Siirry sisältöön

Liikunnanohjauksen perustutkinnon monet mahdollisuudet

Portaat ylös askel

Vierumäki 4.3.2022

Blogitekstin on kirjoittanut Haaga-Helia ammattikorkeakoulun opiskelija Laura Kemppi.

Liikunnanohjauksen perustutkinto on ammatillinen tutkinto, joka kehittää monipuolisesti valmiuksia työskennellä erilaisissa liikunta-alan työtehtävissä. Tutkinto antaa myös jatko-opintokelpoisuuden korkeakouluihin.

Tutkinnon yhteisiä, pakollisia osia ovat liikunnan ohjaaminen ja liikuntaneuvojana toimiminen sekä liikunta- tai kilpailutapahtuman järjestäminen. Lisäksi opiskelija syventää osaamistaan jollakin kolmesta osaamisalasta: liikunnan palvelutuotanto, valmennus ja seuratoiminta tai terveyttä edistävä liikuntaneuvonta.

Vierumäellä liikunnanohjauksen perustutkinnolla opiskeleville on tarjolla monia mahdollisuuksia ja erilaisia koulutuspolkuja opiskelijan omien kiinnostuksen kohteiden ja tavoitteiden mukaisesti. Peruskoulutaustainen nuori voi suorittaa Vierumäellä kaksoistutkinnon eli ammatillisen tutkinnon sekä ylioppilastutkinnon samanaikaisesti. Lukio-opinnot suoritetaan Heinolan lukiossa. Kaksoistutkintopolku on opiskelijalle melko vaativa ja edellyttää vastuunottoa omista tekemisistä, mutta urheiluopisto ja lukio pyrkivät yhdessä tekemään opiskelusta mahdollisimman sujuvaa ja joustavaa.

Suomen Urheiluopistolla Vierumäellä on loistavat mahdollisuudet myös kansainvälistymiseen. Vierumäellä järjestetään paljon erilaisia tapahtumia ympäri vuoden, joissa vierailee ulkomaalaisia opiskelijoita ja asiakkaita. Liikunnanohjauksen perustutkinnolla opiskelevilla on mahdollisuus suorittaa opintojaan osallistumalla näiden tapahtumien järjestämiseen ja läpiviemiseen. Tämän lisäksi opiskelijat voivat hakeutua työssä oppimisen jaksolle tai vaihto-opiskelijaksi ulkomaille. Vierumäellä on Erasmus+-akkreditointi ja sen myötä kattavat mahdollisuudet tukea opiskelijoiden kansainvälistymistä.

Vierumäellä on mahdollista yhdistää myös urheileminen ja opiskelu. Nuoret urheilijat voivat hakea urheilijakiintiöön perustutkinto-opintojen alettua elokuussa. Urheilijakiintiöön kuuluminen tuo joustoa urheilun ja opiskelun yhteensovittamiseen sekä oikeuttaa muun muassa eri lajien urheilijoiden yhteisiin aamutreeneihin. Vierumäellä on tarjolla lajivalmennusta jääkiekossa ja taitoluistelussa. Muiden lajien edustajat harjoittelevat oman seuransa harjoituksissa lähialueella tai itsenäisesti oman valmentajan tekemän ohjelman mukaisesti.

Liikunnanohjauksen perustutkinto toimii loistavana ponnahduslautana jatko-opintoihin korkeakouluissa. Jos tiedät jo opintojen alussa, että suuntaat LPT:n jälkeen jatko-opintoihin, voit suunnitella opinnot sen mukaisesti. Voit esimerkiksi suorittaa opintojen aikana Haaga-Helia amk:n avoimen ammattikorkeakoulun opintoja.

Työelämäpainotteinen polku soveltuu sellaisille lukion, ylioppilastutkinnon tai ammatillisen tutkinnon suorittaneille, joilla on jo jonkin verran kokemusta liikunta-alasta. Tällä koulutuspolulla opiskelijalla laaditaan koulutus- tai oppisopimus jo opintojen alkuvaiheessa ja osaaminen hankitaan pääasiassa käytännön työtehtävissä liikunnan ja urheilun ytimessä, Vierumäen liikuntapalveluissa tai urheilutoiminnoissa. Liikunnanohjauksen perustutkinnon työelämäpainotteisella polulla perinteistä luentosaliopetusta on vähän, joten se soveltuu hyvin toiminnasta syttyville opiskelijoille.

Liikunnanohjauksen perustutkinnon yrittäjyyspolulla opiskelijan on mahdollista kokeilla siipiään yrittäjänä. Opiskelija perustaa opintojensa aikana NY-yrityksen, joka toimii harjoitusyrityksenä ja on toiminnassa määräaikaisesti. Harjoitusyrityksen avulla opiskelijat pääsevät näkemään ja kokemaan kaikki yrityksen perustamisen vaiheet, aina aloituksesta lopettamiseen saakka.

Kuten todettua, Vierumäen koulutusmahdollisuudet ovat moninaiset! Jos et vielä tiedä, millainen koulutuspolku sinua voisi kiinnostaa, ei hätää! Voit hakeutua opiskelemaan Suomen Urheiluopistoon avoimin mielin. Autamme ja tuemme jokaista opiskelijaa löytämään oman juttunsa!

Liikunnanohjauksen perustutkinto on mukana toisen asteen yhteishaussa sekä jatkuvassa haussa 22.3.2022 asti. Peruskoulutaustaiset hakevat opiskelemaan yhteishaussa, kun taas ylioppilastutkinnon tai toisen ammatillisen tutkinnon suorittaneet hakevat jatkuvan haun lomakkeella.

Lisätietoja koulutuksesta, koulutuspoluista ja hakuohjeista löydät nettisivuiltamme vierumaki.fi/liikunnanohjauksen_perustutkinto_kokopaivaopiskelu

Nähdään Vierumäellä!

Kysyttävää? Ota yhteyttä:

Annika Sirviö, opinto-ohjaaja
annika.sirvio@vierumaki.fi
045 7884 2648
Opintotoimisto
045 7881 6258
opintotoimisto@vierumaki.fi