Blogit

Nuorten hyvinvointia rakentamassa

Vierumäki on seikkailu -blogissa vieraskynään tarttuu tällä kertaa Paavo Heinonen Mun juttu – meidän tulevaisuus  -hankkeesta. 

Kaikki hyvä loppuu aikanaan, sanotaan. Valitettavasti niin käy vuoden lopussa myös Mun juttu – meidän tulevaisuus -hankkeen, jossa Suomen Urheiluopisto on ollut aktiivisena toimijana auttamassa päijäthämäläisiä nuoria löytämään itsestään ja elämästään uusia ulottuvuuksia. Nuorten kanssa tehdystä työstä on jo aiemmin ollut mainintaa tällä foorumilla, mutta näin hankekauden loppuessa on aika kerrata mitä on saatu aikaiseksi.

Nuorten hyvinvointi, uuden oppiminen sekä osallisuuden lisääminen ovat asioita, joihin emme voi yhteiskunnassamme liikaa panostaa. Samoihin teemoihin on kietoutunut myös hankkeemme, jossa erilaisin menetelmin olemme auttaneet haastavissa elämäntilanteissa olevia nuoria löytämään oma juttunsa. Mukana on ollut monen osatoteuttajan toimesta taidetyöpajoja, musiikkia, draamaa sekä tietenkin luonnossa tapahtuvaa seikkailua. Vierumäellä erityisesti luonto, niin kesähelteellä kuin joulukuisessa räntäsateessakin, on toiminut erinomaisena opettajana monille nuorille.

Toimintaamme on kuulunut laskeutumista kalliolta Repoveden kansallispuistossa, melontaa keskellä yötä pimeässä Päijänteen kansallispuistossa sekä tutustumista suomalaiseen luontokulttuuriin Vierumäen kuvankauniissa ympäristössä. Nämä vain muutamia mainitakseni. Toimintaan on osallistunut yhteensä yli sata nuorta: opiskelijoita, oppilaita, ilman työtä ja koulutuspaikkaa olevia, vasta Suomeen saapuneita uuden elämän rakentajia. Jokaisella nuorella on oma tarinansa ja jokainen niistä tarinoista on tärkeä ja kesken.

Hankkeen toteutuksissa nuoret ovat päässeet haastamaan itseään uusissa, ennenkokemattomissa tilanteissa. Seistessäsi joulukuisessa räntäsateessa 50m korkean pystysuoran kallion reunalla valmiina laskeutumaan alas köyden varassa, moni varmasti miettii, miten ihmeessä ajautui tilanteeseen. Roikkua nyt sitten köyden jatkeena tyhjän päällä. Aiemmin harjoiteltu laskeutumistekniikka kuitenkin syrjäyttää epäilykset ja auttavat luottamaan itseensä. Kavereiden ja ohjaajien kannustus tsemppaa jatkamaan. Muutaman minuutin kuluttua jalat koskettavat jälleen turvallisesti maata ja koet olevasi voittaja, onnistunut itsellesi suuressa haasteessa. Itsensä ylittämisen tunne on samanaikaisesti voimauttava ja uskoa itseensä antava. Valitettavasti liian monen nuoren elämässä vain niin kovin harvinainen. Luonnossa saatu tunne siitä, että minä pystyn, kykenen ja selviän auttaa toivottavasti jaksamaan myös arjen harmaana marraskuisena iltana, kun elämä potkii.

Monissa oppimistilanteissa nuoret ovat, ehkä ensimmäistä kertaa elämässään, olleet todellisesti vastuussa itsestään. Metsässä ollessa kukaan muu ei pystytä telttaa yösijaksi eikä myöskään valmista ateriaa syötäväksi. Vastuunotto itsestä sekä lähimmistä kavereista on opettanut tärkeitä arjessa pärjäämisen taitoja, joita koulu ei välttämättä pysty opettamaan.

Projektin aikana myös Vierumäen LPT opiskelijoilla on ollut tärkeä rooli retkien toteutuksessa. Osana opiskeluaan opiskelijat ovat olleet mukana suunnittelemassa ja ohjaamassa erilaisia nuorisoryhmiä. Nuorten opiskelijoiden tarjoama tuki ja opastus nuorten ryhmille on ollut ensiarvoisen tärkeää. Siinä missä opiskelijat ovat toimineet esimerkkinä, opastajana ja vertaisena, osallistuvat nuoret ovat laajentaneet opiskelijoiden näkökulmaa elämän tarjoamiin haasteisiin. Vierumäellä kun useimmiten kaikki on hyvin ja elämä hymyilee. 😊

Kaikki ne aidot kohtaamiset, keskustelut ja nauruntyrskähdykset uusien tuttavuuksien kanssa ovat omiaan lisäämään jokaisen sosiaalista uskallusta ja vuorovaikutusta. Tästä suuri kiitos jokaiselle hankkeessa mukana olleelle opiskelijalle!

Juuri tulleen tiedon mukaan hyvin tehty työ tulee saamaan jatkoa Vierumäellä myös tulevaisuudessa! Kolmevuotinen ’LUODE – Luonto ja taide nuorten työelämätaitojen oppimisympäristönä’ ESR-hanke on nimittäin hyväksytty toteutettavaksi! Tästä lisää myöhemmin.

Tässä vielä linkki Mun juttu – Meidän tulevaisuus hankkeen kuviin ja tunnelmiin:

Syysterveisin,

Paavo Heinonen

×
×
×

Lisää kommentti

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *