Blogit

Suomen luonto ja suomalainen liikuntakulttuuri maahanmuuttajille tutuksi

Liikunnanohjauksen peruskurssi on Vierumäellä jo tuttu juttu. Neljä kuukautta kestävän kurssin aikana tutustutaan liikunta-alaan ja kerrytetään kokemusta liikunnanohjauksesta. Kurssi tukee liikunta-alan pääsykokeisiin valmistautumisessa ja antaa vastauksia siitä, onko liikunta-ala oikeasti se oma unelma ja tavoite. Entä mitä tehdään maahanmuuttajille tarkoitetulla liikunnanohjauksen peruskurssilla?

Maahanmuuttajille tarkoitetulla liikunnanohjauksen peruskurssilla harjoitetaan tavallisen kurssitoteutuksen tavoin vaihtelevia liikunnanohjaustehtäviä ja tullaan tutuiksi erilaisten liikuntalajien kanssa. Tämän lisäksi tutustutaan myös suomalaiseen liikuntakulttuuriin ja Suomen ainutlaatuiseen luontoon.

Kurssilla huomiota kiinnitetään myös yhteisöllisyyteen ja ryhmäytymiseen. Projektin parissa työskentelevä Haaga-Helia ammattikorkeakoulun opiskelija Rolle Tenho toteaakin, että kokemus on ollut tähän asti upea ja maahanmuuttajien kanssa koetut hetket hienoja. Tenhon mielestä ryhmän yhteishengestä olisi malliksi monelle.

Opiskelijat kurssiohjaajina

Maahanmuuttajille suunnatun liikunnanohjauksen peruskurssin tavoitteena on rakentaa monipuolinen kuva liikunta-alan mahdollisuuksista sekä työelämässä että jatko-opintojen näkökulmasta. Kurssilla suoritettavan liikunnanohjaustyön myötä myös alan toimijoiden kanssa on mahdollisuus luoda verkostoja tulevaisuutta ajatellen.

Itse kurssilaiset eivät kuitenkaan ole ainoita, jotka kerryttävät kurssilta tärkeää kokemusta ohjaustyöskentelystä. Kurssia nimittäin vetävät Suomen Urheiluopiston ja Haaga-Helia ammattikorkeakoulun opiskelijat kurssinvetäjä Iina Mannosen johdolla. Näin opiskelijat pääsevät kerryttämään omien opintojensa kannalta tärkeää työelämäkokemusta eri kohderyhmien kanssa työskentelystä.

Kurssinvetäjä Iina Mannonen kuvaileekin liikunnasta ja liikunta-alasta kiinnostuneiden maahanmuuttajien ja liikunta-alan opiskelijoiden muodostamaa ryhmää monikulttuuriseksi ja energiseksi yhteisöksi. Uusiin asioihin ja lajeihin tutustutaan porukalla yhdessä tehden ja kokeillen. Ohjaajia ja kurssilaisia yhdistää Mannosen mukaan aito kiinnostus ja ilo liikuntaa ja hyvinvointia kohtaan.

Lempilaji löytyi talvilajeista

Tammikuussa maahanmuuttajille startanneella liikunnanohjauksen peruskurssilla on ehditty tutustumaan suomalaisiin talviliikuntalajeihin, kuten lumikenkäilyyn ja luisteluun, unohtamatta tietenkään perisuomalaista sauvakävelyä ja murtomaahiihtoa. Kurssilaiset ovat itse päässeet suunnittelemaan ja toteuttamaan erilaisia liikuntapalvelukokonaisuuksia. Kurssin ohjaajat puolestaan ovat vastanneet luennoista ja eri liikunta-alan osa-alueisiin pureutuvista aktiviteeteista.

Maahanmuuttajakurssilaiset innostuivat palautteiden perusteella eniten murtomaahiihdosta. Mieleenpainuvin kokemus puolestaan oli talvinen sauna ja avantopulahdus. Muutamaa uimaria sai hetken aikaa houkutella avantoon, mutta ensimmäisen pulahduksen jälkeen innostuivat kurssilaiset vielä uusinkierroksellekin.

Seuraavaksi terveysliikuntaa

Liikunnanohjauksen peruskurssi maajanmuuttajille jatkuu toukokuulle asti sisältäen viikonlopun lähijaksoja Vierumäen maisemissa. Seuraava lähijakso toteutetaan Vierumäellä 13.-14.4.2019. Lähijakson teemana on tällä kertaa terveysliikunta.

 

×
×
×

Lisää kommentti

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *