Blogit

Rapuja!

Kun olin nuorempi, vanhempani kävivät sukulaisten rapujuhlissa, mihin meistä sisaruksista kukaan ei päässyt mukaan. Ehkäpä jo pelkästään se lisäsi mielenkiintoani rapuja kohtaan. Nyt vanhemmalla iällä olen ymmärtänyt paremmin, miksi sinne rapujuhliin ei olla silloin polvenkorkuisena päässytkään mukaan. Etenkin kun nykyään olen itse ollut järjestämässä niitä. Ravut ovat omasta mielestäni hyviä, mutta kyllä niiden syömisessä tärkeintä on hyvä seura. Rapujuhlissa kuuluukin hoilata niin sanottuja ’’ryyppylauluja’’, ja samaan aikaan nauttia ravuista ja terävistä paukuista.

Pääsin juttelemaan taannoin Jukka Ruhbergin kanssa, joka vastaa Lohimestan rapujen pyynnistä ja myynnistä. Jukka toimittaa ravut myös Vierumäen keittiöön. Infoa tulikin erittäin paljon ja opin paljon uutta ravuista.

Kuvassa Suomen painavin rapu, painoa tällä uroksella on 286g ja pituutta 17,5 senttimetriä. Normaalikokoinen rapu painaa noin 35-50 grammaa.

Rapumerrat käydään tyhjentämässä aamuvarhain, sillä näin estetään rapujen karkaaminen. Samalla mertojen paikkaa vaihdetaan joka kerta rapukantojen säilyvyyden takia. Syöttikalana on kalaa, joka tulee Vesijärven hoitokalastuksesta.

Jukalla oli mukanaan tapaamisessamme reilu määrä rapuja tuona aamuna tyhjennetyistä merroista. Ravut ovat täplärapuja ja tulevat Päijät-Hämeessä sijaitsevasta järvestä, joka on hyvin kirkasvetinen. Järven kirkkaudella on suuri merkitys rapujen puhtauden kannalta. Järven puhtaus helpottaa myös rapujen putsaamista.

Rapuja koko kärryllinen!

Osa ravuista myydään sellaisenaan ja osa keitettynä. Ravut määritellään niiden pituuden mukaan, mikä on yksi isoimmista hommista niitä keitettäessä, sillä jokainen rapu mitataan yksitellen. Vierumäen ravut ovat 12 senttimetrisiä ja ne keitetään Lohimestassa ja asetellaan sitruunan ja tillin kanssa esille meillä Vierumäellä. Jukalla olikin helppo ohje rapujen keittoon, jonka muistisääntönä toimii numero 1.

Rapuliemi:

1 l vettä

1 kunnon ruokalusikallinen suolaa

1 puntti kruunutilliä

1 tl sokeria

Lisää kattilaan vesi, suola ja tilli. Kun vesi kiehuu, lisää ravut kattilaan ja laita ajastimeen 10 minuuttia aikaa. Ajan kanssa on oltava tarkkana, eikä rapuja kannata missään nimessä unohtaa, sillä äyriäiset ovat ylikypsinä erittäin kumisia. Kymmenen minuutin jälkeen siirrä ravut kylmään kattilassa liemineen päivineen.

Vaikka ohjeissa kehotettaisiin jättämään tillit liemeen keittämisen jälkeen, oli Jukka sitä mieltä, että tilli tuo kitkerän maun rapuihin, jos sitä ei keittämisen jälkeen oteta pois.

Anna rapujen marinoitua liemessä vähintään yhden vuorokauden ja tarjoa voin, sitruunan, tillin, paahtoleivän ja tietysti snapsien kera.

Tietoa Lohimestasta

Lohimesta on 90-luvulla perustettu lohen ongintaan erikoistunut yritys, jossa asiakas voi onkia itse tai tilata kalansa. Tilatut ja itse ongitut kalat käsitellään asiakkaan toivomalla tavalla, esimerkiksi savustamalla tai graavaamalla. Lohimesta on avoinna toukokuusta syyskuuhun ja sijaitsee Lahden Mäkelässä. Tarkempia tietoja Lohimestasta löytyy Facebookista ja kotisivuilta www.lohimesta.fi.

Ja jotta rapujuhlat suisivat mallikkaasti, alla yksi rapujuhliin soveltuva leikkimielinen laulu.

Georg de Godzinskyn rapulaulu
(sävel: Ukko Nooa )

Rapu tuli, rapu tuli
nyt on elokuu.
Iloitse sä veikko
kohta olet peikko.
Nami, nami, nami, nami
vatsassa nyt soi.
Ota lasi, ota lasi
juo nyt minun kanss.
Surut huolet heitä,
rypyt hymyyn peitä.
Ilon, onnen ravut nämä
sydämehen toi.

Ps. Äyriäiset ovat hyvä proteiininlähde ja sisältävät runsaasti Omega-rasvahappoja!

Maistuvia rapujuhlia kaikille!

T. Mikko

×
×
×

Lisää kommentti

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *