Blogit

Mitä jos kokeillaan jotain uutta?

valmennus, blogi

Olen tässä syksyn kuluessa törmännyt tuttuun asiaan: harjoitusvuorojen, urheilijoiden sekä ohjaajien ja valmentajien kalentereiden yhteensovittamiseen. Välillä tuntuu, että on mahdotonta saada riittävä määrä harjoitusvuoroja, riittävä määrä ohjaajia ja valmentajia jne.

Olisiko tämä asia ratkaistavissa jotenkin muuten? Mitä jos katsoisimme asiaa vähän kauempaa? Entä jos uskaltaisimme lähteä toteuttamaan päivittäisharjoittelua eri tavalla? Mitä jos uskaltaisimme tehdä eri tavalla kuin aikaisemmin on tehty?

Perinteisesti monessa lajissa harjoittelu tapahtuu valmentajan ollessa läsnä. Voisiko valmentaja(t) antaa tilaa oppimiselle ja harjoittelulle?

Jos ottaisimme urheilumaailmassa vähän mallia vaikkapa jonkin soittimen soiton harrastamisesta. Jos olen oikein ymmärtänyt niin esim. kitaransoittoa harjoitellaan etupäässä muuten kuin soitonopettajan ollessa paikalla? Kitaransoittoa toteutetaan opettajan kanssa kerran ehkä kaksi viikossa. Ikään kuin katsotaan, että opitut asiat ovat kunnossa ja opetellaan jotain uutta. Tämän jälkeen saadaan ”tehtäviä”, joita tehdään ennen seuraavaa tapaamista. Eli valmentajan kanssa katsotaan isot asiat kuntoon ja sovitaan miten jatketaan, jotta päästään kohti tavoitteita. Harjoittelun määrä + kerrat viikossa on kiinni omasta halusta ja motivaatiosta.

Voisiko tätä kokeilla myös urheilussa? Jos kahdessa harjoitustapahtumassa viikossa olisi valmentaja paikalla ja loput tehtäisiin ilman valmentajaa. Onko jotain hävittävää? Missä lajissa voisi toimia?

Yritin itse miettiä uhkakuvia ja mahdollisuuksia. Heti tuli pitkä lista selityksiä, miksi ei kannattaisi edes kokeilla. Hetken asiaa miettineenä huomasin, että moni asia listalla oli todellakin vain selittelyä. Mieli tyrmäsi ajatuksen lähes heti. Me valmentajat teemme itsestämme helposti liian tärkeän tai pidämme itseämme korvaamattomana. Lisäksi olemassa olevat toimintatavat ja kulttuuri ”estää” tekemästä muutoksia. Ehkä tarvitaan vähän lisää rohkeutta ja sopiva määrä hulluutta, että saadaan aikaiseksi jotain parempaa. Alla vielä listaa mahdollisista vaikutuksista. Otin listasta pois asioita, jotka oli vain selittelyä. Mitä listaan voisi laittaa lisää?

Mahdollisia vaikutuksia:

+ autonomian lisääntyminen
+ mahdollisuus harjoitella niin paljon kuin itse haluaa, missä haluaa, milloin haluaa
+ toiminnan moottorina etupäässä urheilija itse
+ resurssit voisivat riittää paremmin (tilat, valmentajat, jne.)
+ mahdollisesti kustannussäästöjä
+ sitoutuminen
+ motivaatio
– kuuluvuuden tunne ei voimistu
– ryhmädynamiikka kärsii
– mallioppiminen

×
×
×

Lisää kommentti

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *