Blogit

Ihmisen valmentaminen on Suomen valttikortti kansainvälisillä kentillä

Olimme syyskuussa valmentajan ammattitutkinnon opiskelijoiden kanssa vierailemassa CAR Sant Cugatin valmennuskeskuksessa Barcelonan kupeessa. Tämä kansainvälinen jakso kuuluu osana ammattitutkinnon valmistavaan koulutukseen ja tarjoaa kyllä joka kerta paljon ajateltavaa!

Valmennuskeskuksen resurssit kuten olosuhteet, tilat ja henkilöstö laittavat aina miettimään: ”miten voimme pärjätä urheilussa näitä vastaan?”

Valmentajan silmin katsoo helposti juuri näitä olosuhteita ja resursseja, joita meillä ei aina Suomessa ole saatavilla samaan tapaan. CAR Sant Cugatissa urheilijoilla on käytettävissä päivittäin kaikki palvelut mitä keskus tarjoaa. Harjoitustapahtumissa voivat olla paikalla valmentajan lisäksi biomekaanikko, fysioterapeutti, lääkäri, jne. Harjoituskeskuksen tilat on vain urheilijoiden käytössä ja aina saatavilla. Opiskelu yhdistetään henkilökohtaisen suunnitelman mukaan päivittäiseen harjoitteluun. Joissain lajeissa harjoittelu ja tukitoimet vie vuorokaudesta jopa 12 tuntia.

blogi_rane_CampNou

Jos kilpakumppaneilla on käytössä lähes rajattomat resurssit – niin miten voimme pärjätä heitä vastaan? Tuossa aikaisemmin mainitsin, että valmentajan silmin kiinnittää helposti huomiota esim. olosuhteisiin ja taloudellisiin resursseihin. Silti kilpa- ja huippu-urheilussa menestyksen taustalla on usein jotain muuta. Tämä ”jotain muuta” on meidän valttikortti Suomessa!

Seurasimme Espanjassa useita harjoitustapahtumia eri lajeissa. Uskallan tämän sekä kymmenien muiden kansainvälisten vierailujen perusteella sanoa, että ihmisen valmentaminen Suomessa on paljon paremmalla tasolla. Suomalaista urheilijaa kasvatetaan itsenäisemmäksi ja ottamaan vastuuta omasta kehittymisestään. Barcelonassa tuli esiin se, että urheilijan ei välttämättä tarvitse ajatella itse. Uskon, että autonomian tunne suomalaisella urheilijalla on suurempi kuin kilpakumppaneilla vaikka FC Barcelonan La Masiassa tai CAR Sant Cugatissa. FC Barcelonan akatemiassa esimerkiksi ei saa mennä harjoittelemaan itsenäisesti eikä edes ruokaa saa valita itse. Lisäksi esimerkiksi valot ja internetyhteydet katkaistaan yhdestä painikkeesta. Olosuhteet tosin olivat viimeisen päälle kunnossa.

blogi_rane_lamasia

Menestystä ja huippusuoritusta haetaan Suomessa ja Espanjassa. Itse uskon, että keskittymällä oleelliseen, ihmiseen, saadaan aikaan parempi lopputulos. Jukka Tiikkaja listasi kirjassaan ”Ihmisen valmentaminen” hyvin huippusuorituksen elementit:

  • yksilön ja ryhmätason virtauskokemus
  • pienentynyt tarve arvottaa toimintaa suhteessa muihin
  • rohkeus itsensä haastamiseen ja ylittämiseen
  • jaettu arvopohja
  • yhteinen innostava päämäärä

Mikäli valmennustoiminta keskittyy urheilijakeskeiseen toimintatapaan niin uskon, että huippusuorituksen elementeille on kylvetty siemen. Meillä on hyvä mahdollisuus päästä nauttimaan menestyksestä sekä huippusuorituksista kun keskitymme päivittäisvalmennuksessa vahvistamaan kuuluvuuden tunnetta, autonomiantunnetta sekä annamme urheilijan ajatella itse.

FC Barcelona on muuten liittynyt tänä vuonna kansainväliseen valmennuskeskusten verkostoon (ASPC), johon myös Vierumäki on kuuluu. Verkostoitumalla he voivat saada omaan toimintaan lisäarvoa ja pääsevät kehittämään omaa toimintaa. Pitäisiköhän meidän Vierumäeltä tarjota apua ihmisen valmentamiseen 😉

blogi_rane_ryhmä

Lisätietoja CAR Sant Cugatista: http://www.car.edu/
Lisätietoja La Masiasta: http://www.fcbarcelona.com/club/facilites-and-services/masia ja http://www.fcbarcelona.es/club/instalaciones-y-servicios/masia
Lisätietoja ASPCstä: http://sportperformancecentres.org/

×
×
×

Lisää kommentti

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *