Blogit

Onnelliset terveiset työssäoppimisjaksolta Onnelanpolulta

Vierumäellä opiskelee vuosittain tutkintoon johtavissa koulutusohjelmissa noin 800 opiskelijaa. Noin puolet heistä on kokopäiväisiä opiskelijoita, jotka asuvat kampuksella ja harjoittelevat työtään alueellamme opintojensa ohessa. Lähtökohta opetuksessamme on se, että opiskelu olisi mahdollisimman työelämälähtöistä. Siitä, mitä työelämälähtöisyys käytännössä tarkoittaa, kertovat kevään 2016 ajan liikunnanohjauksen perustutkinnon opiskelijat Nea Vallin ja Kiia Mantere. Heidän lisäkseen remmiin liittyvät uusina kirjoittajina liikunnanohjauksen AMK-tutkintoa Haaga-Heliassa, Vierumäen kampuksella opiskeleva Otto Takala sekä hierojaopiskelija Niklas Ranta. Tällä kertaa vuoron saa työssäoppimistajaksoa suorittava Nea.

Olen työssäoppimisjaksolla Lahdessa Onnelanpolulla, joka on liikuntaan painottuva vanhusten palvelukeskus. Onnelanpolulla liikuntaa halutaan lisätä myös asukkaiden normaaliin arkeen, joten sain tehtäväkseni pohtia, miten päivittäiseen elämään saataisiin ripaus liikuntaa mukaan. Olen yhdeksän viikon ajan mukana vanhusten arjessa parina päivänä viikossa. Työssäoppimispaikkana tämä onkin erittäin opettavainen ja inspiroiva kohde!

Työssäoppimisjaksoni lähti liikkeelle taloon tutustumisella. Keskustelin työntekijöiden sekä asukkaiden kanssa. Sain tietoa toivotuista toiminnoista ja siitä, mitä kaikkea liikunnallista ohjelmaa talossa on jo järjestetty. Näiden pohjalta pohdin, minkälaista uutta näkökulmaa itse voisin tuoda heille.

Olen jo nyt saanut kokea mukavia hetkiä työssäoppimispaikassani. Erityisen onnelliseksi minut tekee asukkaiden onnelliset hymyt ja kiitokset. Olen saanut olla mukana muun muassa bingon pelailussa. Ja kyllä, itselleni tuli bingohetkestä kuullessani heti mieleen se erään silmälasiketjun mainos, jossa nainen tulee tummat kutrit heiluen tanssisalin sijaan keskelle seniorien bingohetkeä huudahtaen ”peffa heiluu” 😉 Lupaan, että tanssia on myös luvassa Onnelanpolulla.

bingo 1

Joka tapauksessa, bingo on hieno laji ja koimme mahtavia ilon hetkiä sen parissa!

Palapelien pelailu on Onnelanpolulla tuttua puuhaa. Toin tähän mukavaan ajanvietteeseen mukaan liikuntaa. Askartelimme itse palapelit mm. aikakausilehtien kansista. Sen jälkeen laminoimme kuvat, piirsimme palasten muodot ja leikkasimme ne.

palapelit 1

Kun palapeli oli valmis, kiinnitin sinitarralla A4-paperin seinään sekä palapelin palaset paperin ympärille. Nyt asukkaiden täytyikin hieman nousta seisomaan ja kurotella tai kyykistyä palasiin. Kun palanen oli saatu käteen, oli aika asettaa se A4-paperin päälle oikeaan kohtaan.

palapelit 3

Tämä tuokio sai ainakin yhden herran todella innostumaan. Hän ei kuulemma yleensä oikein innostu ryhmätuokioista, mutta nyt löytyi hänen intohimonsa: palapelit! Nämä innostumisten näkemiset innoittavat minua kehittelemään uusia näkökulmia tuttuihin toimintoihin.

palapelit 4

Tällainen soveltava liikunta on kiinnostanut itseäni jo pitkään. Olen saanut pintaraapaisuja erilaisista soveltavan liikunnan ryhmistä: olen ollut tet-jaksolla kehitysvammaisten luokassa avustajana ja siellä pääsin ohjaamaan muun muassa välituntiliikuntaa. Lisäksi itselläni on vaikea lukivaikeus ja esimerkiksi tanssisarjojen opettelussa käytän erilaisia loruja sekä mielikuvia helpottaakseni pitkien sarjojen opettelua sekä uusien liikkeiden hahmottamista. Olen näitä menetelmiä käyttänyt myös omien joukkueideni valmennuksessa ja kokenut ne toimiviksi.

Liikunnanohjauksen perustutkinnon opinnoissani Vierumäellä olen päässyt toteuttamaan liikuntaprojekteja muun muassa ADHD-ryhmälle sekä tutustumaan lyhytkasvuisen liikuntamahdollisuuksiin. Kiinnostusta riittää myös raskaana olevien ja synnyttäneiden liikuntaan sekä vanhusten liikuntaan.

Toiveissani olisikin joskus päästä tekemään monipuolisesti töitä erilaisten kohderyhmien kanssa. Tämä työssäoppimispaikka antaakin nyt taas uuden puolen soveltavasta liikunnasta ja harjoittelujaksolta odotankin paljon oivalluksia ja onnistumisen kokemuksia.

Ja jos opiskelu Vierumäellä kiinnostaa, niin meillä on avoimet ovet opiskelun osalta ke 10.2. Tulkaa ihmeessä tutustumaan mahtavaan opiskeluympäristöömme!

Liikkumisiin!

Nea

×
×
×

Lisää kommentti

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *