Juustopolku 17,2km

17,2 km mittainen Juustopolku kuljettaa pyöräilijän (hänen lähtöpaikastaan riippuen joko Heinolan Jyrängöstä Iitin Vuolenkosken kylään, tai toisin päin) läpi korpimaisemien ja yli kallioisten mäkien. Juustopolku on vanha markkinareitti, jota pitkin maalaiskylistä kuljetettiin ennen vanhaan juustoa myytäväksi Heinolan torille. Melkoinen panostus markkinointiosastolta! Nykyään Juustopolku toimii retkeilyreittinä, joka soveltuu erinomaisesti  myös haastavana kohteena maastopyöräilijöille.

Heinolasta lähdettäessä maisema vaihtuu reitin varrella Konniveden rantojen viereltä jylhistä kuusimetsistä hakkuuaukeisiin, jäkälän peittämiin kallioihin, lehtomaisiin metsiin, mäntykankaaseen ja lopulta Vuolenkosken idylliseen kylään. Hetken ajan silmissä vilahtavat myös vehreät peltomaisemat. Reitin upein nähtävyys on viimeisimmän jääkauden aikana mannerjäätikön raahaamana nykyiselle paikalleen kulkeutunut massiivinen siirtolohkare, Kupparinkivi.

Pitkää päiväretkeä suunnittelevan maastopyöräilijän kannattaa huomioida, että Juustopolku, Vierumäeltä Jyränköön kulkeva Ilvesreitti sekä Vuolenkosken ja Vierumäen välinen yhdysreitti muodostavat reittiverkoston, jossa riittää poljettavaa koko päiväksi. Jyrängön kortteliosuudella jouduu kuitenkin navigoimaan omatoimisesti Ilvesreitin päätepisteestä Juustopolun alkuun.

Reitti on maastopyöräilyn näkökulmasta fyysisesti keskivaativa ja teknisesti vaativa. Heinolan Jyrängöstä lähdettäessä alkumatkan juurakkoinen rantapolku vaatii ajotaitoa ja paikoin myös kovaa kuntoa. Alun jälkeen polku muuttuu sileämmäksi ja matka etenee helposti rullaillen Läpiäntielle asti. Tien ylityksen jälkeen edessä ovat reitin vaativimmat juurakot sekä jyrkkä, endurotyyppinen lasku kohti Läpiän laavua. Vuolenkoskea lähestyttäessä kuusimetsien kätköistä löytyy muutama tiukka nousu ja pitkiä osuuksia taitavallekin maastopyöräilijälle ilahduttavaa singletrackia. Viimeiset kilometrit ennen saapumista Vuolenkoskelle ovat sileää mäntykangasta.

Matkan varrelle mahtuu muutama lyhyt pitkospuuosuus. Ojan ylityksistä jotkut saattavat vaatia jalkautumista. Reitin korkeusprofiili on vaihteleva, mutta reitin nousut ovat melko pieniä.