Kokemuksia hierojakoulutuksesta

Opiskelijat Mika Kukkosen, Niklas Virran, Juha Komulaisen sekä Niklas Rannan mukaan hierojan ammattitutkinnolla on ollut merkittävä rooli urakehityksessä ja oman ammattialan löytymisessä.  Lue heidän kokemuksiaan opiskelusta ja hierojan ammattitutkinnon suorittamisesta. 

“Opiskelin vuodessa uuden ammatin!”
Juha Komulainen

Miten opinnot ovat vaikuttaneet uraasi?

Opiskelin vuodessa itselleni uuden ammatin. Alan vaihdokseen olen 100% tyytyväinen. Koulutus antoi valmiudet aloittaa toimimisen itsenäisenä hieroja-yrittäjänä, mikä oli tavoitteenikin.

Voitko suositella opintoja Vierumäellä muille?

Voin suositulla. Vierumäki on hyvä paikka keskittyä opintoihin. Monipuoliset liikuntamahdollisuudet antavat opintoihin hyvää vastapainoa.

Parhaat muistosi Vierumäeltä?

Sain uusi ystäviä, joiden kanssa edelleen pidän yhteyttä. Harjoittelu jaksot kesällä olivat mieleenpainuvia. Ja tietenkin positiiviset ja kannustavat palautteet asiakkailta ovat jääneet mieleen. Yksi parhaista muistoista on tietenkin opintomatka Pekingiin ja käynti Kiinan muurilla

“Hierojan ammattitutkinnosta voi ponnistaa pitkälle”
Niklas Virta

Aloitin opiskelun Suomen Urheiluopistolla Vierumäellä 2008 tammikuussa kouluttautuakseni urheiluhierojaksi. Olin läpäissyt syksyllä testit, jossa mitattiin kuntoa, heittäytymistä ja psyykkisiä valmiuksia, ryhmähaastattelussa.

Koulutuksen ohella kiehtoi ympäristö, jossa koulua käytiin. Pelasin tuolloin vielä golfia tosissaan, joten harjoitteluun paikka oli paras mahdollinen.

Alkuun päivät kuluivat käytännön harjoittelussa eri otteiden ja hierontatapojen omaksumiseksi. Paljon tuli myös opiskeltua ihmisen anatomiaa, joka välillä tuntui hieman puulta. Kuitenkin, mitä pidemmälle koulutuksessa mentiin, tuli anatomian tuntemus tärkeäksi osaksi työtä – kyllähän asiakkaalle pitää osata selittää, mitä ja miksi tehdään.

Urheiluhierojan koulutukseen kuului työskentelemistä opistolla vapaa-aikaa viettävien asiakkaiden kanssa ja klinikkatyöskentelyä, muistaakseni 600 tuntia yhteensä. Tällä määrällä voi sanoa nähneensä ja kokeneensa monta erilaista hierontaa ja oppineensa niistä paljon. Samalla oppi paljon myös vuorovaikutuksesta asiakkaan kanssa.

Opiskelu Vierumäellä on vaikuttanut uraani sillä tavalla, että jatkoin urheiluhierojana 2009 alkuvuoden Vierumäellä, jonka ohessa hain fysioterapiakouluun Lahteen ja pääsin hierojien kiintiöstä sisään.

Fysioterapiaopinnot Lahden ammattikorkeakoulussa aloitin syksyllä 2009. Opiskelun alussa minulla oli suuri etu jo opitusta anatomian ja fysiologian tuntemuksesta muihin fysioterapeutiksi haluaviin verrattuna.  Opettajamme Sanna Tiainen oli todella vaativa anatomian tuntemuksessa hierojaksi opiskellessamme.

Fysioterapiaopintojen jälkeen olen työskennellyt eri puolilla. Ammattini harjoittaminen lähti Jorvin sairaalan tk-osastolta ja jatkui Myllypuron palvelutaloon, jonka ohella jo tein hieman töitä FC Hongan miesten edustusjoukkueen ja Esport Oilersin miesten salibandyjoukkueen kanssa. Tällä hetkellä työskentelen vielä joukkueiden kanssa, mutta päivätyössä olen Aavan Lääkärikeskuksessa. Kouluttautumista olen myös jatkanut mm. Suomen Urheilufysioterapeuttien koulutuksissa.

Opiskelemista Vierumäellä voin suositella kaikille. Liikunnan perustutkinnosta ja hierojan ammattitutkinnosta voi ponnistaa pitkälle urallaan ja ne luovat todella hyvän pohjan jatkokouluttautumiseen.

Jos tykkäät urheilusta tai olet entinen urheilija, Vierumäellä tapaat monia samalla tavalla asioista ajattelevia ihmisiä ja varmasti uusia kaverisuhteita syntyy. Voi olla, että löydät jopa tulevan aviomiehen tai aviovaimon opistolta, niin kuin allekirjoittanut.

“Vierumäellä opiskelu tuo kokemusta ja vahvuutta oman ammattialan löytämiseen”
Mika Kukkonen

Miksi hakeuduit Vierumäelle opiskelemaan?

Hakeuduin Vierumäelle, koska pari tuttua oli opiskellut siellä hierojaksi ja maine oli hyvä. Opetuksen taso ja laatu oli ollut hyvällä tasolla ja opiskelu kattoi hyvin laajalti hierojan ammattiin tarvittavia aiheita, kuten esim. fysiologia, psyykkinen valmennus yms.

Lisäksi vaakakupissa painoi myös hyvät harrastuspuitteet opintojen ohessa, mitä Vierumäki tarjoaa, seurojen ja joukkueiden leiritykset sekä hinta ja opintomatka koulun lopussa.

Miten opinnot vaikuttivat uraasi?

Opinnot vaikuttivat hyvin positiivisesti omaan uraani. Pääsin jo kouluvuoden aikana naisten jääkiekkomaajoukkueen mukaan Finnkampen-turnaukseen ja sen jälkeen vielä loppuvuodesta valmistavalle leirille Vierumäelle ennen USA:ssa olevaa neljän maan turnausta, joka poiki itselle sitten pestin maajoukkueeseen hierojaksi. Jatkoin maajoukkueessa seuraavat kolme vuotta aina tähän kevääseen asti, jolloin jäin pois omien jatko-opintojen vuoksi aikataulullisista syistä. Lisäksi sain sitä kautta uusia tuttavuuksia huippu-urheilun ihmisistä, joiden kanssa on hyvä verkostoitua, mikä mahdollistaa jatkossa työn saantia urheilun parissa.

Lisäksi sain uutta puhtia jatkaa opintoja heti seuraavana vuonna liikuntalääketieteen perusopintoihin ja hakeutua osteopatian opiskeluun, jossa aloitin juuri toisen vuoden.

Tästä on ollut myös hyötyä omalla vastaanotollakin, kun olen toiminut maajoukkueessa. Ihmiset luottavat enemmän ja uskovat saavansa ammattitaitoista hoitoa ja tietoa lihashuollosta yms.

Voitko suositella opintoja muille?

Kyllä voin. Hyvää ja ammattitaitoista opetusta, hyvät opettajat. Käytäntöä on runsaasti, mikä on edellytys hyväksi hierojaksi tulemiselle, koska kyseessä on käsillä tehtävä työ.

“Hierojaopiskelijoiden arki on tekemistä täynnä”
Niklas Ranta

Haluan valottaa kirjoituksessa, minkälaista porukkaa olemme ja miten me täällä Vierumäellä elämme. Meidän luokkaa on jo monesti kutsuttu junioriluokaksi melko alhaisen keski-iän vuoksi – varsinkin verrattuna moneen edelliseen urheiluhierojien vuosiluokkaan. Meitä on tänä vuonna myös normaalia vähemmän; vain 15 normaalin 18 sijaan. Luokan näennäinen nuoruus ja normaalia pienempi pääluku ei ole kuitenkaan tuntunut menoa haittaavan, ehkä jopa päinvastoin. Vauhtia ja innostusta löytyy – varsinkin käytännönläheisinä päivinä!

Oppilaita meidän luokalta löytyy melko lailla laidasta laitaan niin kotipaikkakunnan, persoonallisuuksien kuin lajitaustankin suhteen. Kaikilla on kuitenkin yhteinen tavoite: kouluttautua vuodessa päteväksi hierojaksi!

Tässä kohtaa voin vinkata seuraavalle UHT-luokalle, ettei kannata olla paria ensimmäistä viikkoa luokassa innosta pinkeänä ja suuna päänä hölöttämässä kaikkea mitä mieleen juolahtaa, jos ei halua kirjoitella blogia 😉

Oma innostukseni ihmisfysiologiaan ja anatomiaan, sekä sitä myötä urheiluhierojan opintoihin on kasvanut pikkuhiljaa omien urheiluharrastuksien ohella. Lajitaustaa löytyy yleisurheilusta, taekwondo-, vapaaottelu- ja judo-kokeiluista noin 15-vuotiaana aloitettuun enemmän ja vähemmän tavoitteelliseen voimaharjoitteluun. Myös armeija-aika ja sen jälkeiset vuodet puolustusvoimien palkkalistoilla on ollut omiaan mahdollistamaan, innostamaan ja välillä myös vaatimaan oman kunnon ylläpitoa sekä kehittämistä.

Vierumäelle muuttaminen oli omalla kohdallani melko helppoa, koska olen lähivuosina elänyt melko liikkuvaa elämää ulkomailla ja Suomessa. Olen  myös viettänyt aikaani hyvin tiiviisti samassa porukassa työskennellen. Sitä myöten täällä Vierumäen tiiviissä yhteisössä eläminen ja opiskeleminen ei ole minulle kovinkaan uusi asia. Vaikka perhe ja kaverit asuvatkin muualla, ei muu elämäni suoranaisesti jäänyt mihinkään muualle, vaan kulki mukanani tänne. Vapaa-aikani täällä kuluu pitkälti kuntosalilla voimaillessa, kirjoja lukiessa ja tietysti syödessä sekä päiväunia nukkuessa… Kertaakaan ei kuitenkaan ole tarvinnut miettiä mitä sitä vapaa-ajallaan tekisi, vaan suuremmaksi ongelmaksi on muodostunut juurikin ajan vähyys. Ensimmäinen kuukausi tuntui menevän kuin siivillä eikä tahti nykyisestä ainakaan hidastu.

Miten päädyin Vierumäelle?

Vierumäelle minut sai hakemaan lähinnä sopiva opintojen alkamisajankohta vuoden alussa. Monessa muussa paikassa opinnot alkavat syksyllä, joka ei omiin aikatauluihini sopinut. Jälkikäteen en ole joutunut hetkeäkään katumaan. Vierumäen ja Suomen Urheiluopiston omasta mielestäni hieman syrjäisestä sijainnista huolimatta täällä on lähestulkoon kaikki mitä ihminen kaipaa, ja vähän päälle. Asumme tällä hetkellä opiskelupäivät opistoasuntola Pihkalassa 3 henkilön huoneissa, joissa kuitenkin majoittuu vain 2 henkilöä per huone. Samassa rakennuskompleksissa sijaitsee myös mm. ruokala, luokkahuoneistot ja kirjasto. Lähiympäristön urheilumahdollisuuksiin sisältyy melkoinen määrä erilaisia lajeja, joita on helppo kokeilla taikka harrastaa ihan tosissaankin.

Tähän mennessä opiskelumme ovat pyörineet tiiviisti anatomian, fysiologian, vuorovaikutustaitojen, hieronnan teorian ja käytännön sekä ATK:n ympärillä. Anatomiassa ihmisen luusto ja lihaksisto tulee tutuksi niin suomen kuin latinankin kielellä. Fysiologiassa opiskelemme ihmisen kehon toimintaa, ja vuorovaikutustaidoissa ihmisen kohtaamista asiakastilanteessa.

Tiistaisin lounaalla puolet luokastamme näyttää usein juuri heränneiltä ja hieman tokkuraisilta, koska ovat hetkeä aiemmin nousseet hierontapöydältä kahden tunnin hieronnan jälkeen.

Näitä 1,5 kuukauden aikana opittuja taitoja pääsemme käyttämään ja jatkojalostamaan hierontavastaanotolla Vierumäkihallin toisessa kerroksessa, jossa suoritamme opinto-ohjelmaamme kuuluvia työharjoittelujaksoja.

Terkuin, Niklas & luokka