Blogit

Pop-up-henkeen vegaaninen kotiruokaviikko

Tässä postauksessa kerron teille esimakua opiskelijaravintola Kaskelan tempauksesta: vegaaninen lounasviikko! Kaskelan keittiössä puuhataan lounasruokailijoiden iloksi vegaaniviikkoa, joka toteutuu jo ensi viikolla 12.-16.3. Viikon juju on siinä, että lounasaikaan otamme Kaskelasta ja Wanha Salista eläinperäiset tuotteet veks! ja tarjoamme teille vegaanista kotiruokaa. Ajatuksen takana ovat ravintola-alaa opiskelevat puuhanaiset Mari ja Taina.

Miten ajatus vegeviikosta alkoi itämään? Naisille syntyi idea kasvisruokapäivästä. Ideaa ruokittiin asiakkaiden toiveilla kasvisruoan monipuolisuudesta. Kasvisruokapäivään lisättiin annos vierumäen henkeä, jonka jälkeen idea paisui kuin pullataikina ja syntyi kokonainen vegaaninen lounasruokaviikko.

Maku edellä kohti vegaaniviikkoa

Ensin käsite haltuun. Selvitin, että vegaani käsitteenä pitää sisällään kokonaisen elämäntavan, huhuh! Koska olemme ravintola, keskitymme olennaiseen eli vegaaniseen lounasruokaan: hyviin makuihin ja puhtaisiin raaka-aineisiin. Kaskelan keittiössä Mari ja Taina makustelevat vegaani käsitettä hyvinvointi edellä. Kokit valmistavat lounaspöytään mahaa hellivän kevennetyn lounaan, joka antaa puhtia päivään.

Tarjotaanko pelkästään vihersalaattia ja ituja? Ei, tämän viikon lounasruoat ovat tuttua kotiruokaa, mutta aterioita on kevennetty kasvisperäisillä vaihtoehdoilla noudattaen vegaaniruokavalion periaatteita. Maitotuotteita on korvattu esimerkiksi kotimaisilla kauravalmisteilla. Mikä onkaan tärkeintä? Urheiluopistolla, kun ollaan, otetaan erityisesti huomioon ruokailijan proteiinin saanti. Ja ei huolta, tarkoitan proteiinia ihan oikeassa ruoassa, en niitä kasviperäisiä jauhepirtelöitä!

Kaskelan keittiö: urheiluopiston sydän

 Keittiön väki pitää huolta urheiluopiston alueella asuvista opiskelijoista, urheilijoista ja useista yritysryhmistä sekä Vierumäen henkilökunnasta tarjoamalla ruokaa lähes kellon ympäri. Ei ole mikään pieni pesti! Upeaa, että päivän töiden lisäksi, keittiössä laitettiin kehitysvaihde päälle ja lähdettiin pohtimaan vegaaniviikkoa. Menin kuokkimaan palaveriin, jossa vielä viilattiin lounasresepteihin tarkennuksia.

Vegaaniviikolla kauhanvarressa hääräävät Kaskelan kokit. Mari ja Taina vaikuttavat myös Kaskelassa ja ovat etukäteen tehneet kokeille selvät suunnitelmat ja reseptit toteutusta vaille valmiiksi osana omia ravintola-alan opintojaan. Salintekijät tarjoilevat lounaalla hymyn kaupanpäälle ja auttavat ateriointiin liittyvissä asioissa. Tässä haasteessa on mukana koko keittiön ja salin panostus.

Mari kertoo, että kasvisruokaideasta lähdettiin liikkeelle, mutta päädyttiin vegaaniviikkoon. Eli ei mennä ihan helpoimman kautta ja jätetään kaikki eläinperäiset tuotteet pois. Lisäksi viikon ruoat pyritään valmistamaan mahdollisimman pitkälle puhtaista raaka-aineista. Tarkoitus on lisätä kasvispainotteisen ruoan tietoisuutta ja näkyvyyttä. Voisiko vegaaniruoka olla jatkossa osa normaalia lounaslistaa? Vegeviikolla on tarkoitus tehdä kasvispohjaisesta lounaasta monipuolista ja maittavaa, ettet enää edes ajattele syöväsi jotain ruokavaliota.

Kauhan varressa: Mari

Kannusta keittiötä

Nousiko vesi kielelle? Tule nauttimaan lounaasta ja tsemppaamaan kokkeja ruoan kehittämisessä antamalla palautetta. Kannustusviestejä voit jättää myös tähän alas kommentteihin, Vierumäen Facebookkiin, Instagramiin, mihin vaan mikä tuntuu helpolta tavalta. Hienointa tässä on se, että Mari ja Taina ovat kehittäneet hyviä reseptejä ja myös keräävät paikan päällä palautetta viikon ajalta. Ideoita jaetaan jatkossa opiston alueen kaikkiin ravintoloihin ja pääsemme kaikki osaltamme nauttimaan kehityksestä.

Laitetaan yhdessä hyvät maut kiertämään!

Merita

 

×
×
×

Lisää kommentti

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *