Blogit

Vain elämyskokin elämää

Julkaistu 12.2.2019

Savusaunat Kammi ja Karhunpesä ottavat lämpimästi vastaan Vierumäen historian ensimmäistä kertaa savusaunojia avoimin ovin hiihtoloman savusaunavuoroilla. Tilausravintola Kalliokammi avaa ovet ensimmäistä kertaa kaikille ennakkoon varanneille tunnelmalliseen erämaamajaan kallion kupeessa. Tähän päivään asti savusaunat ovat palvelleet ryhmiä ennakkovarauksen mukaan. Kammi on saunottanut vieraita jääkiekon kultavuodesta 1995 alkaen, ja Karhunpesä jääkiekkokalenterin vuodesta …noh, kun ainakin oltiin Ruotsia parempia… 1999 alkaen. Niin vieraille kuin kokille ja saunanlämmittäjälle elämyskohteiden olosuhteet ovat vähintäänkin mielenkiintoiset.

Kalliokammi

Mitä vierailulla on lupa odottaa?

Noin kymmenen minuutin ajomatkan päässä sivistyksestä astut ulos Vierumäen oman kyytipalvelun pirssistä metsän keskelle Mustalammen rannalle, jossa heti aluksi sinut opastetaan saunatuvan tavoille. Edessä vasemmalla lepää myrskylyhtyjen valaisema vanhoista hirsistä ladottu savusauna, oikealla pukuhuone ja ravintolatupa vasten ikivanhaa kallioseinämää. Talvella rakennukset ovat peittyneet paksuun, valkeaan lumivaippaan. Lyhyen opastuksen jälkeen tiedät kuinka täällä hämärässä metsän keskellä toimitaan. Sinulle selvitetään pukuhuoneet, peseytymiskäytännöt, saunajakkaran käyttö ja toiletin sijainti, ja mikä tärkeintä tulet tietämään mistä löytyy “the key of life”.

Saunat lämpimäksi

Savusaunan lämmittäjän päivä alkaa varhain, sillä yhdessä kiukaassa on 1400 kiloa kiveä, joten molemmat kiukaat, Kammi ja Karhu, vaativat lämmitykseltä aikaa ja halkoja, mutta lopulta palkitsevat miellyttävän voimakkaalla lämmöllä. Kun saunojat saapuvat, savusauna on valmis. Häkälöylyt on heitetty, löylysaavit on täytetty ja kannettu saunaan paikalleen, juomat ovat kylmiä ja pukuhuonetta valaisevat kynttilät. Uskallatko käydä avantoon?

Mustalampi ja sininen hetki

Elämyskokin työpäivä

Saunan lämmitys aloitetaan ajoissa, mutta myös ruokaa valmistetaan huolella ja pitkään. Elämysravintolan ruoan valmistamiseen kuuluu kaikenlaista enemmän ja vähemmän jännittävää kuten juuresten pilkkomista, astioiden pakkaamista sekä fasaanin ruotimista mahdollisista hauleista. Ruoat esivalmistellaan keittiössä Vierumäki Resort Hotellilla, ja “illan menyy” viimeistellään savusaunan keittiössä vieraiden edessä.

Astiasto pakataan mukaan

Normipäivä savusaunalla vaatii kokilta erilaisia taitoja. Ruoka valmistetaan itse alusta alkaen, ei turvauduta puolivalmisteisiin, eli ihan perussettiä! Ennen illan pääkohdetta keräät hotellilla itse mukaan kaiken, siis aivan kaiken, mitä tarvitset elämyskeittiössä, sillä kohteessa ei ole “käsivarastoa”. Esimerkiksi 38 henkilölle, joka on muuten sama määrä kuin yhdessä Pop Up Savun täydessä kattauksessa. Kolmen ruokalajin astiat: lautaset, aterimet, lasit alkumaljasta avekkiin, voiveitset, ottimet ja vesi, josta keitetään kahvia. Seuraavaksi pakkaat matkaan esivalmistellut ruoat, unohtamatta koristeheiniä ja kateleipää. Ai niin, vielä servetit ja kahvimaito. Lopuksi pyörähdät juomakylmiön kautta ja valitset sopivat määrät saunajuomia ja viinejä ruoalle. Pidät juomista huolellisesti kirjaa illan ajan.

Näissä isommissa “etäkeikoissa” on se hyvä puoli, että saat tarjoilijan mukaan auttamaan etenkin silloin, kun on aika kantaa kaikki tarvikkeet autoon ja perillä autosta elämysravintolaan, kaataa juomia ja jakaa annoksia, (ja keikan lopuksi siivota ja kantaa kaikki takaisin hotellille). Mutta 15-20 henkilön kanssa pärjäät vielä ihan itse. Pop Up Savussa asioidaan maan tasalla Kammilla. Kun taas elämyskokin todellinen kunto testataan urheiluopiston henkeen tavaroiden kantamisessa Karhunpesän 30:tä porrasaskelmaa ylös, mutta se onkin jo toinen keikka.

Kattaus Kammilla

Elämyskokkina aloitat pöydän kattamisella, jonka jälkeen alkaa leppoisa vaihe leivinuunin ja lieden äärellä hämmennellen keittoa ja keskustellen asiakkaiden kanssa. Perinteisesti ryhmävarauksissa asiakkaat saunovat ensin ja aterioivat seuraavaksi. Riippuen ruoasta saatat Kammilla pihan puolella grillata tai Karhunpesällä avotakassa savustaa illan menuun pääosanesittäjää. Aterioinnin aluksi esittelet “illan menyyn” ja tarjoilet sen annoksina pöytiin. Olet kokkina samassa tilassa ruokailijoiden kanssa vastaamassa aterian laadusta ja mausta. Illan päätteeksi keräät ansaitusti kaiken kunnian aterian onnistumisesta. Miltä kuulostaa?

Savustustettua nieriää Karhunpesällä

Suosittelen kaikille vierailua Vierumäen savusaunoilla, joko töiden tai vapaa-ajan parissa.

Terveisin,

Merita

Ps. Pop Up Savun vieraat: Kammilla hemmotellaan ja koetellaan vieraiden kaikkia aisteja. Vaikka ravintolasali on lämmitetty, lattian tasossa saattaa puhaltaa kreikkalaista merituulta vastaava puhuri. Lisäksi toiletit ovat täysin nykyaikaiset, mutta sijaitsevat eri rakennuksessa, joten pukeuduthan mukavasti.

×
×
×

Lisää kommentti

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *