Blogit

Vierumäen voimisteluolosuhde – mistä on kyse?

Vierumäki Areenaan on kesästä lähtien ahkeroitu uutta huippuolosuhdetta voimistelulajeille. Projektin juuret kasvavat jo parin-kolmen vuoden taakse, jolloin ensimmäisiä kertoja hahmoteltiin tällaisen kokonaisuuden mahdollisuutta seurojen tarpeiden ja toisaalta Voimisteluliiton tarpeiden näkökulmasta. Yhteistyön kautta tekeminen on edennyt pisteeseen, jossa suunnitelmat ovat kasvaneet toteutukseksi ja uskallan sanoa, että tämä on voimistelun ja urheilun kannalta Vierumäelle aika huikea juttu!

Olosuhdekuvaukseen pääsee paremmin tutustumaan Vierumäen sivujen kautta. Sivuilta löytyy ajantasainen tieto kokonaisuuden etenemisestä. Pohjapiirrosta ja tarpeita on sparrattu moneen otteeseen lajien vastuuvalmentajien kanssa ja iso avoin tila antaa mahdollisuuden monipuoliselle sekä laadukkaalle toteutukselle, joka toivottavasti menee Suomessa voimisteluolosuhteiden TOP-3 listalle. Sivujemme havainnekuvan kautta on mahdollisuus saada visuaalinen malli kokonaisuudesta, mutta tässä tekstissä on tarkoitus pureutua vielä vähän syvemmin rakennusprojektin etenemiseen.

Vierumäki Areena_voimistelu

Ylös vai alas?

Voimistelukokonaisuutta rakentaessa on oleellista miettiä monttujen sijainti siten, että niille saisi kaikilta telinevoimistelutelineiltä alastulot ja lisäksi niitä pystyisi hyödyntämään monipuolisesti esimerkiksi trampoliinihyppyjen harjoittelussa. Tavoitteena oli sijoittaa monttuja monipuolisesti ja tarveperustaisesti ympäri salia. Tämä mahdollistui, kun päätimme lähteä rakentamaan ylöspäin. Sen sijaan, että kaivetaan monttuja maahan ja tehdään niille betonivalut, päätimme korottaa alustaa 150 cm ylöspäin. Tämä rakenne myös mahdollistaa monipuolisemman kokonaisuuden mitä kaivaminen olisi mahdollistanut. Tilasta tuleekin löytymään viisi monttua, joille jokaiselle löytyy oikeanlainen käyttötarkoitus.

Voimistelu, voimistelukokonaisuus

TeamGym

TeamGymin harjoitusolosuhteiden edistäminen ja samalla lajin kehittäminen Suomessa on yksi iso osa kokonaisuutta. Tämän lajin puitteissa teemme Suomen ensimmäistä isoa yhteistyötä tanskalaisen PE Redskaberin kanssa. PE Redskaber kalustaa tilan nimenomaan TeamGymin harjoitusolosuhdetta silmällä pitäen ja heidän toteutuksensa kattaa yhden palamontun, kaksi vierekkäin sijoitettua isoa trampoliinia, Suomen ensimmäisen hydraulisen katetun montun, supernopean Fast Track trampoliiniradan, volttiradan ja katetun montun radoille. Luonnollisesti lajiin sopiva hyppyteline sekä kisatrampoliinit odottavat käyttövalmiina, kun avaamme tilan asiakkaille.

Telinevoimistelu

Toinen iso osa kokonaisuudessa on miesten ja naisten telinevoimistelun harjoitusolosuhde. Telinevoimistelun näkökulmasta on oleellista saada lisättyä laadukkaita harjoitusolosuhteita, jotka laadukkaan valmennuksen ohella mahdollistavat urheilijan polun alussa lajirakkauden syntymisen sekä luovat puitteet aina huippu-urheiluun asti. Todettakoon tässä kohtaa, että telinevoimistelulle tulee laadukkaat telineet, joiden toimittajaksi on varmentunut Spieth. Telineiden sijoittelu tulee mahdollistamaan harjoittelun monttujen päällä sekä tarvittaessa myös kilpailualustoille. Valmentajan näkökulmasta yksi mielenkiintoinen kohde on 15 metriä pitkä ”U-monttu”, jonne sijoitetaan nojapuut, renkaat ja rekki/aisa. Käytännössä voimistelija siis pystyy harjoittelemaan lattiatasossa ja sen allakin, jolloin valmentajan on huomattavasti helpompi avustaa esimerkiksi jättiläisen tekemistä.

Voimisteluolosuhde1

2020

Mielenkiinnolla pohdin jo tässä vaiheessa missä olemme vuonna 2020 ja miten tämä kokonaisuus tulee rikastamaan alueemme urheilutoimintaa, jossa keskiössä ovat seurat, urheilijat ja valmentajat. Tässä on olympiadin verran aikaa kokeilla, kehittää ja edistää toimintoja sekä luoda puitteet ehkä ainutlaatuisellekin kokonaisuudelle voimistelun näkökulmasta, mutta myös muiden lajien taitovalmennuksen näkökulmasta. Vierumäen alue on poikkeuksellinen osaamiskeskittymä, jossa erityisesti toisen asteen opiskelijat, aikuiskoulutuksen opiskelijat sekä korkeakouluopiskelijat omaavat valtavan voimavaran ja osaamisresurssin urheilun osaamisen kehittämisen näkökulmasta. Avataan tätä visiota vaikka tarkemmin sitten tulevissa kirjoituksissa. Todettakoon kuitenkin, että ainakaan määrätietoisesta tekemisestä ja tavoitteista se ei jää kiinni.

Voimisteluterveisin,

Teemu
teemu.lehmusto@vierumaki.fi

Kirjoittaja on Suomen Urheiluopiston opettaja, joka vastaa voimistelukokonaisuuden kehittämisestä alueella.

27.10.2016 21:18

Valpuri Taulasalo

Hienoa nostoa teamgymille! Hyvältä näyttää. Hiukan kateellisena trampoliinivoimistelun edustajana toivon todella,että myös olympialaji trampoliinivoimistelu pääsee nauttimaan huippuolosuhteista,kun salille kerran tulee trampoliinivoimistelutelineitä eli kilpatrampoliineja! Trampoliinivoimistelun DMT suoritetaan samanlaisella alastulo-ja juoksuvauhdilla kuin teamgymin trampetti (itse trampoliini on vain erilainen)ja tumblingrata on sama (vain pidempi) trampoliinivoimistelun tumblingilla. Synergia on siis selvä 🙂 Ja niitä kilpatrampoliineja ei vielä ole missään urheiluopistolla Suomessa trampoliinivoimistelun käyttöön… Upea satsaus joka tapauksessa voimistelun näkökulmasta.

×
×
×

Lisää kommentti

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *