Blogit

Skarppaa ny!

Vierumäellä opiskelee vuosittain tutkintoon johtavissa koulutusohjelmissa noin 800 opiskelijaa. Noin puolet heistä on kokopäiväisiä opiskelijoita, jotka asuvat kampuksella ja harjoittelevat työtään alueellamme opintojensa ohessa. Suomen Urheiluopiston lähtökohta opetuksessa on se, että opiskelu olisi mahdollisimman työelämälähtöistä. Siitä, mitä työelämälähtöisyys käytännössä tarkoittaa, kertovat syksyn 2015 ajan opiskelijamme Hantta Liuttu, Nea Vallin, Elias Harala ja Kiia Mantere. Tällä kertaa kirjoitusvuorossa on Elias.

Terve!

Olen toisen vuoden liikuntaneuvojaopiskelija Vierumäeltä ja edustan suuresti arvostettua Vierun blogitiimin opiskelijakaartia. Koulun ohella pelaan jalkapalloa ja erityisesti talvella panostan fysiikkatreeniin mahdollisimman paljon. Laitetaan pidemmittä puheitta lukulasit päähän ja koitetaan pysyä skarppina!

Kaiken muun touhun ohella toimin Vierumäen pusikoiden puskaradioissa paljon puhutun firman Skarppi NY:n toimitusjohtajana. Kyseessä on liikunta-alan yritys, jonka päätuote on fysiikkavalmennus. Olemme koonneet kasaan luokaltamme viiden hengen porukan ja olemme kaikki suuntautuneet opinnoissamme valmennukseen. Omaamme jokainen pallopelitaustan ja keskitymme vahvasti omassa harjoittelussamme myös fyysisten ominaisuuksien kehittämiseen. Ensisijaisesti haluamme auttaa nuoria urheilijoita urallaan eteenpäin auttamalla heitä kehittämään fysiikkaansa omien lajiensa kannalta entistä optimaalisemmiksi.

blogi_opiskelija_skarppiny_logo

Joukkuelajien joukkueet panostavat fysiikkavalmennukseen mielestäni liian vähän. Esimerkiksi useiden juniorijalkapallojoukkueiden harjoittelussa fyysisiä ominaisuuksia treenataan vain joko pienenä oheistreeninä ennen varsinaisia pallotreenejä tai sitten pallotreenien lopusta jätetään hetki jonkinlaiseen juoksenteluun ja kuntopiiriin. Usein myös suunnitelmallisuus puuttuu. Jotkut valmentajat ovat kuitenkin jo todenneet oheisharjoittelun olevan tärkeää. Siihen käytetään resursseja jatkuvasti enemmän ja enemmän. Me haluamme alasta kiinnostuneina opiskelijoina ja tulevina ammattilaisina tarjota joukkueille tarkkaan suunniteltua fysiikkavalmennusta urallaan eteenpäin pyrkiville urheilijoille.

Joukkue koostuu yksilöistä, joista jokaisella on toisistaan poikkeavat ominaisuudet ja tarpeet. Kaikkien ei kannata harjoitella aina samoja asioita. Toiselle voi olla tärkeämpää kehittää nopeutta, kun taas toisen kaverin pitäisi parantaa kestävyyttä jaksaakseen puristaa ottelun alusta loppuun asti mahdollisimman tehokkaasti. Kolmannen yksilön liikkuvuusharjoitteet ovat jääneet viime vuosina tekemättä ja tasapainokin heittelee kuin humalaisella. Koska jokaisella on omat vahvuutensa ja heikkoutensa, emme halua tehdä kaikille samoja harjoitteita.

Keskitymme yksilöihin, joista joukkue siis koostuu. Aloitamme prosessin aina alkutesteillä, joilla testaamme eri ominaisuuksia. Näiden pohjalta päätämme yhdessä joko valmentajien tai myös pelaajien kanssa, minkä ominaisuuden kehittämiseen kannattaa kenenkin kohdalla keskittyä. Jaamme joukkueen pienryhmiin kehitettävien ominaisuuksien mukaan, treenaamme sovitun ajanjakson ja lopuksi teemme lopputestit todetaksemme saavutetut tulokset. Tarkkoja valmispaketteja emme ainakaan tällä hetkellä näe tarpeelliseksi tarjota, koska haluamme neuvotella tapauskohtaisesti joukkueille ja pelaajille optimaaliset harjoituspaketit heidän tarpeidensa mukaisesti.

On hienoa, että olemme saaneet mahdollisuuden aloittaa NY-yrittäjyyden osana tutkintoa. Olemme porukalla auttaneet toisiamme ottamaan yrityksillemme niitä ensimmäisiä askelia, jotka saattaisivat ilman tukea olla liian haastavia. Tästä on hyvä jatkaa!

Nyt voikin jo ottaa lukulasit pois päästä, mutta pysytään edelleen skarppina!

 

Terveisin,

Elias Harala, LPT-opiskelija

 

Lisätietoja toiminnastamme saat ottamalla rohkeasti yhteyttä:

Skarppi NY

skarppiny@gmail.com

Elias Harala 040 7609667

×
×
×

Lisää kommentti

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *