Blogit

Metsään meni, mutta hyvällä tavalla!

Maa- ja metsätalousministeriö on luonut uuden kansallisen metsästrategian, joka ulottuu vuoteen 2025 asti. Meillä Vierumäkeläisillä oli upea mahdollisuus tiistaina 4.11.2015 osallistua Tapio Oy:n vetämään päivään, jossa mietittiin metsien ja ylipäätään luonnon ekosysteemipalveluiden parempaa hyödyntämistä.

Lauri Saaristo Tapio Oy:stä toimi toisena tilaisuuden vetäjänä. Luokkatilassa kuultiin eri aloijen mietteitä miten luodaan työtä ja toimeentuloa puuntuotantokäytössä olevien talousmetsien aineettomista arvoista?

Lauri Saaristo Tapio Oy:stä toimi tilaisuuden toisena vetäjänä. Luokkatilassa kuultiin eri alojen mietteitä miten luodaan työtä ja toimeentuloa puuntuotantokäytössä olevien talousmetsien aineettomista arvoista?

Mitä ne ekosysteemipalvelut oikein ovat?

Yksinkertaisuudessaan ne ovat aineettomia arvoja, joita ympäröivä luontomme tuottaa. Tällaisia ovat esimerkiksi kaunis maisema, hiljaisuus tai metsän terveyttä edistävät vaikutukset, joista Oili Kettunenkin kirjoitti blogissaan.

Suomalainen metsätalous on rakenteeltaan sellaista, että se mahdollistaa monia erilaisia palveluita, kuten metsien monikäytön ja peräkkäiskäytön. Tällöin hoidetusta metsästä saadaan tuloa sekä perinteisellä puukaupalla, että vaikkapa metsästysmatkailulla, marjastuksella sekä luontomatkailulla.

Kauniita yksityiskohtia löytää metsästä helposti kun vain malttaa pysähtyä.

Kauniita yksityiskohtia löytää metsästä helposti kun vain malttaa pysähtyä.

Mikään toiminto ei haittaa toisiaan ja tulo on suurempi, kuin pelkästä puukaupasta saatava tulo. Tämä vaatii toki hyvää suunnittelua, tuotteistamista sekä markkinointia. Toisessa vaakakupissa taas painavat esimerkiksi lisääntyneet tulot, uudet työpaikat, alueen elinvoimaisuuden lisääntyminen sekä hyvinvoiva luonto

Miten Vierumäellä?

Tapio Oy oli kutsunut päivään osallistujiksi eri toimialojen ihmisiä:

 • Vierumäki-yhtiöiden toimitusjohtaja Heikki Hietasen
 • Vaellustalli Toresonin
 • maa- ja metsätalousministeriön erityisasiantuntijan
 • UPM:n kaavoituspäällikön
 • kyläyhdistyksen väkeä
 • yksityisiä maanomistajia
 • Marjatta ja Eino Kollin säätiön
 • riistakeskuksen
 • Heinolan kaupungin
 • Metsänhoidon yhdistyksen
 • metsästysseuran
 • Metsähallituksen
 • Metsäkeskuksen sekä
 • Maa- ja metsätaloustuottajien keskusliiton

Vierumäki oli valittu kohteeksi siksi, että täällä on vireää toimintaa eri sektoreilla metsän ympärillä jo valmiiksi. Todettiin että nyt ollaan kuitenkin uuden tyyppisten asioiden “törmäyttämisen” äärellä. Emme ehkä ole vielä osanneet sanoittaa, saatikka tuotteistaa meille niin ilmiselviä muita tuotteita, kuin puuta metsistä.

Sininen hetki Suurijärvellä

Sininen hetki Suurijärvellä

Päivän erinomaisuus olikin ehkä juuri siinä, että monet eri Vierumäen metsiä käyttävät ihmiset saatiin samaan huoneeseen keskustelemaan kaikille tärkeästä asiasta: luonnosta. Keskustelut pyörivät myös terveyden sekä talouden ympärillä, jotka täällä meillä liittyvät erittäin kiinteästi luontoon.

Ryhmissä mietittiin esimerkiksi kasvun edellytyksiä. Esiin nousi voimakkaasti aito yhteistyö ja ymmärrys toisen ansainnasta.

Ryhmissä mietittiin esimerkiksi kasvun edellytyksiä. Esiin nousi voimakkaasti aito yhteistyö ja ymmärrys toisen ansainnasta.

Mitä ne tuotteet voisivat olla?

Vaikka luontoyrittäjyys on Suomessa kasvussa, miten yksittäinen metsänomistaja voisi kokea että, tehdessään valintoja aineettomien metsäarvojen lisäämiseksi omissa metsissään, hänen ansaintansa lisääntyy?

Näitä ansaintaa lisääviä tuotteita voisivat olla esimerkiksi: kasvatus- ja koulutuspalvelut, luonnon kuntoustuspalvelut, hoivapalvelut, tykypalvelut, meytsästysmatkailu tai vaikka villiyrttipalvelut.

Miten aineettomille luonnon palveluille luodaan markkinat? Kuka on asiakas? Miten alueellisella yhteistyöllä vahvistetaan luonnon palveluiden tuotteistamista?

Ehkä tässä oli alku sille että Suomeen ja etenkin Vierumäen ja Heinolan alueelle saadaan luotua aivan uusi markkina-ala sekä tuotteita ja palveluita, joiden avulla työllistetään tulevaisuudessa mittava joukko uusia ihmisiä? Tästä on ainakin hyvä aloittaa, kerron teille mitä kaikkea tämä hieno päivä tulee saamaan aikaan!

Päivän päätteeksi tutustuimme alueeseen. Kyllä näitä maisemia on ilo esitellä!

Päivän päätteeksi tutustuimme alueeseen. Kyllä näitä maisemia on ilo esitellä!

 

09.07.2017 12:46

Ilpo Pietilä

hei!
Vierumäen ympäristön metsien käsittely on mennyt hieman överiksi. Olen ollut vakioasiakas Vierumäellä jo yli 20 vuotta mutta viimeisen viiden vuoden aikana metsien käsittelyn pääpaino on selvästi ollut puuntuotanto eikä virkistyskäyttöä ole tarpeeksi otettu huomioon. Esimerkkejä:
Haikulansuon S-reunan on yliharvennettu ja harvennuksessa on käytetty ylisuuria koneita maaston kantavuuteen nähden, esim Ramsinrajalla.
Olen kiertänyt joka vuosi kympin lenkin ja järkytyin nähdessäni Toivosuon hakkuualueet, jossa myöskin oli käytetty liian suuria koneita, joilla surutta ajettu turvepohjaisella maalla.
Luonnonsuojelulllisesti arvokkaita korpimetsäpainanteita on hakattu paljaaksi jne.
On ihmeellistä myös että ei jätetä ollenkaan suojavyöhykkeitä kuntopolkujen varrelle.
Se hämmästyttää myös että tehdään uusia metsäteitä alueelle jossa teitä jo muutenkin menee ristiin rastiin. Onko tarkoiitus hakata vielä isompia alueita paljaaksi?

18.07.2017 14:06

Tuuli Tukiainen

Hei Ilpo

Kiitos kommentistasi, ja mukava että ole kiinnostunut luonnosta. Kuvailemasi kohteet eivät sijaitse Vierumäen omistamilla maa-alueilla, joten emme valitettavasti voi vaikuttaa niiden metsänhoidollisiin toimenpiteisiin.
Aurinkoista kesää toivottaa Vihertuuli 🙂

×
×
×

Lisää kommentti

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *