Blogit

Jäähallin loistavat lamput !

 

Kävimme eräänä maanantaina työkavereiden kanssa tutustumisretkellä meidän jäähallissa. Kuka mistäkin syystä, mutta kaikki meistä, ennen kaikkea ihastelemassa loppuun saatettua valaistuksen uusimistyötä. Kiekkomiehet miettivät miten paljon parempi on pelata kun valo on tasainen, Ansku pääsi samaan kuvaan Ville Peltosen valokuvan kanssa, ja itse mietin miten mahtavan ympäristöpanostuksen Vierumäki taas on tehnyt!

Ryhmä rämä, eli kiinteistötoimiston porukka, valaistusta ihmettelemässä

Ryhmä rämä, eli kiinteistötoimiston porukka, valaistusta ihmettelemässä

Taustaa vanhasta valaistuksesta

Jääkiekkokaukalossa oli ennen isot elohopea- ja monimetallivalaisimet, vanha kun on. Valaisimia oli yhteensä yli 100 kpl, mutta silti niiden valoteho oli huono ja se jakautui epätasaisesti. Lisäksi elohopeavalaisimet sisältävät raskasmetalleja ja niiden myyminen on EU:n toimesta kielletty vuodesta 2015 alkaen. Monimetallivalaisin taas valotehoonsa nähden kuluttaa paljon sähköä, sekä vaatii vuosittain huoltotoimenpiteitä. Molemmat valaisimet päällä ollessaan tuottavat lämpöä, joka taas vaikuttaa jään pehmenemiseen. Onneksi niistä siis päästiin eroon!

Tässä osa jäähallin vanhoista valaisimista purettuna. Aika möhkäleitä, eikö?

Tässä osa jäähallin vanhoista valaisimista purettuna. Aikamoisia möhkäleitä, eikö?

Uudet LED valaisimet

Halliin valittiin uusiksi valaisimiksi LED valaisimet. Vanhojen valaisinten valaisuteho oli 750 lx ja uusilla saadaan tasaista valoa yli 800 lx. LED valaisimet ovat huoltovapaita, lamppujen vaihtoa ei tarvita! Tämä säästää sekä ympäristöä että rahaa. Vanhojen valaisimien käyttöikä oli 10 000 tuntia, uusien on huikea 50 000 tuntia.

Kattoon asennettuna uusia LED valaisimia

Kattoon asennettuna uusia LED valaisimia

Mikä parasta, vanhoihin valaisimiin verrattuna laskennallinen energiansäästö on jopa 68%. Vanhan valaistuksen energiankulutus tämän kaukalon osalta oli 222 025 kWh vuodessa. Uuden valaistuksen tarvitsema energiamäärä on vain 71 548 kWh eli säästöä syntyy vuodessa huikeat 150 478 kWh!! Tämä vastaa melkein kymmenen suorasähkölämmitteisen omakotitalon vuoden energiankulutusta. (Laskennassa on käytetty nelihenkistä perhettä, 120m2 suuruista omakotitaloa. Laskentamalli on otettu motivan tutkimuksesta)

Leijona rinnassa, Leijona sydämessä. Seinän laatat kertovat Suomalaisten menestyksestä jääkiekossa. Seinä löytyy jäähallin uuden osan, eli leijonan luolan puolelta.

Leijona rinnassa, Leijona sydämessä. Seinän laatat kertovat Suomalaisten menestyksestä jääkiekossa. Seinä löytyy jäähallin uuden osan, eli leijonan luolan puolelta.

Ympäristöteko on myös taloudellisesti kannattava vaihtoehto

Uusiin valaisimiin jouduttiin toki jonkin verran investoimaan rahaa. Laskennallisilla energiansäästöillä, vuodessa säästyy melkein 18 000€. Kassan lisäksi ympäristö kiittää. Valaisimien sekä niiden asennustöiden takaisinmaksuaika onkin vain noin kaksi vuotta.

Ihan ympäristövastaavan sydäntä lämmittää kun valaistusurakoitsija oli lajitellut pahvit näin hienosti erilleen!

Ihan ympäristövastaavan sydäntä lämmittää kun valaistusurakoitsija oli lajitellut pahvit näin hienosti erilleen muusta jätteestä!

Käyttäjien takia tätä ennen kaikkea tehdään

Ongelmallista oli löytää purkamiselle sekä asentamiselle sopiva ajankohta, sillä halli on ahkerassa käytössä ja valaisintöitä tehdessä on erityisen tärkeää huomioida turvallisuuteen liittyvät seikat. Onneksi urakoitsija oli joustava ja suoritti työt vauhdikkaasti viikonlopun aikana. Näin halli oli vain pari päivää pois käytöstä.

Uusia valaisimia on mahdollista himmentää, sekä säätää käyttäjäryhmän tarpeiden mukaan. Samoin katsojien olosuhteita on parannettu vähentämällä valon aiheuttamaa kiusahäikäisyä merkittävästi.

Nyt sitten odotetaan käyttäjiltä palautetta ja seurataan sähkön kulutusta, jotta nähdään, miten mahtavasta jutusta oikeastaan onkaan kyse! Olemme saaneet käyttäjiltä palautetta myös urheiluhallin sekä Vierumäkihallin valaistustarpeista. Pyynnöt on kuultu ja niitä aletaan toteuttamaan seuraavaksi.

Siellä niitä tulevaisuuden taitoluistelijatähtiä ja kiekkolegendoja harjoittelee

Siellä niitä tulevaisuuden taitoluistelijatähtiä ja kiekkolegendoja harjoittelee

Tulkaahan liikkumaan! Me yritämme kaiken aikaa, että olosuhteet olisivat mahdollisimman vähän ympäristöä kuormittavia, ilman että käyttömukavuus kärsii.

Aurinkoisin terveisin Vihertuuli

Arvatkaa kuka on lempikiekkoilijani? :)

Noo, otin minäkin yhteiskuvan oman suosikkikiekkoilijan kanssa 🙂

 

 

 

 

×
×
×

Lisää kommentti

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *