi kummihierottavaa, joilla on mahdollisuus ja motivaatio sitoutua kummihierottavana toimimiseen. Toinen kummi on Vierumäen työntekijä ja toinen vähintään SM-tason urheilija. Työpaikkakummin kanssa teemme n. 2 kk mittaisen hoitosuhteen, ja urheilijakummin kanssa toimimme koko vuoden. Kummin hierominen eroaa melko paljon klinikkatyöstä. Syntyy pidempi hoitosuhde, jonka aikana näkee konkreettisesti mitä vaikutuksia hieronnalla on asiakkaaseen, miten tulee hieroa ottaen huomioon urheilijan omat treenit, kisat ja eri kaudet, ja saa aktiivisesti palautetta omasta toiminnasta hierojana.

Uutena oppiaineena lukujärjestyksiin tuli valmennusoppi, jossa ehdimme käymään pintaraapaisut energiantuottomekanismeista, kestävyyden eri osa-alueista ja hermolihasjärjestelmän toiminnasta. Mielenkiintoisia aihealueita ja hyvä esimerkki koulutetun hierojan oppien laajuudesta Vierumäellä!

Viikko sitten tiistaina käytännön hierontapäivä opiskelijoiden kesken oli hieman erilainen. Kävimme Scandicilla osallistumassa Cloettan työntekijöiden seminaariin, jossa olimme osana yhtä heidän rasteistaan. Hieroimme koko porukalle 5 minuutin niska-hartiahieronnat heidän yrittäessään keskittyä visioimaan hyviä ominaisuuksia firman yhteistyökumppaneille.

20160322_135542_HDR

Kaiken kaikkiaan kuukausi on ollut työntäyteinen. Anatomian ja fysiologian opiskelussa etenemme tappavan tasaiseen tahtiin eteenpäin, opiskellen uutta ja kerraten vanhaa. Hieronnassa käden taidot karttuvat ja huomaa kuinka pystyy pikkuhiljaa yhdistelemään eri tietotaidon lähteitä osaksi käytäntöä.

Suomen suvi tekee tuloaan ja sen myötä kesän työharjoittelut ja lomapätkät alkaa häämöttämään edessäpäin 🙂  Tervetuloa hierontaan, ja muistakaa varata aika ajoissa! Ohjeet löydät täältä.

Terkuin,

Niklas

 

 

×
×
×

Lisää kommentti

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *