Blogit

Salibandyakatemian kuulumisia

Alkuviikolla on ollut siistiä meininkiä Vierumäki Areenalla: paljon vauhtia, eri suuntiin sinkoilevia säbäpalloja, nuoria salibandyn pelaajia sekä salibandytähdet Mikko Kohonen ja Mikael “Mikke” Järvi ohjastamassa nuoria pelaajia ja heidän valmentajiaan. Pääsin tutustumaan Vierumäen Salibandyakatemian toimintaan akatemian historian toisella leirillä.blogi5
Mikke tsemppaamassa pelaajia sekä valmentajia.

Vierumäen Salibandyakatemian ensimmäinen toimintavuosi alkoi tämän vuoden elokuussa ja nyt on varmasti aika avata akatemian toimintaa myös hieman teille blogin lukijoille. Mitä Vierumäen Salibandyakatemiatoiminnalla tarkoitetaan ja miten se näkyy meillä Vierumäellä? Akatemiatoiminta koostuu nuorista urheilijoista, seurojen valmentajista sekä Suomen Urheiluopiston asiantuntevasta tiimistä, jolta löytyy pedagogista osaamista laji-, valmennus- ja testauspuolelta. Nuoria urheilijoita varmasti eniten innostavat toiminnassa mukana olevat salibandytähdet Mikael Järvi ja Mikko Kohonen.

blogi7
Toiminnasta vastaava huipputiimi: vasemmalta liikunnanopettaja Jere Vasarainen, lajin huippupelaajat Mikael Järvi ja Mikko Kohonen sekä liikunnanopettaja Teppo Rantala.

Salibandyakatemian päällimmäisenä tarkoituksena on salibandyn opiskelun avulla kehittää lajin valmentajia sekä nuoria salibandyn pelaajia. Akatemiatoiminta näkyy konkreettisesti Vierumäellä järjestettävinä leireinä, joissa keskitytään lajitaitoihin, urheilijaelämään, fyysisten ominaisuuksien testaamiseen ja valmentajien kehittämiseen. Akatemian kantavana ideana on kuitenkin toiminnan jatkuvuus ja pitkäjänteisyys. Leirien lisäksi toimintaan sisältyy pelaajille ja valmentajille annetut erilaiset etätehtävät. Kokonaisuudessaan kyse on aina vuoden kestävästä tiiviistä projektista, jolla halutaan vaikuttaa konkreettisesti niin valmentajiin kuin nuorten pelaajien kehitykseen.

blogi11
Leirin avaus, jossa käytiin läpi muun muassa leirin ohjelmaa. Luvassa lajiharjoituksia, pelikäsittelyä, fysiikkatreeniä, opiskelua, kehonhuoltoa ja pelaajien testausta.

Akatemian toiminnasta vastaavan liikunnanopettajan Jere Vasarainen mukaan akatemian toimintafilosofia perustuu ajattelevan pelaajan rakentamiseen pedagogisen otteen avulla.
– Akatemian unelmana on vuoden aikana rakentaa nuorista ajattelevia pelaajia, jotka osaavat itse aktiivisesti hankkia tietoa ja hyödyntää sitä sekä yksin että ryhmissä. Mahtavinta on nähdä nuorten uteliaisuus oppimista kohtaan. Tehtäviä tehdessä nuoret keskustelevat aiheista pienryhmissä, hankkivat tietoa ja käyttävät myös tiedonhankinnan apuna vanhempiaan sekä valmentajiaan. Tämä nuorten uteliaisuus on nimenomaan oppimisen a ja o, kommentoi Vasarainen.  Vasarainen korostaakin vahvasti pedagogista osaamista ja näkökulmaa akatemian toiminnassa, jonka tärkeyttä hän haluaa viestiä myös pelaajille ja etenkin heidän valmentajilleen.

blogi10
Etätehtävien tarkastusta leirillä.

Toinen tärkeä seikka ajattelevan pelaajan rakentamisessa on Vasaraisen mukaan myös pelikäsityksen opiskelu. Pelikäsitystä käytiin tällä leirillä läpi pelaajien sekä valmentajien kanssa niin teoriassa kuin käytännön harjoituksissa. Aiheena oli muun muassa pallottoman pelaajan liikkuminen. Mikke ja Mikko kävivät luennoilla läpi (näyttivät screeniltä) erilaisia tehtyjä maaleja ja laittoivat nuoret ja valmentajat pohtimaan kysymysten avulla miksi maali syntyi tai mitä olisi voinut tehdä paremmin kyseisissä tilanteissa. Mikellä ja Mikolla on Vasaraisen mukaan uskomaton ote nuorten opettamisessa ja valmentamisessa.
– He ovat salibandyn huippupelaajia, mutta lisäksi heiltä löytyy ainutlaatuinen taito olla nuorten kanssa ja saada heidät motivoitumaan. Sen takia halusimme juuri heidät mukaan akatemiatoimintaan, kommentoi Vasarainen.

blogikuvaaa
Pelikäsityksen läpikäymistä Mikko Kohosen opastamana luennolla, aiheena pallottoman pelaajan liikkuminen.

Mukana akatemiatoiminnassa ovat tällä kaudella PHSB:n, O2-Jyväskylän sekä LaSB:n C-ja B-ikäisiä tyttöjä ja poikia sekä joukkueiden valmentajat.
– Elokuun ja tämän marraskuun leireiltä saadut palautteet ovat olleen erinomaisia. Akatemiatoiminta on valmentajien mukaan tuonut positiivisia vaikutuksia joukkueiden koko kauteen ja lisäksi toiminta on laittanut valmentajat ja pelaajat ajattelemaan pelaamista ja harjoittelua yhä syvällisemmin, täsmää Vasarainen.

blogi12
Salibandyakatemian arvot taustalla. Niitä käydäänkin joka leirillä läpi pelaajien kanssa, kertoo Vasarainen.

-Seuraava haku akatemiatoimintaan alkaa ensi keväänä ja tavoitteena on laajentaa ja kasvattaa toimintaa. Nyt leirillä on ollut mukana neljä joukkuetta ja ensi kautta ajatellen haluamme vielä lisää joukkueita mukaan toimintaan. Mahdollisesti myös yksittäiset urheiljat voivat hakea akatemiaan jatkossa, kertoo Vasarainen.

On hienoa seurata, miten innoissaan nuoret olivat mukana leirillä. Näitä innokkaita nuoria seuratessa tuli itsellekin mieleen monet ainutlaatuiset joukkueen kanssa koetut hetket leireillä. Urheilijaelämään tutustumisen lisäksi tallaiset leirit ovatkin aina erityistä aikaa nuorille. Nuorelle on äärimmäisen tärkeää päästä viettämään aikaa rakkaan lajin sekä samanhenkisten joukkuekavereiden parissa.

Akatemiatoiminnan nettisivuille pääset täältä ja muistathan, että seuraava haku toimintaan alkaa ensi keväänä!

Säbäterkuin, markkinointi- ja viestintäharjoittelija Heidi

×
×
×

Lisää kommentti

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *