Blogit

Miksi kuntoa testataan? Kuntotestaus-juttusarjan 1.osa

Kirjoittajana toimii Vierumäen markkinointitiimiläinen Jenna Sirkka.

Ihana, kamala kuntotestaus? Mitä se oikeastaan on ja kuka sitä tarvitsee? Lähdin selvittämään kuntotestauksen saloja ja hyötyjä Vierumäen liikunta- ja terveysklinikalle. Vastassa odotti testauspäällikkö ja Sadantuhannen testauksen mies -blogin Pekka Pulkkinen. Pitääköhän tässä punnertaa, että pääsee ovesta sisälle?

Vierumäen liikunta- ja terveysklinikan testauspäällikkö Pekka Pulkkinen.

Oma hyvinvointi on arvokasta

Pekka ei laittanut punnertamaan, vaan otti minut liikunta- ja terveysklinikalla tuttavallisesti vastaan. Tutustuessamme tiloihin ja laitteisiin Pekka kertoi samalla ajatuksiaan kuntotestauksen merkityksestä ja hyödyistä.

Pekan mukaan kuntotestauksesta on hyötyä ihan kaikille 18-65-vuotiaille. Kuntotestaus on herättelyä omiin elämäntapoihin ja hyvä etappi lähteä parantamaan niitä ja yleistä hyvinvointia.

”Omalla hyvinvoinnilla on vaikutusta jokapäiväiseen elämään ja myös läheisten hyvinvointiin. Hyvinvointiin panostaminen palvelee niin monipuolisesti itseä ja ympärillä olevia, että se todellakin kannattaa. On hienoa, että sen merkitys tiedostetaan nykyään entistä paremmin”, Pekka kertoo.

Yritysasiakkaat innostuneet kuntotestauksesta

Vierumäen liikunta- ja terveysklinikalla käy vuosittain kuntotestauksessa 7 000 asiakasta. Tämän lisäksi huippu-urheilijoita käy vuosittain 1 500. ”Erityisesti yritykset ovat innoissaan kuntotestauksesta ja järjestävät yrityksen kokoukset Vierumäellä siten, että kuntotestit varmasti mahtuvat vierailun ohjelmaan”, kertoo Pekka.

Tavallinen kuntotesti aloitetaan inbody-mittauksella.

”Lenkkipolulta en enää olisi palannut”

Vierumäen liikunta- ja terveysklinikan testauspäällikkö Pekka Pulkkinen kertoo kuntotestaukseen tutustumisen lomassa testausten aikana syntyneistä kokemuksista ja tapahtumista.

”Toisinaan kuntotestin aikana huomataan asiakkaan sydänkäyrissä asioita, joista kehotetaan olemaan yhteydessä lääkäriin. Jälkikäteen asiakas on tullut kiittämään meitä; jos vastaava olisi tapahtunut lenkkipolulla ei sieltä oltaisi enää takaisin tultu. On hienoa päästä auttamaan ihmisiä hyvinvointiin liittyvissä asioissa ja nähdä ihmisten ajattelussa tapahtuvaa muutosta ensi kädessä. Täällä näkee muutoksen usein todella konkreettisesti”, kuvaa Pekka työtänsä.

Kuntotestaus on yksilön työkalu

Pekka, mitä kertoisit kuntotestausta harkitsevalle? ”Meillä kuntotestaus on ennen kaikkea yksilön hyvinvointia edistävä toimenpide. Kuntotestaajamme ovat todellisia ammattilaisia ja ketään ei nolata testauksessa. Jokaisen testattavan vastustasot ovat yksilöllisesti määriteltyjä ja esimerkiksi usean ihmisen saman aikaisessa testauksessa kukaan ei tiedä toistensa vastustasoja”, listaa Pekka.

”Meillä tulokset kerrotaan aina selkeästi ja testaajat keskustelevat mielellään myös ehdotetuista muutoksista elämäntapoihin. Kuntotestaus ei ole kenenkään tuomiopäivä vaan se on työkalu oman hyvinvoinnin parantamiseen”, muistuttaa Pekka.

Pekka Pulkkinen ja Lauri Ståhlberg.

Mitä tapahtuu kuntotestauksen jälkeen?

Testauspäällikkö Pekan mukaan Vierumäellä pyritään jatkuvuuteen, jolloin hyödyt kuntotestauksesta ovat asiakkaalle suuremmat. Ensimmäisen kuntotestauksen jälkeen follow-up-kerta on tapana toteuttaa 6-12 kuukauden kuluttua.

”Monesti testattavalla saattaa olla mukana oma Personal Trainer, jonka kanssa on aloitettu yhteistyö. Kuntotestaus antaa hyvän pohjan tavoitteellisemman treenaamisen aloittamiselle. Vaakalukema kun ei kerro vielä kaikkea ja siksi kuntotesti on todellakin arvokas työkalu muutosten huomaamiseksi ja motivaation ylläpitämiseksi”, tiivistää Pekka.

Varmista asiantunteva kuntotestaus

Vierumäen liikunta- ja terveysklinikan testausyksiköllä on viralliset lääninhallituksen luvat kuntotestaukseen. ”Näitä lupia ei läheskään kaikilla testauksia suorittavilla tahoilla ole. Kannattaakin olla tarkkana missä oman kuntonsa testauttaa ja millaisin menetelmin”, muistuttaa testauspäällikkö Pekka Pulkkinen.

Testausyksikön terveydenhuoltoalan luvat takaavat, että kuntotestaajat ovat koulutettuja ja testauslaitteisto hyväksytty.

Kiinnostuitko kuntotestauksesta?

Kiinnostaako kuntotestaus? Aiheuttaako se pelonsekaisia tunteita? Ei hätää, kerron seuraavassa osassa, miten Laurin kävi kuntotestauksessa! Mies kertoi jännittävänsä testausta etukäteen, mutta mitä ajatuksia mieleen heräsi kuntotestauksen aikana ja sen jälkeen?

Venyvyystestit ovat osa kuntotestiä.

Jos kaipaat lisätietoa kuntotestien sisällöstä, voit olla yhteydessä Vierumäen liikunta- ja terveysklinikan testauspäällikköön, Pekka Pulkkiseen.

Pekka Pulkkinen
010 5777 279
pekka.pulkkinen@vierumaki.fi

×
×
×

Lisää kommentti

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *