Blogit

Hyvä loma antaa energiaa työhön, hyvä työ puolestaan pohjustaa onnistuneen loman

Elämme sitä aikaa vuodesta, kun osa jo viettää lomaa ja moni siihen on valmistautumassa tai sitä odottaa.

Sanotaan myös, että loma on parhaimmillaan silloin kun sitä vasta odottaa. On ihana suunnitella lomamatkaa tai muuta mukavaa lomatekemistä. Jotkut suunnittelevat jopa liikaa ja seurauksena on lomastressi, jos kaikkea ei ehdi toteuttaa tai kaikki ei mene ihan putkeen. Lomaa jopa suoritetaan.

Tärkeää olisi, että jäisi aikaa myös joutenoloon ja spontaaniin toimintaa ilman sen kummempia suunnitelmia. On lupa myös vain olla. Lomalla on tarkoitus palautua työn kuormituksesta ja kerätä voimavaroja loppuvuodeksi. Toivottavasti jokainen voi kokea palautuvansa ja rentoutuvansa mitä ikinä sitten tekeekään – tai on tekemättä mitään. Alla on Työterveyslaitoksen ohjeet lomalle valmistautumiseen:

Valitse, mitkä työt teet valmiiksi ennen lomalle lähtöä
Jos tarpeen, neuvottele valinnasta esimiehen ja työkavereittesi kanssa. Hyväksy se, että aina ei ole mahdollista saada kaikkea valmiiksi. Työt jatkuvat loman jälkeenkin.

Tee lista kesken jäävistä töistä
Päätä 1-2 asiaa, joihin tartut heti palattuasi. Näin tekemättömät työt eivät rasita lomalla. Jätä lista työpöydälle odottamaan ja unohda sen sisältö loman ajaksi.

Mieti, mitä lomalta haluat
Väljästi suunniteltu ohjelma antaa ryhtiä, mutta ei sido liikaa. Kiinnostava matka, toisenlainen puuhaaminen, odotettu vierailu tai virkistävä tapahtuma vie ajatuksen pois työstä.

Lomaile kerrallaan vähintään 2-3 viikkoa

Tutkimusten mukaan työntekijän hyvinvointi paranee keskimäärin kahdeksan päivän ajan loman alettua. Tämän jälkeen jaksaa olla aktiivinen ja tehdä itselle mieluisia ja työlle vastakkaisia mieltä virkistäviä asioita, joita palautuminen levon lisäksi edellyttää. Koska loman hyvinvointivaikutukset haihtuvat melko nopeasti, kannattaa lomapäiviä jättää myös talveksi.

Varmista lomarauha
Laita sähköpostiin lomavastaaja ja puhelin kiinni. Jos työasiat tulevat loman alkupäivinä mieleen, voit kirjata ajatuksesi ylös, mutta siirry sitten muiden asioiden pariin. Aivoille on hyväksi saada uutta loma-ajateltavaa.

Ota kohtuudella
Pysy alkoholin kohtuukäytössä lomallakin ja muista varata itsellesi ja lomavieraille aina myös alkoholiton vaihtoehto. Henkilölle, joka kamppailee vähentääkseen alkoholin käyttöä, on loma-aika usein riskialtista.

Muista!
Loma tekee hyvää, vaikka se ei aina onnistuisi täydellisesti. Lomakokemukset antavat joka tapauksessa uudenlaisia ajatuksia ja näkökulmia.

Tutustu myös Työterveyslaitoksen lomalta paluu -vinkkeihin.

Katso myös tutkimus koskien lomia.

Rentouttavaa lomaa ja hyvää kesää kaikille!

×
×
×

Lisää kommentti

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *