Opiston historia

Suomen Urheiluopisto on elänyt ja kehittynyt rinta rinnan urheilu- ja liikuntaharrastusten kehittymisen sekä Suomen historian merkittävien tapahtumien kanssa.

Jo ennen opiston perustamista kyti urheiluopistoaate itsenäisyyteen pyrkivien suomalaisten vaikuttajien ajatuksissa. Lauri Pihkala, Ivar Wilskman, K.E. Levälahti ja Arvo Vartia olivat kaikki urheilumiehiä, joilla oli merkittävä asema opiston perustamisessa.

He hakivat tietoa ulkomailta urheiluvalmennuksen ja liikuntaharrastusten kehittämiseksi sekä urheilujohtajien kouluttamiseksi. Opiston perustaminen oli esillä jo ennen Suomen itsenäistymistä, mutta vapaus- ja sisällissota ja sen seurauksena syntynyt sekasorto siirsivät opiston perustamista aina 1920-luvun lopulle saakka. Suomen Urheiluopiston toiminta käynnistyi vuonna 1927.

Suomen Urheiluopiston sijoituspaikkaa etsittiin hartaasti ja pitkään. Pihkala oli käväissyt Vierumäen Härkälän kylässä vapaussodan aikana. Hän oli tuolloin kysynyt paikallisilta asukkailta alueella olevasta vanhasta sotaväen leirikentästä ja siitä, oliko alueella järveä. Kyläläiset sanoivat, “ettei täällä järveä ole”, joten Pihkala jätti tiedustelut siihen.

Paikan etsintä sai uutta tuulta, kun Pihkala Lahden käyntinsä aikana vuonna 1928 sattui keskustelemaan heinolalaisen kauppias Jääskeläisen kanssa. Jääskeläinen kertoi Heinolasta löytyvän hyviä paikkavaihtoehtoja opistolle.

Pihkala kertoi tietonsa Helsingissä opiston johdolle, joka lähti vitkastelematta toukokuussa 1928 tutustumismatkalle Heinolaan.

Heinolan kaupungin johto esitteli opiston johdolle Heinolan Reumasairaalan ja UPM:n vaneritehtaan alueita. Kiertoajelu jatkui vielä Hevossaareen, mutta opiston johto totesi sen turhan kivikkoiseksi.

Viimeisenä vaihtoehtona kauppias Jääskeläinen muistutti vieraita Suomen sotaväen leirikentästä, jonka Pihkala heti muisti ja pahoitteli järven puuttumista. Kun heinolalaiset kertoivat, että leirikenttä on itse asiassa veden äärellä, päätti retkikunta jatkaa matkaansa Vierumäelle.

Nähdessään opiston tulevan sijoituspaikan opiston johto vakuuttui paikan sopivuudesta välittömästi.Vierumäen luonto lumosi heidät ja se lumoaa yhä edelleen.