Blogit

Hiihtolomalle hittileikkejä

Meillä Vierumäellä on kaksi lajia jotka ovat lasten tunneista ylitse muiden, telinerata sekä kaupunkisota. Tunnit ovat aina hittilajeja, joten mietin miten näitä voisi soveltaa hieman kotoisempiin olosuhteisiin.

Meillä täällä Päijät-Hämeessä on varsin mukavasti lunta, joten kaupunkisodan pelaaminen onnistuu ulkona lumisodan tyyppisesti. Peliä kutsutaan Yugigasseniksi ja lajissa jopa järjestetään virallisempia kilpailuita. Netistä löytyy paljon lisätietoja lajista. Jos kuitenkaan teillä päin ei ole lumipallo keli, voi pelissä hyödyntää muita pehmeitä palloja. Sääntöjä jokainen voi soveltaa hieman itse, mutta kahdessa joukkueessa pelataan ja on tarkoitus polttaa kaikki toisen joukkueen pelaajat. Joukkueilla on omat linnoitukset, joista lähdetään liikkeelle. Linnoituksen rakentamiseen voi käyttää myös hyvin aikaa. Suorasta heitosta palaa, myös kopista, ja joutuu jäähylle. Jäähyllä voi tehdä vaikka lihaskuntoliikkeitä, tai vaan odottaa erän loppumista.

blogit_hannele_muistipelittytöt

Muistipelikorttien avulla voi keksiä paljon liikunnallista tekemistä. Pareja voi etsiä vaikka kinkkaamalla. 

 

Telineradan toteuttaisin sään salliessa ulkona, mutta miksei sisällekin voisi rakentaa radan. Apuna voi käyttää mm. tuoleja, pöytiä, sohvatyynyjä ja lasten leluja. Milloin tulee ryömiä jonkun ali tai läpi ja milloin hypätä esteen yli. Jossain kohtaa pitää kenties riippua vaikka aikuisen käsistä kiinni pitäen ja kiertää hänet ympäri, kuten apinapuussa. Välillä on myös hyvä opetella vaikka kuperkeikan tekemistä. Tämä leikki sisällä soveltuu paremmin alle kouluikäisille. Isommat lapset saattavat olla hieman vaativampia, joten heille löytyy parempia haasteita ulkoa. Välillä on hyvä saada kiivetä puuhun ihan luvan kanssa 😉

Totta kai vanhat kunnon hipat toimivat aina. Näin talvella kiva hippa voisi olla jäädyttäjä ja sulattaja. Joku toimii hippana ja hänellä on kädessä vaikkapa joku sininen esine jonka kosketuksesta jäädyttää. Puolestaan joku toinen leikkijöistä on sulattaja, kädessään vaikka keltainen esine jonka kosketuksesta pääsee takaisin leikkiin mukaan.

 

On sitten talvi tai kesä, opettakaa lapsillenne tai vaikkapa kummilapsillenne pihaleikkejä! Itse leikin paljon lapsena konkkasta (vähän kuin 10 tikkua laudalla), kiikkupalloa, tervapataa, pukkitaistelua, vuoren valloitusta sekä hypimme hyppynarua tai ruutua. Nämä perinteiset pihapelit ovat katomassa ja lapsille pitää yhä enemmän tuoda lajeja, joissa käytetään paljon välineitä. Laittakaa lapset välillä keksimään itse pelejä sekä leikkejä.

 

Oikein mukavaa hiihtoloma-aikaa kaikille! Meillä täällä Vierumäellä on ollut loistavat säät tähän mennessä, toivottavasti teilläkin.

blogit_hannele_valkjärvitalvella

Kuva otettu tiistaina Valkjärveltä ennen Saunayogan alkua. 

 

 

Terveisin:  Hannele, Vieruohjuri

×
×
×

Lisää kommentti

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *