Blogit

Yksi asia on ja pysyy

Urheiluopiston toiminta on muuttunut vuosien mittaan hyvin paljon, mutta yksi asia on tässä myllerryksessä säilynyt. Opiskelijoiden ohjaama Kuntokoulu toiminta sai alkunsa Rotareiden ohjaamasta toiminnasta vuonna 1965. Tämän jälkeen vuonna 1968 opiston opettaja Risto Virtanen otti vastuun Kuntokoulusta, aina vuoteen 2004 saakka kunnes hän jäi eläkkeelle. Nykyään opiskelijoiden aikataulutuksesta ja ohjeistuksesta vastaa opettaja Heidi Kirén.

Kuntokoulu on pidetty vuosien ajan keskiviikkoiltaisin. Naisilla on ensin 60 minuutin jumppa, miehillä puolestaan 30 minuutin jumppa, jonka jälkeen 30 minuutin lentopallo- ja korispelit. Tämän jälkeen koko porukalle on ollut tarjolla vapaata uintia, mutta nykyään on lisäksi 30 minuutin vesijumppa, sekä totta kai hyvät saunakeskustelut.

Sain kevään viimeisellä Kuntokoulu kerralla haastatteluuni yhdeksän innokasta kuntokoululaista. Tästä kahden naisten ja seitsemän miehen porukassa ihan aloittelija on Lahdesta asti jumpassa käyvä Mauri Meiseri. Hän on käynyt Kuntokoulussa vasta 10 vuotta. Aluksi heitä kävi Lahdesta viiden miehen porukka, mutta muiden innostus on vuosien mittaan hiipunut. 77-vuotias Meiseri arvostaa tunneissa tuntien erilaisuutta sekä tunnetta joka tunnin jälkeen tulee – selvisinpä.

Porukan konkari puolestaan on Martti Länsiluoto, joka on käynyt Kuntokoulussa jo 48 vuoden ajan, vuodesta 1969. Hän pitää myös tuntien monipuolisuudesta ja eihän kimppakyytiä kaverin kanssa voi jättää välistä. Kuulemma jokainen osaa jumpata, mutta onhan se hyvä että joku käskee.

Mutta palataan sinne saunan lauteille. Siellä kuulemma vaihdetaan parhaat jutut sekä totta kai ne viikon kuulumiset. Yksi mitä jumpparit kaipaavat menneestä, oli keväiset saunomiset rantasaunoilla. Koko porukka oli kasassa, saunottiin ja paistettiin makkaraa. Kaikki haastateltavat listasivatkin jollain tavalla sosiaalisuuden sekä ystävien tapaamisen olevan yksi tärkein asia keskiviikkoiltojen jumpissa.

-Muistan kuinka eräskin isäntä sai tiedon jumppaan, että hänen talonsa palaa. Toinen hauska muisto on kun kännykät alkoivat tulla. Eräällä oli mukanaan sellainen iso kannettava puhelin, mutta jätti sen onneksi jumpan ajaksi pukuhuoneeseen, kertoo 42 vuotta jumpassa käynyt Erkki Tammelin.

Kuvassa vasemmalta Martti Immonen,  Raino Salonsuo, Seppo Rautiainen, Mauri Meiseri, Erkki Tammelin, Aimo Kuukso, Martti Länsiluoto sekä edessä Arja Fyhr ja Anja Tammelin.

Pääsääntöisesti keskiviikon jumpparit tulevat Vierumäen lisäksi Nastolasta, Vuolenkoskelta, Heinolasta ja Lahdesta. Porukkaa on tippunut pois, mutta uusia ei ole tullut tilalle, joten saa nähdä mikä Kuntokoulun tulevaisuus on. Miesten tunnilla käy vielä varsin mukavasti porukkaa, mutta naisten puolella on kato käynyt. Aina paikalla on kuitenkin kymmenkunta jumpparia. Altaassa nähdään yleensä yli 30 jumppaajaa.

Nämä jumpparit ovat nähneet jos jonkinlaista ohjausta. Tunnit ovat vuosien mittaan parantuneet, ennen juostiin hyvin paljon ympyrässä ja hypittiin. Heti kuulemma huomaa kenestä tulee oikeasti hyvä ohjaaja ja kenestä ei. Yksi haastateltavista uskaltaa kuitenkin listata- tytöt vetää energisesti ja pojat laiskasti.  Ulosanti on toisilla huomattavasti sujuvampaa kuin toisilla. Ääntä saisi varsinkin vesijumpassa olla enemmän, jonne taustamelun takia ei musiikkia jumppareiden mielestä tarvitse.

-Paljon on tunneissa eroja. Ennen oli enemmän eri lajien harrastajia ja ohjaajan oman lajin huomasi heti. Eräskin voimistelija veti todella kovia treenejä, kertoili Tammelin.

Tämän kokeneen jumppaporukan harjoitukset jatkuvat jälleen syksyllä. Ensimmäinen jumppa on syyskuun 23.päivä ja siitä jatketaan aina joulukuun puoleenväliin saakka. Kertamaksu jumpalle sekä vesijumpalle on yhteensä 6€ ja koko vuosi maksaa vain 115€. Tule siis rohkeasti osaksi tätä mahtavaa porukkaa!

 

Terveisin: Hannele

 

 

×
×
×

Lisää kommentti

Käsitellään kommentteja...

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *