Blogit

Kuka tekee lipakat ladut ja hunajaiset jäät?

Kaikki innokkaat hiihtäjät tietävät hyvien latujen tekijät nimeltä. Heille jutellaan ja heistä puhutaan ylistävään sävyyn. Samoin hyvän jään tekijä jää mieleen. Jääkoneen kuljettaja on pikkupoikien ja -tyttöjen idoli. Mutta missä nämä mestarit syntyvät?

Vierumäellä yksi ulkojää on aivan jäähallin vieressä joten sekin saadaan ajettua jäänhoitokoneella.

Helppo vastaus: Vierumäellä nyt ainakin! Suomen Urheiluopistolla on mahdollista opiskella liikuntapaikkojenhoitajaksi. Opiskella voi kaiken kukkuraksi vaikka ihan aikuisena 🙂 Lisätietoa koulutuksista löytyy verkkosivuiltamme.

Sain luvan osallistua eräänä pakkaspäivänä liikuntapaikkahoitajien opintoihin ja näin tekin pääsette kurkkaamaan, mitä siellä “koulunpenkillä” oikein tehdään.

Raakaa työtäkin joutuu tekemään :)

Raakaa työtäkin joutuu opiskellessa tekemään 🙂

Ulkojäiden jäädytys oli yksi päivän oppiaineista. Osa opinnoista suoritetaan toki edelleen luokassa opettajan johdolla, mutta parhaiten tekemisen oppii tekemällä. Opiskelijat koulutuksessa ovat useimmiten jo valmiiksi liikuntapaikoilla töissä, eli ovat koulutuksessa syventämässä työssään oppimiaan asioita, tai tutustumassa muiden kuin oman työpaikan liikunatapaikkojen hoitoon. Eli esimerkiksi jäähallissa työskentelevä henkilö opiskelee jalkapallokentän hoitoa, jotta hänen on mahdollista työllistyä myös jalkapallokentille tulevaisuudessa.

Jään pinnasta voi melkein tarkistaa onko pipo hyvin ja näkyyks kello

Jään pinnasta voi melkein tarkistaa onks pipo hyvin ja näkyyks kello. Tässä vaiheessa kello oli aika vähän aamulla…

Jäälle sumutetaan lämmintä vettä. Letkua täytyy liikutella, ettei jäähän jää lämpimästä letkusta käärmeen näköisiä jälkiä.

jää

Tässä kuvassa opiskelija Jose vahvistaa lumisohjolla kaukalon reunoja, jotta ne eivät pääse liikkumaan liikaa. Jäätyessään sohjo pitää reunat hyvin linjassaan.

jää, liikuntapaikkojenhoitaja

Liikuntapaikkainstituutin johtaja Manu Varho toimii myös opettajana koulutuksissa. Tässä hän kulkee opiskelijan vieressä ja neuvoo tarvittaessa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Näin hienoa jäätä syntyy opiskelijoiden käsissä!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Opiskelijat pääsevät myös harjoittelemaan latukoneen ajoa, opettajan kanssa sekä ihan itse. Harvoin muulloin pääsee kokeilemaan, miltä tuntuu ajaa panssarivaunusta seuraavaa, yli 100 000€:n mörssäriä!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sitten käytiin läpi moottorikelkalla ajo. Seuraava kohde oli järven jäällä, jonne opiskelijat veivät kelkalla tarvittavat työvälineet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ennen järven jäälle menoa laitettiin pelastusliivit päälle. Manu kertasi muut jäällä turvallisesti liikkumisen ohjeet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jäällä ollessamme ensimmäiseksi opeteltiin mittaamaan jään paksuus. Samalla käytiin läpi, minkä paksuinen jää kantaa minkäkin koneen eli turvallisen työskentelyn periaatteita.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ensimmäisessä kohdassa jään paksuus oli melkein 30cm. Jää oli upean kovaa, läpinäkyvää teräsjäätä. Kaunista kerta kaikkiaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sanoisin että ainakin maiseman puolesta tälläinen käytännön läheinen opiskelu hakkaa luokassa istumisen koska tahansa!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kairattuihin reikiin laitettiin havu pystyyn, että itse muistetaan missä on kairattu. Havumerkeistä myös muut kulkijat huomaavat reiät.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kun tiedettiin että jää kestää, oli aika käydä läpi lumen linkoamiseen liittyviä asioita.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Manu näytti vielä malliesimerkin oikeaoppisesta linkoamisesta. Lumilingolla saadaan järven jäälle tehtyä esimerkiksi retkiluistelurata.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ja sitten opiskelijat pääsivät itse tekemään. Toinen linkoaa ja toinen kulkee varmistamassa takana.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aika hienoa jälkeä tuli Saarijärven jäälle! Aika hienoa jälkeä tekevät, useimmiten kulisseissa näkymättömissä myös ne tuhannet Suomen liikuntapaikkojen hoitajat, jotka pitävät meidän liikkumisolosuhteistamme huolta. Olkoon tässä yksi kiitos siitä että teette niin merkittävää työtä!

KIITOS <3

 

PS. Sinäkin voit kerrata turvallisen jäällä liikkumisen ohjeet. Lukaise ne vaikka täältä.

×
×
×

Lisää kommentti

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *