Siirry sisältöön

Yhteisöllistä ja käytännönläheistä opiskelua liikunnanohjauksen perustutkinnolla

LPT lehtijuttu

Vierumäki 19.2.2024

Teksti: Anna Tiikkaja, koulutussuunnittelija, Suomen Urheiluopisto

Suomen Urheiluopistolla, Vierumäellä, intohimo liikuntaa kohtaan yhdistyy käytännönläheiseen oppimiseen ja monipuolisiin mahdollisuuksiin.

Ammattiin opiskelu ei ole pelkkää kirjojen lukemista ja luentojen kuuntelemista varsinkaan liikunta-alalla. "Täällä Vierumäellä opiskelu on hyvin konkreettista, eikä vain luokassa istumista", kertoo toisen vuoden liikuntaneuvojaopiskelija Lotta Hokkanen. ”Opiskelu on ollut todella monipuolista ja sosiaalista”, jatkaa Lotan opiskelukaveri Helmi Rönkkö.

”Liikunta on täällä ihan arkipäivää, ja se ei rajoitu pelkästään opintoihin”, kertovat opiskelijat yhteen ääneen. Opiskelijoilla on mahdollisuus käyttää maksutta kampuksen liikuntatiloja, kuten kuntosalia ja uimahallia. Kampuksella järjestetään opiskelijoille vapaavuoroja myös esimerkiksi Volttiareenalle, joka on huippuunsa varusteltu voimisteluolosuhde.

Vierumäellä korostetaan vahvasti työelämässä oppimista. Opiskelijat pääsevät tutustumaan liikunta-alan työympäristöihin käytännönläheisesti alusta alkaen. ”Työelämäjakson voi suorittaa myös ulkomailla”, kertoo Suomen Urheiluopiston opinto-ohjaaja Mari Luokkanen.

Pääsykokeet ponnahduslautana

Yhteishaun kautta hakevat peruskoulutaustaiset opiskelijat kutsutaan toukokuussa pääsykokeisiin. Pääsykokeissa arvioidaan hakijan liikunnallisuutta, mutta suurempi painotus on vuorovaikutuksella ja sosiaalisilla taidoilla. ”Pääsykokeen lisäksi valintoihin vaikuttaa myös muun muassa koulumenestys”, opinto-ohjaaja Mari muistuttaa.

Vaikka pääsykokeet saattavat jännittää, ovat ne ennen kaikkea hyvä tilaisuus tutustua koulutukseen ja Vierumäen kampukseen. ”Pääsykoepäivä oli jännittävä, mutta hauska”, kertoo Lotta Hokkanen. Hän kehottaa hakijoita tulemaan pääsykokeisiin omana itsenään ja nauttimaan kokemuksesta. ”Muista myös syödä ja nukkua hyvin”, Lotta korostaa.

Vierumäelle voi hakea opiskelemaan myös jatkuvassa haussa, jos on suorittanut aikaisemmin muun ammatillisen tutkinnon tai ylioppilastutkinnon. ”Jatkuvassa haussa hakijat tekevät ennakkotehtävän ja osallistuvat haastatteluun eli samanlaista pääsykoetta kuin yhteishaussa ei heille ole”, kertoo opinto-ohjaaja Mari Luokkanen.

Yhdessä tekemisen meininki

Kun Helmi Rönkköä ja Lotta Hokkasta pyytää kuvailemaan Vierumäellä opiskelua kolmella sanalla, vastaavat he pienen pohdinnan jälkeen: kaverit, tekeminen ja ympäristö. Vierumäen kampus ei ole pelkästään opiskelupaikka, vaan yhteisö, jossa opiskelijat ja opettajat tukevat toisiaan.

Suuri osa perustutkinto-opiskelijoista hyödyntää myös mahdollisuuden maksuttomaan majoitukseen ja ruokailuihin kampuksella, mikä vahvistaa osaltaan yhteishenkeä. ”Aluksi kotoa pois oleminen tuntui vähän jännittävältä, mutta nyt siihen on jo tottunut”, kertoo Lotta Hokkanen, joka asuu arkiviikot Vierumäellä opiskelija-asuntolassa. Asuntolassa asuminen on myös melko helppo tapa totutella kotoa pois olemiseen. ”Täällä on kuitenkin valmiit ruuat ja kämppis, eikä iltaisin tarvitse koskaan yksin olla”, Lotta täydentää.

Opiskelua liikunnan moniosaajaksi

Helmin ja Lotan mielestä Vierumäki on sopiva opiskelupaikka sellaisille nuorille, jotka ovat innostuneita liikunnasta, pitävät ihmisten kanssa toimimisesta ja haluavat opiskella käytännönläheisesti.

Liikunnanohjauksen perustutkinto-opiskelu sisältää monipuolisesti tutustumista muun muassa liikunnanohjaukseen, liikuntaneuvontaan sekä tapahtumien järjestämiseen.

Oman kiinnostuksensa mukaan liikuntaneuvojaksi voi valmistua erilaisia polkuja pitkin. Esimerkiksi kaksoistutkinnon suorittaminen on mahdollista yhteistyössä Heinolan lukion kanssa. ”Urheilun ja opiskelun yhteensovittaminen sujuu myös joustavasti, jos vain motivaatiota riittää”, kertoo jalkapalloa Lahdessa pelaava Helmi.

Perustutkinto antaa hakukelpoisuuden korkeakouluihin. Erityisen hyvän pohjan liikunnanohjauksen perustutkinto antaa esimerkiksi liikunnanohjaajan tai fysioterapeutin ammattikorkeakouluopintoihin. Lotta ei ole vielä suunnitellut tulevaisuuttaan liikuntaneuvojaksi valmistumisen jälkeen, mutta Helmillä suunnitelmat ovat jo melko selvät. Valmistumisen jälkeen hän suunnittelee pitävänsä välivuoden ja hakevansa sitten Jyväskylän yliopistoon opiskelemaan liikuntapedagogiikkaa.

”Oli kyllä ihan paras päätös lähteä Vierumäelle opiskelemaan liikuntaneuvojaksi”, Helmi totea. Lotta on samaa mieltä.


Kiinnostuitko? Hae mukaan!

Yhteishaku liikunnanohjauksen perustutkinnolle on käynnissä 20.2.-19.3.2024 ja jatkuva haku tutkinnon aiemmin suorittaneille 20.2.-31.7.2024. Lisätiedot ja hakuohjeet täältä.


Kysyttävää? Ota yhteyttä!

Mari Luokkanen, opinto-ohjaaja
mari.luokkanen@vierumaki.fi
045 7884 2648

Opintotoimisto
opintotoimisto@vierumaki.fi
045 7884 2891