Blogitekstin on kirjoittanut Haaga-Helia ammattikorkeakoulun opiskelija Laura Kemppi.
Oletko valmis ottamaan seuraavan askeleen urheiluvalmentajan polullasi? Oletko jo kerryttänyt kokemusta käytännön valmennustyöstä ja innokas oppimaan uutta? Työskenteletkö valmennuksen koordinointi- tai johtotehtävissä? Jos vastasit “kyllä”, voi valmennuksen erikoisammattitutkinto olla juuri sinun seuraava askeleesi!
Valmennuksen erikoisammattitutkintoon (VEAT) tähtäävä koulutus on vuoden mittainen, monipuolinen oppimisprosessi. Tutkinto sisältää kaksi kaikille pakollista tutkinnon osaa: valmennustoiminnan johtaminen ja urheilijakeskeinen valmentaminen. Lisäksi opiskelija valitsee yhden kolmesta valinnaisesta tutkinnon osasta, jotka ovat urheilutoiminnan kehittäminen, toimiminen valmennuksen kansainvälisessä toimintaympäristössä sekä valmennustoiminnan hallinnon kehittäminen.
Kenelle VEAT sopii? Suomen Urheiluopistossa valmennuksen erikoisammattitutkinnosta vastaava opettaja Jani Lakanen odottaa koulutukseen hakevilta henkilöiltä ennen kaikkea innostunutta otetta opiskeluun. Opiskelijoilla tulee myös olla koulutuksen ajan toimintaympäristö, jossa sisältöjä pääsee toteuttamaan käytännössä ja kehittämään samalla omaa toimintaansa. “Jotta koulutus palvelisi opiskelijaa parhaiten, toivottaisiin häneltä myös kokemusta käytännön valmennustyöstä, mutta tämä ei ole kuitenkaan pakollista”, toteaa Lakanen.
Tänä vuonna koulutukseen osallistuvista monet ovatkin suorittaneet aikaisemmin liikunnan ja valmennuksen ammattitutkinnon valmennuksen osaamisalalla tai tätä edeltäneen valmentajan ammattitutkinnon eli VATin. Luonteva koulutuspolku onkin hankkia hyvä pohja ammattitutkinnolta ja kehittää syvempää ymmärrystä jonkin ajan kuluttua erikoisammattitutkinnolla.
Opiskelijan näkökulmasta Vierumäen VEATin vahvuutena pidetään tiivistä tiimityöskentelyä, jonka aikana opiskelijat hitsautuvat yhteen tiiviiksi porukaksi ja vertaisoppivat toisiltaan. Tiiviin yhdessä oppimisen myötä opiskelijat verkostoituvat eri lajien parissa toimivien ammattilaisten kanssa ja saavat uusia työkaluja omaan arjen tekemiseensä.
Opiskelijat pitävät myös hyvin arvokkaana jokaisen opiskelijan omaa VEAT-päivää, jonka tarkoituksena on perehtyä yksitellen jokaisen opiskelijan omaan toimintaympäristöön ja siihen, kuinka hän siellä toimii. Muiden ryhmään kuuluvien tehtävä on sparrata ja auttaa kyseisen päivän henkilöä kehittämään omaa arjen toimintaansa.
“Kuten kaikessa muussakin Vierumäen tarjoamassa ammatillisessa koulutuksessa, myös VEATissa opinnot henkilökohtaistetaan opiskelijan ja työelämän tarpeiden mukaisesti”, Jani Lakanen kertoo. Opiskelija pääsee siis aidosti perehtymään niin omaan kuin toimintaympäristönsäkin tarpeisiin. Tutkinnon suorittamista rytmittää henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma, HOKS. Koulutuksen aikana opiskelija pääsee tuottamaan myös laajamittaisen valmennustyön johtamisen kehittämisen kokonaisuuden valitsemastaan teemasta omassa toimintaympäristössään.
Jos kiinnostuit koulutuksesta, lue lisää ja hae mukaan nettisivuiltamme.
Kysyttävää? Ota yhteyttä:
Jani Lakanen, valmentajakouluttaja
040 568 6959
jani.lakanen@vierumaki.fi
Opintotoimisto
+358 45 7884 2891
opintotoimisto@vierumaki.fi