Siirry sisältöön

Yhteistyöllä matkalle huipulle - Kansainvälinen Vierumäki

Koulutus_kv_harjoittelijat_3

Vierumäen kampuksella vierailee vuosittain kansainvälisiä opiskelijaryhmiä ja työharjoittelijoita. Elokuussa 2022 Vierumäelle saapui työharjoitteluun kaksi portugalilaista liikunta-alan opiskelijaa, Afonso Aquiar ja Diogo Alemão.

Vierumäki 25.9.2022

Teksti ja kuvat: Hannele Kaperi, työelämäopettaja, Suomen Urheiluopisto


Suomen Urheiluopiston kansainvälisen toiminnan tavoitteena on kehittää suomalaista liikuntakulttuuria toimimalla aktiivisesti liikunta-alan kansainvälisissä verkostoissa sekä kehittämishankkeissa. Kesällä 2020 julkaistussa Vierumäki-yhtiöiden strategiassa esitettiin, että Suomen Urheiluopisto on kansallisesti johtava sekä kansainvälisesti uskottava toimija liikuntakoulutuksen sektorilla.Vierumäen strategian painopisteissä koulutuksen osalta tavoitteena on olla oppimisen ja kehittymisen edelläkävijä kansallisesti ja kansainvälisesti.


Työharjoittelussa Vierumäellä

Vierumäen kampuksella vierailee vuosittain kansainvälisiä opiskelijaryhmiä ja työharjoittelijoita. Elokuussa 2022 Vierumäelle saapui työharjoitteluun kaksi portugalilaista liikunta-alan opiskelijaa, Afonso Aquiar ja Diogo Alemão.

Toinen opiskelijoista oli vieraillut Vierumäellä opiskelijaryhmän kanssa Erasmus-hankkeen kautta jo edellisenä syksynä 2021. Erasmus-opintojakson jälkeen yhteistyö jatkui niin, että liikunnanohjauksen perustutkinnon opiskelija Jan Marku suuntasi Vierumäeltä työharjoittelujaksolle Portugaliin Montijon kaupunkiin työskentelemään paikallisessa oppilaitoksessa. Saman oppilaitoksen opiskelijat Aquiar ja Alemão saapuivat nyt vastavuoroisesti Vierumäelle, Suomen Urheiluopistolle.

Kuva: Portugaliliaiset harjoittelijat Afonso Aquiar ja Diogo Alemão pääsivät kokeilemaan luistelua ensimmäistä kertaa elämässään Vierumäen jäähallilla.

Ensimmäisenä työtehtävänä kansainvälinen kongressi

Ensimmäisellä viikolla portugalilaiset opiskelijat pääsivät mukaan liikuntakasvatuksen tieteelliseen FIEPS-kongressiin. Kansainvälinen kongressi järjestettiin yhteistyössä Haaga-Helia ammattikorkeakoulun, Jyväskylän yliopiston ja Liikunnan ja Terveystiedon Opettajat ry:n sekä kansainvälisten organisaatioiden, ICSSPE ja FIEPS, kanssa. Tapahtumassa opiskelijat pääsivät muun muassa avustamaan kongressin luentojen ja käytännön demotuntien valmisteluissa sekä kongressitoimiston työtehtävissä.

Ystävyyskaupunkitoimintaa

Työharjoittelujaksollaan opiskelijat olivat myös mukana suunnittelemassa ja ohjaamassa Heinolan saksalaisen ystävyyskaupunki Peinen opiskelijoiden vierailua Vierumäelle. Portugalilaisten ohjauksessa peineläiset opiskelijat pääsivät kokemaan erilaisia jalkapallon viitepelejä, reaktiokykyharjoituksia sekä tietysti itse jalkapallo-ottelun.

Myös syksyllä Vierumäellä aloittaneet työelämäpainotteisen liikunnanohjauksen perustutkinnon opiskelijat Krista Heikkinen, Shanina Korkiakoski ja Maria Manninen olivat vastuussa Peinen vierailupäivästä Vierumäellä. Opiskelijat opettivat ryhmälle mailapelitunnin Vierumäen monitoimiareenalla. Heinolan lukion ystävyyskaupunkiyhteistyö on jatkunut jo vuosien ajan, ja pian Heinolan lukion opettajia ja opiskelijoita suuntaa taas vuorostaan vierailulle Saksaan.

Kuva: Heinolan ystävyyskaupungin Peinen vierailijat Vierumäellä. Kuvassa Suomen Urheiluopiston opettaja Hannele Kaperi (vas.), Heinolan lukion opettaja Antti Romunen, Peinen opiskelijat. Eturivissä Vierumäen työelämäpainotteisen liikunnanohjauksen perustutkinnon opiskelijat Krista Heikkinen (vas.), Shanina Korkiakoski, Maria Manninen sekä työharjoittelija Afonso Aguiar Portugalista.

Huippuvalmentajan haastattelu

Sekä Afonso Aquiarin että Diogo Alemãon haaveena on toimia valmentajana jalkapallon parissa huipputasolla. Yksi Vierumäen työharjoittelujakson kohokohdista olikin tapaaminen pitkän ja menestyksekkään uran valmennustehtävissä toimineen huippuvalmentaja Marko Salorannan kanssa.

Kuva: Huippuvalmentaja Marko Salorannan haastattelu oli työharjoittelun kohokohta valmentajan ammatista haaveileville kansainvälisille liikunta-alan opiskelijoille. 

Tie huipulle -haastattelussa Saloranta, Suomen naisten jalkapallon A-maajoukkueen, Helmareiden, nykyinen päävalmentaja kiteytti opiskelijoiden haastattelukysymyksien kautta oman valmennusfilosofiansa ytimen.

Tie huipulle - haastateltavana Marko Saloranta

Salorannan ajatuksissa huippuvalmennus lähtee yksilön tasolta: valmentajan tulee tuntea pelaaja. Oman valmennusfilosofian löytäminen on merkityksellinen voimavara ja valmennustyössä eteenpäin vievä supervoima.

"Huipputasolla valmennustiimin yhteispeli on joukkueen toiminnan ydin", Saloranta toteaa alkuun. Jokaisella on oma tärkeä roolinsa joukkueen toiminnassa. Parhaimmillaan jokainen toimii omalla ydinosaamisensa alueella, jonka kautta tuo asiantuntijuutensa siihen, että joukkueen voimavarat ja osaamispotentiaali on parhaimmillaan käytössä.

Päävalmentajan vastuu on toki merkittävä, koska loppuen lopuksi hän kantaa vastuun joukkuetta koskevista päätöksistä – ei kuitenkaan yksin, vaan yhteistyössä. Saloranta toivoo, että hän on itse helposti lähestyttävä päävalmentaja, jolle apuvalmentajat, pelaajat ja joukkueen muut toimihenkilöt tuovat oman näkökulmansa esille, oli kyse sitten pelitaktiikasta tai yksittäisen pelaajan toimintakykyyn liittyvästä arvioinnista. Saloranta kokee merkittäväksi, että hänen valmennustapaansa on uskottu ja sen kautta hän on edennyt urallaan kohti huippuvalmennusta.

Aquiar ja Alemão ovat kiinnostuneita myös Salorannan ajatuksista uransa tulevaisuudesta. ”Haluan valmentaa huipputasolla motivoituneita pelaajia”, Saloranta toteaa pilke silmä kulmassa. Kysymykseen siitä, olisiko mahdollista, että Saloranta voisi valmentaa myös esimerkiksi miesten maajoukkuetta, Saloranta vastaa: ”Tottakai, mutta tällä hetkellä elän päivä ja peli kerrallaan tässä hetkessä ja keskityn tulevaan kauteen päävalmentajana naisten maajoukkueessa.”

Tulevia miesten MM-kisoja Qatarissa Saloranta odottaa mielenkiinnolla. On hienoa päästä seuraamaan maailman huippupelaajien toimintaa kentällä. ”Paras joukkue voittaa kisat”, Saloranta päättää.

Kansainvälisiä verkostoja

Aquiar ja Alemão pääsivät harjoittelujaksollaan monipuolisesti Vierumäen kampuksen työelämään mukaan. He toimivat opetustehtävissä liikunnanohjauksen perustutkinnon opiskelijoille ja olivat mukana erilaisissa alueella järjestetyissä tapahtumissa. Lisäksi opiskelijat pääsivät mukaan lahtelaisten jalkapalloseurojen FC Kuusysin ja FC Lahden naisten joukkueen valmennustoimintaan.

Joukkueen valmentajat ottivat kansainväliset työharjoittelijat hienosti mukaan joukkueen toimintaan, jossa he mm. pääsivät ohjaamaan erilaisia harjoitteita joukkueen pelaajille. Myös mahdollisesta jatkoyhteistyöstä lahtelaisen jalkapallojoukkueen kanssa on tehty alustavia suunnitelmia. Ajatuksena olisi toteuttaa Portugalissa harjoitusleiri, jossa Aquiar ja Alemão voisivat toimia yhdyshenkilöinä ja mahdollistaa harjoittelun paikallisen jalkapalloseuran naisten joukkueen kanssa.

Kuva: Valmennusyhteistyötä lahtelaisen jalkapallojoukkueen kanssa. 

Vierumäki ainutlaatuinen oppimisympäristö myös kansainvälisesti

Vierumäki on kansainväliselläkin tasolla ainutlaatuinen toimintaympäristö. Myös Vierumäki-pedagogiikka on työelämäpedagoginen oppimisprosessi, jossa yhteistyö työelämän kanssa on merkittävässä roolissa. ”Olen todella tyytyväinen, että voimme Vierumäkenä tarjota ainutlaatuisia mahdollisuuksia kansainvälisille liikunta-alan opiskelijoille kehittää omaa osaamistaan Vierumäen asiantuntijoiden ja opiskelijoiden kanssa”, toteaa Suomen Urheiluopiston työelämäopettaja Hannele Kaperi.

”Kansainvälinen työelämäyhteistyö parhaimmillaan on osaamisen jakamista, elinikäisiä yhteistyömahdollisuuksia ja ystävyyttä. Vaihtojaksot ovat monialaisia ammatillisen kasvun ja ihmisenä kasvun mahdollisuuksia, joissa pääsee syväsukeltamaan erilaiseen toimintaympäristöön ja kulttuuriin”, Kaperi kiteyttää.