Blogit

Terveisiä lieden ääreltä kotikokeille!

Kerroin edellisessä postauksessa vegeviikosta, johon tällä kertaa palaan. Vegeviikolla Vierumäen ravintolamaailmassa tarjottiin paljon muutakin kuin vegaaniruokaa. Tämän viikon aikana ravintolamaailman tarjoiluista nauttivat seikkailukasvatusalan asiantuntijat Wanha Salissa, Intersport ostopäivien messuväki Greenin lounaskahvilassa ja Päijänteen ympäriajon kuskit ja huoltojoukot Vierumäki Resort hotellissa. Opiston alueella palveltiin myös kokousvieraita sekä loma- ja harrasteväkeä.

Seikkailijoille vegaanilounasta Wanha Salissa

Mari ja Taina jakavat meille vegaanilasagnen ja hummuksen ohjeet

Vierumäellä opiston alueella järjestettiin valtakunnalliset seikkailukasvatuspäivät, johon osallistui seikkailukasvatusalan asiantuntijoita. Vegetempaus nostatti jo etukäteen innostusta seikkailukasvattajissa. Kävin moikkaamassa kokkeja keittiössä ennen päivän lounasta.  Tarjolla oli vegaaninen kasviskorma, jota valmistettiin kaiken kaikkiaan noin 400:lle ruokailijalle. Vegeviikon vetäjät Taina ja Mari pohtivatkin juuri korman makua ja mausteiden määrää. Minusta on aina ihanaa osua “sattumalta” paikalle juuri silloin, kun aika maistella ruokia. Kävitkö itse syömässä kasviskormaa? Miten Taina ja Mari onnistuivat sinun mielestä? Minä toivon, että edes murto-osa näiden naisten innostuksesta kokeilla uutta, ja heidän iloisesta tekemisen meiningistä välittyi lounaalla seikkailukasvattajiin ja muihin ruokailijoihin.

Tainan vegaanilasagne neljälle


1 ½ dl hernerouhetta
noin 3 dl kasvislientä

Keitä hernerouhetta kasvisliemessä kattilassa 10 min.

1 iso sipuli
 2 valkosipulinkynttä
 2 dl porkkanaraaste
 n. 2dl kasvislientä
 1 tlk (500g) paseerattua tomaattia
 1 dl pilkottua aurinkokuivattua tomaattia 
lisää maun mukaan: kasvisliemijauhetta, suolaa,
mustapippuria ja chilijauhetta

Kuullota pannulla öljyssä sipulit ja porkkanaraaste. Lisää pannulle paseerattutomaatti ja 
aurinkokuivattutomaatti. Kaada sekaan kasvisliemi sekä keitetyt hernerouheet ja mausteet. 
Anna hautua 5min.
6-8 kpl lasagnelevyjä

1dl öljyä
 2 rkl kikhernejauhoja
 5 dl kaurakermaa
 suolaa ja mustapippuria
 pinnalle vegaanijuustoraastetta

Kuumenna öljy ja lisää kikhernejauhot sekä vispaa kauramaito joukkoon. Mausta.

Lado lasagnelevyt ja kastikkeet kerroksittain vuokaan niin, että alimmaiseksi tulee tomaatti-
 kastike ja päällimmäiseksi valkokastiketta. Ripottele pinnalle vegaanijuustoraastetta.
 Paista 200 asteisessa uunissa n.35min.

Marin vegaaninen levite leivälle

1 prk keitettyjä kikherneitä+osa purkin nesteestä 
150-200g (seesaminsiemeniä, oliiviöljyä, suolaa eli) tahinia
2 valkosipulin kynttäsuolaa
1 sitruunan mehu
Soseuta aineet sauvasekoittimella
Halutessasi voit valmistaa myös tahinia itse: 
paahda seesaminsiemeniä hieman ja soseuta aineet tahnaksi.

 

Mari kertoo, että tässä on yleisohje hummukselle, jonka löytää helposti internetistä. Hummus saa olla tekijänsä näköinen tai voit tavoitella täydellistä kuohkeaa koostumusta. Voit lisätä levitteeseen yrttejä, mausteita ja muita aineita oman maun mukaan, ja soseeksi vaan! Hummusta ei kannatta ottaa liian vakavasti, vaan sen tekemisestä ja syömisestä pitää nauttia. Parhaaseen lopputulokseen pääsee käyttämällä tuoreita raaka-aineita. Säilytä hummusta jääkaapissa kunnes olet kuluttanut sen loppuun. Toista.

Kauppiasmessut tenniskentällä ja enduropyöriä areenalla

Oma työviikko kului perinteisten ruokien äärellä kauppiasmessujen kahvilassa Greenissä, jossa toimitin tarjoiluja suoraan messuosastoille. Viikonloppuna avasin tulevan grillikauden hiillostamalla kisamakkaroita Päijänteen ympäriajon Vierumäki Golfin erikoiskokeen vieressä.

Meidän urheiluhallit taipuu moneen käyttöön

Greenin kahvila palveli viikolla hiihtäjien lisäksi messuvieraita. Jututin messujen järjestäjää, jonka mielestä Greenin keittolounas ja salaattibaari palvelevat erittäin hyvin niin messuosastoja kuin myös messuvieraita. Kahvila on juuri sopivasti messuosastojen läheisyydessä, sillä osastot rakennettiin tenniskentille. Greenin tarjonta on maukasta ja valikoima riittävä kiireisiä messupäiviä ajatellen. Toisin sanoen lounaalle pääsi silloin kuin vieraalle parhaiten sopi ja muina aikoina oli helppo käydä kahvilasta ostamassa suolasta tai makeaa evästä kahvin kanssa.

Päijänteen ympäriajo kuuluu jo Vierumäen opiston alueen perinteisiin tapahtumiin ja luo alueelle kisakylä tunnelman. Ravintolanväelle “Päitsi” tarkoittaa sitä, että Vierumäki Resort hotellilla aamupala alkaa tavallista aikaisemmin ja illalla bufeepöytä on myöhempään auki. Koetus starttaa aamulla aikaisin keittiön erikoiskokeella, kun suuri määrä ihmisiä tulee yhtä aikaa syömään. Illalla, kun on jo pimeää jatketaan illallisbufeen erikoiskokeella, kun nälkäiset kilpailijat ja huoltojoukot saapuvat yhtä aikaa ruokailemaan ja yöpymään. Aamun erikoiskoe toistetaan vielä seuraavana päivänä ennen Päitsin toisen ajopäivän starttia. Ravintolanväen Päitsi huipentuu Päijänteen ympäriajon palkintojenjakogaalaan, jonka me järjestämme Vierumäki Resort hotellissa. Vuosien varrella ollaan jo opittu päitsin kuviot, ja hyvin on mennyt tälläkin kertaa.

Lämpimiä ilmoja odotellessa jatketaan kohti pääsiäistä,

terveisin Merita

 

 

×
×
×

Lisää kommentti

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *