Blogit

Uusi vuosi - uudet lupaukset ?

Taas muutama kuukausi naureskellaan, kun tulee kirjoitettua päivämääriin väärä vuosiluku… Ja lupauksien, hyvien aikeiden ja ideoiden on aika kukkia. Mitä lupauksia sinä olet tehnyt vuodelle 2016? Itse tein monta, niin kuin aina. Yhden lupauksen ajattelin kuitenkin kertoa teille kaikille, jotta minun on helpompi pitää siitä kiinni.

”Mä tartteen tätä vielä”

Melkein kymmenen vuoden työurani Vierumäellä on kerryttänyt toimistooni vaikka mitä. Koska olen myös luonteeltani ”aika tavaran paikan löytää” – tyyppiä, on kaaos valmis.

Hirväen kätevää laittaa kaikki tärkeät jutut nuppineulalla seinään kiinni...

Hirveän kätevää laittaa kaikki tärkeät jutut nuppineulalla seinään kiinni…

Ihmiskoe

Ehkä olisi aika kääntää kelkka sotkuista ja paperivuorista kohti zen-tilaa ja ulkoista harmoniaa? Minulla on unelma, mutta onnistuuko se?  Paperittomasta toimistosta puhutaan paljon, mutta onko se oikeasti mahdollista? On siis aika suorittaa koe itselläni.

Mitä tehdä vanhoille ammattijulkaisuille? Niitä ei kyllä tule luettua, mutta ihan ei poiskaan raaskisi heittää

Mitä tehdä vanhoille ammattijulkaisuille? Niitä ei kyllä tule luettua, mutta ihan ei poiskaan raaskisi heittää

Paperi on toki sinänsä ympäristölle ystävällinen tuote, koska se valmistetaan uusiutuvista raaka-aineista ja sen kierrätysaste on Suomessa korkea. Mutta tarvitsenko sitä niin paljon töissä?  Lisäksi paperidokumentteja löytääkseni en ole keksinyt yhtä tehokasta hakua kuin tietokoneen haku—kenttä. Lapsiperheessä saa hakea kaikkea maan ja taivaan välillä ihan tarpeeksi, töissä voisi olla erilaista.

Kaikki menee pilveen?

Tiedon panttaaminen ei ole enää nykypäivänä valtaa, vaan avoimuus ja verkostoituminen. Tässä apuna on internet. Tietokoneiden ja muiden laitteiden käyttö ehkä kuitenkin lisää sähkönkulutusta? Kuluttaako se enemmän vai vähemmän kuin paperin valmistus? Ehkä, en osaa sanoa. Ainakaan vielä.

Entä tietoturva-asiat kun tallennan dokumenttini jonnekkin pilvipalveluun?

Entä tietoturva-asiat kun tallennan dokumenttini jonnekkin pilvipalveluun?

Jos sattuu joku katastrofi, kuten tulipalo, en menetäkään kaikkea, vaan työni jatkuu ennallaan, kun tarvitsemani tiedot ovatkin sähköisessä muodossa, eivätkä tuhkana. Samoin jos tietokoneeni hajoaa, ei haittaa, koska työni ovat palvelimella jossain kaukana. Tekniikka mahdollistaa sen, että voin vaikka odotellessani junaa tehdä viimehetken muutoksia dokumenttiin, jota aion esitellä kun pääsen kohteeseen. Henkilölle kuten minä, joka vihaa odottamista, tämä on kuin psyykelääkkeet psykoottiselle.

Turhan työn välttäminen

Paperittomuuden pointti ei hetken mietiskelyn jälkeen olekaan välttämättä eniten ympäristöteko, vaan toimintojen nopeuttaminen ja työn tehostaminen. Yksinkertainen esimerkki: Olet palaverissa sihteeri. Kirjoitat pöytäkirjan palaverissa papereille. Palaverin jälkeen menet toimistoosi ja kirjoitat sen koneella puhtaaksi ja lähetät osallistujille. TAI kirjoitat pöytäkirjan suoraan koneelle palaverissa ja lähetät sen heti palaverin päättyessä asianosaisille. Vapautit työaikaa melkoisen määrän johonkin muuhun jättämällä paperikohdan pois.

Langaton verkko on nykyään niin yleinen, että töitä voi tehdä melkein missä tahansa. Siis mikäli työt voi tehdä tietokoneella

Langaton verkko on nykyään niin yleinen, että töitä voi tehdä melkein missä tahansa. Siis mikäli työt voi tehdä tietokoneella. Vierumäellä langaton verkko ulottuu tällä hetkellä koko ydinalueelle.

Onko pakko jos ei haluu?

Yritin tässä lupausta tehdessäni miettiä missä voin mennä mönkään, eli onko olemassa asioita, joita minun on pakko tulostaa? No on, turvallisuuteen liittyviä asioita, eli esimerkiksi pelastussuunnitelmat. Samoin sopimukset ovat paperisena. Mutta onko muulle tulostamiselle oikeasti tarvetta? Se jää nähtäväksi.

Olemassa olevista kirjoista en kyllä luovu.

Olemassa olevista kirjoista en kyllä luovu. Voinko sanoa, että elän paperittomassa toimistossa, jos siellä on kuitenkin kirjoja? Jos en enää osta niitä?

Paperia tulee myös postiluukusta töissä, ainakin tilinauha joitain lehtiä. Samoin osa alihankkijoista lähettää edelleen paperisia laskuja. Täytyypäs tutkia, onko näitä asioita mahdollista muuttaa.

The lupaus

Lupaan että vuonna 2016 tulostan mahdollisimman vähän. Jos tulostan, kirjaan ylös mitä tulostin ja miksi, jotta voin seurata ja kehittää toimintoja. Pyrin myös saattamaan mapeissa olevat vanhat paperit sähköiseen muotoon. Siis ne joilla on oikeasti merkitystä.

Isä, poika ja pyhä tulostin. Sori vaan tulostin, meidän suhde on nyt ohi.

Isä, poika ja pyhä tulostin. Sori vaan tulostin, meidän suhde on nyt ohi.

Haaste

Nyt on aika alkaa ajatella uudella tavalla. Haastan sinut mukaan ihmiskokeeseen!! Kokeile pystytkö omassa työssäsi olemaan tulostamatta? Mieti mitä on pakko tulostaa ja mitä tulee tulostettua vain tottumuksesta? Jaetaan kokemuksia vuoden aikana ja katsotaan mihin ollaan päästy viimeistään vuoden loppuun mennessä.

Tämä nurkkaus on yksi lempipaikoistani Vierumäellä. Ilkan viidennen kerroksen sohvanurkkaus. Löydänköhän itseni sieltä tulevaisuudessa tietokone sylissä lehtiä sähköisiä lehtiä lukemassa?

Tämä nurkkaus on yksi lempipaikoistani Vierumäellä. Ilkka-rakennuksen viidennen kerroksen sohvanurkkaus. Löydänköhän itseni sieltä tulevaisuudessa tietokone sylissä sähköisiä lehtiä lukemassa? No, ehkä maisemien katselu vie kuitenkin voiton tässä tapauksessa.

×
×
×

Lisää kommentti

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *