Blogit

Vierumäki mukana valtakunnallisessa LIITU-tutkimushankkeessa

Vierumäki mukana valtakunnallisessa LIITU-tutkimushankkeessa.

Laaja tutkimus lasten ja nuorten liikuntakäyttäytymisestä

Suomalaisten 9-15-vuotiaiden lasten ja nuorten liikuntakäyttäytymisestä sekä liikuntaan liittyvistä asenteista, arvoista ja kokemuksista kerätään tietoa internetpohjaisella kyselyllä ja liikunta-aktiivisuutta mitataan liikemittarilla. Kevätlukukaudella 2016 tehtävään Lasten ja nuorten liikuntakäyttäytyminen Suomessa (LIITU) -tutkimukseen on kutsuttu mukaan tuhansia koululaisia ympäri Suomea.

LIITU-tutkimus on laajan liikuntatutkijajoukon yhteistyöhanke, jossa tavoitteena on luoda Suomeen koko maan kattava 9-15-vuotiaiden lasten ja nuorten liikuntakäyttäytymisen tietojärjestelmä, kertoo tutkimuksen johtaja Sami Kokko Jyväskylän yliopistolta.

Kouluissa täytettävällä luokkakyselyllä selvitetään:

– yleisesti lasten ja nuorten liikkumista

– heidän käyttämiään liikuntatilaisuuksia ja -paikkoja

– nuorten liikunnalle antamia merkityksiä

– lasten ja nuorten penkkiurheilua

– koettua liikunnallista pätevyyttä

– liikunnan esteitä

– koululiikuntaa

– kavereiden ja vanhempien tukea liikunnan harrastamiselle

– urheiluseuratoimintaan osallistumista ja liikuntavammoja

Tutkimuksessa mukana olevat koululaiset ovat 3., 5., 7. ja 9. luokalla.

Kyselytutkimuksen toteutuksesta vastaa Jyväskylän yliopiston Terveyden edistämisen tutkimuskeskus, ja liikkumisen objektiivisesta mittaamisesta liikemittarilla vastaa UKK-instituutti yhdessä alueellisten yhteistyökumppaneiden kanssa (esim. Vierumäki). Tutkimuksen rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.

Keväällä tehtävät objektiiviset fyysisen aktiivisuuden ja paikallaanolon mittaukset ovat tähän mennessä kattavin kansallinen otos 9-15-vuotiaiden lasten ja nuorten mitatusta liikkumisesta. Tutkimuksen tulokset antavat merkittävää uutta tietoa tämän ikäryhmän todellisesta päivittäisestä liikkumisesta ja paikallaanolosta, toteaa UKK-instituutin johtaja Tommi Vasankari.

 

Tarkkaa tietoa todellisesta liikkumisesta

Oppilaat käyttävät liikemittaria viikon ajan valveilla ollessaan. Aktiivisuusmittarit viedään kouluille ja oppilaille opetetaan mittarin käyttö ja jokainen tutkimukseen osallistuva saa henkilökohtaisen hänelle koodatun mittarin. Viikon kuluttua mittarit haetaan takaisin. Mittarien datat puretaan, mittarit alustetaan ja ladataan ja mittarivyöt pestään seuraavaa koulua varten.  Mittari rekisteröi erilaisen liikkumisen ja sen tehon. Mittarille tallentunut liikkuminen voidaan luokitella edelleen esimerkiksi paikallaanoloon, kuten istuminen ja seisominen, sekä kevyeen, hieman rasittavaan ja rasittavaan liikkumiseen.

Päijät-Hämeen alueeseen kuuluu 15 eri koulua ja on ollut mielenkiintoista nähdä tämän päivän koulumaailmaa, erilaisia kouluja ja oppimisympäristöjä sekä opettajien työympäristöä. Mieleen ovat jääneet pienet idylliset kyläkoulut maaseudulla ja toisaalta iso 800 oppilaan jättirakennus Lahdessa. Vastaanotto kouluilla on ollut hyvää ja oppilaat ovat olleet tosi mukavia. Ilmapiiri kouluissa on huomattavasti rennompaa kuin omina kouluaikoina (joista toki on jo vierähtänyt aikaa). Aamunavauksessa soi Sanni ja Ville-Galle. tähän on hyvä lopettaa.

terv Oili

×
×
×

Lisää kommentti

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *