Blogit

Kuka on Sami Jauhojärvi ?

Kesä ja Nuorten Vierumäki kesäleirit lähetystyvät kovaa vauhtia! Nettisivuiltamme löydät lisätietoa Nuorten Vierumäki -leireistä. Uusina leireinä tulevana kesänä ovat Anton Kuivasen kamppailu- sekä Sami “Musti” Jauhojärven hiihtoleiri.

Itse maestro Musti ehti kiireisen hiihtokauden keskellä istahtaa alas ja kertoa omin sanoin  mikä hän on miehiään:

“Omasta mielestäni olen ihan tavallinen perheenisä, joka on elättänyt itsensä yrittäjänä nuoresta alkaen. Ihmisten mielestä en ole ihan tavallinen, olenhan sentään entinen huippu-urheilija, joka joskus jopa onnistui saavuttamaan julkisuuteen ilmoittamiaan tavoitteita. Hiihtoammattilaisuutta pidän yrittämisenä, yhtä lailla kuin konkreettisen firman pyörittämistäkin. Koko ajanhan hiihtäessä yritetään voittaa ja yritetään harjoitella, vieläpä paremmin kuin muut, yritetään parantaa omaa suoritustaan.

Olen olympiavoittaja, kolminkertainen aikuisten ja nuorten MM-mitalisti ja 28-kertainen aikuisten SM-kultamitalisti maastohiihdossa, YLEn hiihtolähetysten asiantuntija eli kommentaattori, yrittäjä, ja ennen kaikkea perheenisä. Minut tunnetaan myös lempinimellä Musti.

Lapsena minulla oli paljon esikuvia hiihtoon, sillä asuimme rajavartiostossa, jossa palveli useita kansallisen tason kovimpia hiihtäjiä ja ampumahiihtäjiä. Näin heidän harjoitteluaan, kuulin kilpailureissuista ja kisoista, elin maastohiihtoon lähes täydellisesti soveltuvassa ympäristössä. Isäni oli kova kansallisen tason hiihtäjä, puolustusvoimien valmennusryhmissäkin vuosikausia, ja äidin isäkin oli harrastanut aktiivisesti kilpahiihtoa. Jo 6-vuotiaana olin pontevasti ilmoittanut, että isona minusta tulee hiihtäjä!

Hiihdossa nautin eniten siitä, että koko ajan sain haastaa itseäni. Sain kokeilla rajojani ja siirtää niitä. Aluksi kaikki kuitenkin lähti kilpailuvietistäni. Olen erittäin kilpailuhenkinen, onneksi nykyään jo hieman vähemmän kuin nuoruusvuosinani. Sain purkaa valtavaa viettiäni hiihtämällä kilpaa, ja harjoituksissa mittaamalla tasoani muihin ja pelkästään omia ennätyksiänikin vastaan. Viimeisinä vuosina hiihdossa kiehtoi myös se, että minulla ei normaali-ihmiseen verrattuna ollut fyysisiä rajoja. Minulle ei tullut vastaan ainuttakaan tehtävää, josta en fyysisesti olisi selvinnyt.

Olympiavoiton hienoutta ei voi vähätellä tunteena. Sen saavuttaminen oli pitkän, suunnitelmallisen työn tulos. Siihen konkretisoitui erittäin paljon valintoja, joita olin koko aikuisikäni tehnyt maastohiihdon ehdoilla. Emotionaalisesti pidän olympiavoittoa hienoimpana suorituksenani, voiton varmistumisen jälkeen tunteiden vaihtelu suunnattomasta onnistumisen ilosta ja onnesta helpotuksen itkuun ja jopa väsymykseen oli hämmentävää. Olympiavoiton tuonut hiihto oli eräs urani parhaista, mutta silti arvostan yksittäisenä kisasuorituksena joitakin mitättömämpiä tuloksia tuoneita kisoja korkeammalle omassa kokemusmaailmassani kuin Sotshin voittohiihtoa. Muutaman kerran urallani sain kokea sen tunteen, että vain nopeus on kestävyyssuoritustani rajoittava tekijä. Sen tunteen haluaisin vielä joskus kokea, vaikka tiedän sen lähes mahdottomaksi, koska olen lopettanut ammattimaisen treenaamisen.

Näyttämisen halu on aina saanut minut syttymään treeneissä ja kisoissa. Ja tottakai treenikaveri, joka on alkanut haastaa näin kilpailuhenkistä urheilijaa kesken lenkin, on sytyttänyt minut myös. Aika usein tuli lähdettyä kisaan mukaan kesken lenkin, joskus lyhtypylväiden väliseksi matkaksi, toisinaan 10km:n ylämäen kestävään voimien mittelöön. Esikuvina pikku-Mustilla aikoinaan toimi naapurikunnan hiihtäjäsuuruus Jari Isometsä, sekä italialainen Stefania Belmondo, jälkimmäinen sen vuoksi, että hänellä oli tapana kuorrustaa lämpimillä keleillä hihansa, jota muut eivät tehneet. Ja kyllähän Belmondo oli kaunis ja menestyväkin urheilija. Kotiperällä Lapissa ei hihoja valitettavasti tarvinnut paljoa kuorrustaa purevan pakkasen vuoksi.

Kesäharjoittelussa on parasta se, että se on monipuolista. Kesällä sai ja pystyi kokeilemaan eri lajeja harjoittelumuotona. Rakastin pitkiä, rauhallisia sauvakävelyharjoituksia kesäaamuina, kun luonto oli aktiivisimmillaan. Kesällä sai myös kokeilla omia rajojaan rohkeammin kuin talvella, jolloin piti keskittyä maksimaaliseen tuloksen tekemiseen.

Vierumäellä parasta on se, että kaikki harjoittelupaikat ovat lähellä toisiaan ja ihmiset ovat ystävällisiä. Koska urheilijan elämä on jatkuva oppimisprosessi, lupaan, että Mustin hiihtoleiriltä lähdet kotiin melkoisen määrän uutta tietoa kanssa. Leiri ei tule keskittymään pelkästään fyysiseen suorittamiseen, vaan siellä opetellaan asioita ja taitoja, joita huippu-urheilijaksi kasvaminen vaatii.”

Loppuun heitin vielä pienet vastakkainasettelut…
perinteinen vai vapaa? Pertsa
pito vai luisto? Luisto
kisamakkara vai kaakao? Kisamakkara
laskettelu vai lautailu? Laskettelu
suomirokki vai suomiräppi? Suomiräppi

Ja loistavaa, että Musti vastasi viimeiseen kysymykseen Suomiräppi. Hiihtoleiri on nimittäin samaan JVG Sportcampin kanssa 18.-21.6.2018. Leiri päättyykin JVG:n keikkaan 21.6. Keikka alkaa klo 13.00.

Mustin leiri on suunnattu 9-15-vuotiaille tytöille sekä pojille. Enemmän tietoa napsauttamalla tästä.

Jos teillä tulee jotain kysyttäävää Nuorten Vierumäki leireistä, vastaan kysymyksiin mielelläni niin sähköpostitse hannele.impola@vierumaki.fi kuin puhelimitse numerosta 010 5777 461.

Tervetuloa Vierumäelle leireilemään ja jääkää odottamaan kuka urheilija saadaan seuraavaksi esittelyyn! =)

Terveisin: Hannele

 

×
×
×

Lisää kommentti

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *