Korona-ajan ohjeistus opiskelijoille

Olemme laatineet henkilökunnan, opiskelijoiden ja muiden asiakkaiden terveyden ja turvallisuuden ylläpitämiseksi ohjeet siitä, miten opiskelu kampuksellamme järjestetään syksyllä 2020. Toivomme, että jokainen opiskelija lukee nämä ohjeet ennen kampukselle saapumistaan. Päivitämme ohjeita tarpeen mukaan viranomaisohjeiden tarkentuessa tai koronaepidemiatilanteen muuttuessa.


Opiskelu Suomen Urheiluopistossa syksyllä 2020  

Päivitetty 20.8.2020

hän ohjeeseen on koottu periaatteet, joita Suomen Urheiluopistossa noudatetaan, jotta opetus ja muu oppilaitoksen toiminta voidaan järjestää tiloissamme turvallisesti ja tartuntariskiä vähentäen.  Ohje perustuu opetus- ja kulttuuriministeriön 4.8.2020 antamaan ohjeeseen. 

Toistaiseksi noudatamme lähiopetuksessa ja koulutuksen järjestämisessä seuraavia periaatteita:  

 1. Älä osallistu lähiopiskelujaksolle, jos sinulla on hengitystieinfektio-oireita. 

Koronavirus aiheuttaa hengitystieinfektion, jonka oireita voivat olla mm. yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, nuha, pahoinvointi ja ripuli.   

Jos sinulla on sairastumiseen viittaavia oireita, älä osallistu lähiopetukseen ja hakeudu koronatestiin.Täytä oirearvio osoitteessa omaolo.fi ja/tai soita Päivystysapu-numeroon 116 117. Ota yhteyttä ryhmäohjaajaan tai koulutusohjelmasta vastaavaan puhelimitse tai sähköpostilla sopiaksesi opintojen järjestelyistä.   

Jos sairastut lähiopiskelujakson aikanapysy mahdollisuuksien mukaan majoitustilassasi. Vältä kukemista tiloissa, joissa on muita ihmisiä. Täytä oirearvio osoitteessa omaolo.fi ja/tai soita Päivystysapu-numeroon 116 117Toimi saamiesi ohjeiden mukaisesti ja hakeudu koronatestiin. Toivottavaa on, että ilmoitat sairastumisesta myös ryhmänohjaajalle tai koulutusohjelmasta vastaavalle.

Toivomme, että ilmoitat koronatestisi tuloksesta ryhmänohjaajalle. Varsinainen tartuntaketjujen selvitystyö kuuluu kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaavalle lääkärille, mutta tiedon saaminen ajoissa auttaa myös Vierumäkeä reagoimaan tilanteeseen nopeasti. Jos sinut määrätään 14 vuorokauden karanteeniin syystä tai toisesta, älä tule Vierumäen kampukselle.

2. Jos kuulut johonkin koronaviruksen riskiryhmistä, keskustele asiasta lääkärisi kanssa.

Riskiryhmään kuuluvien tulee epidemian aikana välttää lähikontakteja. Jos kuulut johonkin riskiryhmistä, emme suosittele lähiopetukseen osallistumista toistaiseksi ministeriön ohjeen mukaisesti. Keskustele tarvittaessa tilanteesta lääkärisi kanssa ja ota yhteyttä ryhmänohjaajaan tai koulutusohjelmasta vastaavaan sopiaksesi opintojen järjestämisestä. 

3. Noudata hyvää käsi- ja yskimishygieniaa. 

 • Pese kädet aina ulkoa sisälle tullessasi, aina ennen ruokailua sekä aina aivastamisen tai yskimisen jälkeen, tai kun kädet ovat näkyvästi likaiset.  
 • Jos käsienpesumahdollisuutta ei ole, käytä käsihuuhdetta.  
 • Jos aivastat tai yskit, laita suun eteen kertakäyttönenäliina, ja heitä se heti käytön jälkeen pois. Jos nenäliinaa ei ole saatavilla, suojaa suu kyynärtaipeella. Pese kädet tämän jälkeen.
 • Kasvomaskia voit käyttää halutessasi ottaen huomioon käyttöön liittyvät ohjeet.
 • Tämänhetkisen THL:n suosituksen mukaan kasvomaskia suositellaan joukkoliikenteessä, matkalla koronavirustestiin ja sieltä pois sekä riskialueelta Suomeen saavuttaessa. Lisäksi kasvomaskia voi käyttää alueellisen viranomaisen suosituksen mukaan myös muissa tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista. 
 • Päijät-Hämeen alueen ajankohtaisen suosituksen löydät tästä linkistä.

4. Vältä tarpeettomia fyysisiä kontakteja kaikin tavoin. 

Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana. Tästä syystä pyrimme toiminnassamme välttämään tilanteita, joissa ollaan suorassa kosketuksessa muiden kanssa. Muistathan pitää 1–2 metrin turvavälin muihin ihmisiin lähiopiskelujakson aikana. Kehotamme opiskelijoita välttämään toistaiseksi ylimääräistä oleskelua yleisissä sisätiloissa, kuten aulatiloissa. Otathan huomioon myös muut alueella liikkuvat asiakkaat. 

Opetuksen järjestäminen: 

 • Mahdollistamme 1–2 metrin turvavälit opetustiloissa siten, että valitaan osallistujamäärään nähden riittävän kokoinen opetustila.  
 • Suuria yhteistilaisuuksia, kuten valmistujaisjuhlia, ei järjestetä toistaiseksi.  
 • Mikäli opetusta järjestetään suurelle osallistujajoukolle, hyödynnämme etäyhteyksiä. 

 Opiskelijaravintola:  

 • Opiskelijaravintolassa noudatamme erillistä Vierumäen ravintolapalveluiden ohjetta.
 • Opiskelijaryhmien ruokailuaikoja porrastetaan 

Opiskelijamajoitus:  

 • Opetus- ja kulttuuriministeriön ohjeen mukaan opiskelijat voivat asua jaetuissa huoneissa, jos kyse on pitkäaikaisesta majoittumisesta. 
 • Lyhytkestoisessa majoituksessa noudatetaan erillistä Vierumäen majoituspalveluita koskevia linjauksia. Opiskelijat majoittuvat pääasiassa kahden hengen huoneissa.

5. Jos matkustat ulkomaille, noudata matkustamiseen liittyviä ulkoministeriön ohjeita sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen karanteeniohjeistusta. 

Noudatathan ajankohtaisia matkustamiseen liittyviä ohjeita, jotka löydät THL:n sivuilta tästä linkistä. Jos 14 vuorokauden karanteeniohjeistus koskee sinua, älä tule sen aikana Vierumäen kampusalueelle.

6. Siivouksessa noudatamme tartuntojen ehkäisemiseksi annettuja ohjeita. 

Siivouskumppanimme noudattaa Työterveyslaitoksen sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeita korona-ajan siivoukseen liittyen. Olemme tehostaneet siivousta yleisissä tiloissa ja majoitustiloissa. Erityisesti huomiota kiinnitetään kosketuspintoihin, kuten ovenkahvoihin, sekä wc-tiloihin. Luentotilat siivotaan vähintään päivittäin ja mahdollisuuksien mukaan aina ryhmien vaihtuessa. Luentotiloihin varataan pintapuhdistusainetta pintojen ja kahvojen pyyhkimistä varten.