Blogit

Terveisiä tropiikista!

Vierumäellä opiskelee vuosittain tutkintoon johtavissa koulutusohjelmissa noin 800 opiskelijaa. Noin puolet heistä on kokopäiväisiä opiskelijoita, jotka asuvat kampuksella ja harjoittelevat työtään alueellamme opintojensa ohessa. Suomen Urheiluopiston lähtökohta opetuksessa on se, että opiskelu olisi mahdollisimman työelämälähtöistä. Siitä, mitä työelämälähtöisyys käytännössä tarkoittaa, kertovat opiskelijat tässä blogissa. Kirjoitusvuorossa tällä kertaa Kiia Mantere, joka on parhaillaan työharjoittelussa Thaimaassa.

Kuten aiemmin eräässä kirjoituksessani mainitsinkin, suoritan opintoihini kuuluvan työharjoittelun Raya Diversin leivissä Phuketissa, Thaimaassa. Tällainen mahdollisuus kun tarjottiin, niin pitihän siihen tarttua kaksin käsin. Hakuprosessikin oli yllättävän helppo ja nopea: otin yritykseen sähköpostitse yhteyttä ja vastauksen sain jo parin päivän sisällä. Sovimme ajan Skype-haastatteluun ja sen jälkeen sainkin jo alkaa etsimään lentolippuja. Kustansin itse lennot ja majoituksen Phuketissa, mutta toki opistolta sai tukirahaa matkaa varten ja korotettu opintotukikin auttaa elämisessä.

Rakastan matkustelua ja pyrin lähtemään ulkomaille niin usein kuin vain mahdollista. Heti aloitettuani opinnot Vierumäellä sain kuulla pitkästä työharjoittelusta ja tiesin jo sillä hetkellä haluavani suorittaa sen ulkomailla. Olen utelias tutustumaan muihin kulttuureihin ja mikä olisikaan siihen parempi tapa kuin asua ja työskennellä toisessa maassa? Niinpä.

Ihan kaikkea ei opi kirjoista. Luokaltani ei tänne muita lähtenyt, mikä on taas minulle oiva mahdollisuus solmia uusia ihmissuhteita ja onhan yksin eläminen maapallon toisella puolen tilaisuus myös oppia jotakin itsestään. Olen nyt ensimmäistä kertaa Aasiassa, joten maan tavat, kieli, ruoka ja liikenne olivat minulle täysin vierasta. Kuitenkin nyt kaksi viikkoa täällä asuneena sanon tervehdykset ja kiitokset thain kielellä, ajelen sujuvasti mopolla hurjan ja sekavan liikenteen seassa ja trooppiseen ilmastoonkin olen sopeutunut. Kuntosalillani ei ilmastointia tunneta, joten treenaan noin 30 asteen lämmössä. Aluksi tuntui, ettei tästä piru vie hengissä selviä, mutta kaikkeen se ihminen vaan tottuu.

Mutta mites työkuviot sitten? Olen nyt viikon työskennellyt Rayalla ja olen viihtynyt erittäin hyvin. Työkaverit ovat mukavia ja avuliaita, ja sain todella lämpimän vastaanoton uutena työntekijänä. Henkilökuntaamme kuuluu sekä suomalaisia että ruotsalaisia, joten kommunikoimme suurimmaksi osaksi englanniksi. Itse yritän niin ruotsalaisten työkavereiden kuin asiakkaidenkin kanssa parhaani mukaan puhua ruotsia, jotta sekin kieli kehittyisi. Asiakaskuntamme on myös suurimmaksi osaksi suomalaisia ja ruotsalaisia, joten merimatkoilla, kursseilla ja toimistossa kommunikointi on äärimmäisen helppoa puolin ja toisin. Jokaiselle työntekijälle kuuluu ilmainen laitesukelluksen peruskurssi, jonka olisi minulla määrä alkaa tammikuun puolessa välissä. Olen jo snorklatessani nähnyt merisiilejä, merikäärmeen, rauskun ja hain. Mitähän vielä syvemmältä löytyy..? En malta odottaa!

blogi_kiia_harjoittelu

Työtehtäviini kuuluvat pääosin merimatkat, mutta tulen työskentelemään myös jonkin verran toimistossa retkivarausten ja myynnin parissa. Toimistotyöhön kuuluu koulutus, mutta merimatkoille ei varsinaisesti sellaista ole, vaan retkille lähdetään mukaan oppimaan. Muutaman ensimmäisen päivän aikana olin pihalla kuin lumiukko ja yritin vain seurata muita, mutta nyt hommat menevät jo miltei rutiinilla.

Ennen merimatkoja tulemme toimistolle pakkaamaan sukellus- ja snorklausvälineitä ja kuljetamme ne satamaan. Satamassa otamme asiakkaat vastaan ja ohjaamme heidät veneeseen. Matkan aikana olemme asiakkaiden seurana ja tarjoamme heille kylmiä ja kuumia juomia. Itse tykkään hakeutua ulkomaalaisten asiakkaiden sekaan, jotta pääsisin juttelemaan englanniksi (tai ruotsiksi, jos kehtaan yrittää). Joitakin matkoja taitamme Speed Boatilla ja silloin mennään ja kovaa! Suuret aallot eivät tosin ole miellyttävimmästä päästä pikaveneen kyydissä. Syömme jokaisella retkellä lounaan joko rantaravintolassa tai veneessä ja ruoka kuuluu myös meille työntekijöille. Tähän mennessä olen ollut mukana lähes jokaisella Rayan merimatkalla, joten olen päässyt tutustumaan mitä upeimpiin paikkoihin Phuketin ympärillä. Etenkin Raya Yain saaren ympäristön vedenalainen maailma on kuin luotu snorklaamiselle ja Phuketin eteläkärjestä näkee mitä kauneimman auringonlaskun. Välillä kristallinkirkkaassa vedessä auringonpaisteessa köllötellessäni on vaikea kuvitella olevansa oikeasti töissä. Asiakkaat menevät kuitenkin etusijalle ja heitä varten me merimatkalla olemme, joten eivät retket meille lomailua ole. Kyllä sitä kuitenkin miettii, että asiat voisivat olla hullumminkin. Rakastan merta älyttömästi, joten sekin on iso työsuhde-etu, että pääsen merelle lähes joka päivä.

blogi_kiia_Phi Phi Island

Vapaa-aikana meillä on tapana käydä työporukalla yhdessä ulkona syömässä, iltaa viettämässä tai lähteä vaikka rannalle rentoutumaan. Hintatasohan on Thaimaassa meille suomalaisille erittäin edullinen, joten opiskelijakin voi huoletta vaikka joka päivä syödä ravintolassa, toisin kuin kotimaassa… Itse käytän paljon vapaa-aikaani treenaamiseen, hierontaan ja uusiin paikkoihin tutustumiseen. Suunnitelmissani on käydä uimassa vesiputouksilla ja valokuvailemassa Phuketin kansallispuistoa. Näillä vesillä uiskentelee kuulemma myös ryhävalaita ja delfiinejä – jospa näkisin niitäkin.

Ylpeä Rayalainen kiittää ja kuittaa. Mukavaa talven jatkoa ja nauttikaahan pakkasesta ja lumesta!

Kiia

 

 

×
×
×

Lisää kommentti

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *