Blogit

Pariisin ilmastosopimuksen hengessä

Pariisin ilmastosopimus, vieläkö siitä jaksetaan jauhaa?

No tottakai! Nythän vasta Suomi neuvottelee siitä, mitkä ovat meidän keinomme päästä tavoitteeseen, joka on päästökauppaan kuulumattomalla sektorilla vähentää päästöjä 39 prosentilla vuoden 2005 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Toisin sanoen varsinaisia töitä ole edes aloitettu vielä.

Pimeässä oppii arvostamaan valoa

Ympäristöystävällinen toiminta ei enää tarkoita että pitää elää ilman nykyajan mukavuuksia. Esimerkiksi energiaa voi tuottaa vaikka aurionkopaneelein omalla katolla.

Tässä tuleekin se koukku, miksi tämän pitäisi kiinnostaa meitä kaikkia; tämä päästökauppaan kuulumaton sektori tarkoittaa esimerkiksi liikennettä, asumista ja maataloutta. Eli työ- ja harrastusmatkoja, työtä itseään, kotia ja perhettä, ruokaa ja kulutustottumuksia. Ihan tavallisia ja niin lähellä sydäntä olevia asioita. Siksi tämän kuuluukin kuulua kaikille ja sitä kuuluukin toistaa ja toistaa. Ja vaikka ei kiinnostaisi yhtään, niin todennäköisesti tulet sen tavalla tai toisella kuitenkin huomaamaan, esimerkiksi verotuksen muutoksissa tai lakimuutoksissa.

Valossa oppii arvostamaan varjoja

Tiedäthän sen äänen mikä pakkaslumella kävelemisestä kuuluu? Eikö olekin ikävä jo?

Asenne ratkaisee, myös päätöksenteossa

Tietenkään kaikkea vastuuta ei meille yksittäisille ihmisille kaadeta, vaan mittavia toimia tullaan vaatiman valtiollisella tasolla etenkin energia- ja liikennejärjestelmissä. Tarvitaan uudenlaista ajattelua ja jo olemassa olevien innovaatioiden hyväksikäyttöä. Insinöörejähän meillä on maa pullollaan, joten eiköhän tämä puoli saada järjestymään. Kunhan tahtoa ja rohkeutta löytyy.

Onnellinen huomaa että ympäristö on kuin sadusta.

Onnellinen huomaa että ympäristö on kuin sadusta. Ilman lunta satu voi tuntua vähän liian pitkään ihan pimeältä.

Niin kuin aina muutoksen ollessa edessä ihmiset jakaantuvat perusluonteensa mukaisesti. Osa hyppää heti junaan, osa puhisee hetken laiturilla ennen junaan nousua ”onko tässä nyt mitään järkeä” ja osa päättää, että tähän junaan en mene. On ihan ok että muutos pelottaa, mutta aloittamalla sen omista teoista ja pienistä asioista asiaa ehtii sulattelemaan ja tutkimaan monelta eri kannalta. Koska miksi ei?

Eikö ympäristö kiinnosta? Ehkä oma terveys kuitenkin?

On vaikeampi etsiä huonoja puolia ympäristömyönteisistä ratkaisuista, kuin hyviä. Jos ympäristönsuojelu ei ole sydäntä lähellä, kannattaa miettiä vaikka toisesta tulokulmasta:

  • Lihasvoimalla liikkuminen parantaa omaa terveyttä.
  • Kasvisten lisääminen ruokavalioon on terveellistä ja edullista.
  • Jätteiden lajittelu säästää omissa kuluissa, koska sekajäte on kaikkein kalleinta, samalla lisäten Suomeen työpaikkoja ja omavaraisuutta resursseissa.
  • Energiankulutuksen pienentäminen kotona pienentää samassa suhteessa omia laskuja.
  • Kotimaan matkailu kaukokohteiden sijaan lisää Suomen elinvoimaisuutta ja työpaikkoja
Enää ei hiihdetä kouluun. Näkyykö lapsia hiihtämässä lainkaan kahdenkymmenen vuoden kuluttua?

Enää ei hiihdetä kouluun. Näkyykö lapsia lainkaan hiihtämässä kahdenkymmenen vuoden kuluttua?

Keep it simple

Siinä se yksinkertaisuudessaan. Samalla ajatuksella mennään meillä Vierumäelläkin. Ei tarvita poppakonsteja, eikä ihmeiden tekijöitä. Mutta tarvitaan kurinalaista työtä ja perusasioihin pureutumista, että voimme jatkossakin olla ylpeitä työstämme ympäristön hyväksi. Siirrytään toimistoista kentälle, vaihdetaan papereiden pyörittely, vaikka roskien lajitteluksi. Tekemisen kautta syntyy hyviä tuloksia.

"Metsässä ei ole umpikujia" Aino 6-v

“Metsässä ei ole umpikujia” Aino 6-vuotta. Miten hienosti lapset ajattelevatkaan! Yksinkertaista ja totta. Ei elämän sen vaikeampaa tarvitse ollakaan.

Vierumäki tiedostaa oman vaikutuksensa ympäristöön nähden. Me lupaamme ponnistella yhteisen ympäristömme hyödyksi. Me teemme paljon pieniä asioita vähän paremmin tulevaisuudessa. Me välitämme. Tule mukaan, hyppää jo junaan!

Ihanaa talvea ystävät

-Tuuli

×
×
×

Lisää kommentti

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *