Siirry sisältöön

Liikuntaa ja kokemuksia Vierumäen leirikouluissa

Valkjärvi ilmakuva

Vierumäki 16.8.2023

Vierumäen leirikoulut – liikuntaa ja kokemuksia perinnerikkaassa ympäristössä


Vierumäki on tunnettu urheilun ja vapaa-ajan keskuksena toimivasta Suomen Urheiluopistosta. Viime vuosina Vierumäellä on tehty laajoja investointeja, joiden ansiosta myös leirikoululaiset pääsevät nauttimaan leirikoulustaan upeissa puitteissa. Nämä leirikoulut tarjoavat unohtumattoman kokemuksen, jossa korostuvat aktiivinen liikunta, suomalainen kulttuuriperintö ja yhteisöllisyys.

Leirikoulujen monipuolisessa ohjelmassa yhdistyvät niin perinteiset kuin uudemmatkin urheilulajit. Leirikoululaiset voivat kokeilla lajeja mm. SUP-lautailusta, nerffauksesta ja Kinballista aina perinteisiin pesäpalloon, hiihtoon, suunnistukseen ja luontoliikuntaan. Lajien suuri kirjo tarjoaa lapsille mahdollisuuden laajentaa liikuntataitojaan ja tutustua uusiin liikuntalajeihin. Parhaimmillaan kotiin viemisenä on liikuntaa, tai jotain uutta liikuntalajia kohtaan syttynyt kipinä, josta voi tulla jollekin elämänmittainen harrastus.

"Uskomme, että urheilu ja liikunta on enemmän kuin vain kilpailua. Se on osa kulttuuriperintöämme, ja meidän tehtävämme on välittää tuo perintö seuraaville sukupolville", Eveliina Laaksonen, Suomen Urheiluopiston liikuntakoordinaattori toteaa.

Leirikoulujen perimmäinen tavoite on edistää lasten ja nuorten fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia sekä elämänhallintataitoja. Tätä tukee voimakkaasti leirikoulujen yhteisöllinen luonne. Leireillä korostetaan ryhmässä toimimisen taitoja, yhdessä tekemistä ja liikunnan riemua ilman suorittamista. Jokainen voi tulla leirikouluun Suomen Urheiluopistolle riippumatta millainen liikunnallinen tausta heillä on, myös ne, keille liikunta tai liikunnallinen elämäntapa ovat vieraampi asia. Liikunnallisen elämäntavan ”julistaminen”, edistäminen ja tavoitettavuus kansalaisten keskuudessa, ovatkin olleet Suomen Urheiluopiston yksi keskeisin tavoite, aina sen perustamisesta, vuodesta 1927 lähtien.

Suomen Urheiluopiston rakennukset sekä luonto, heijastavat vahvasti myös Suomalaista kulttuuriperintöä, ollen näin luonnollinen osa myös jokaisen tänne saapuvan leirikoululaisen leirikoulukokemusta. Opisto sijaitsee kuvankauniiden, jääkauden muokkaamien harjujen ja järvien keskellä, Toisen Salpausselän kangasmaastoissa. Salpausselkä Geopark nousikin UNESCO Global Geopark kohteeksi 13.4.2022. Mainittavan arvoista on myös Erik Bryggmanin hahmottelema rakennuksien kokonaisuus, jonka museovirasto on määritellyt valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.

Suomen Urheiluopiston historia, ympäristö, sekä Urheiluopiston valtakunnallinen tavoite edistää kansalaisten liikunnallista elämäntapaa ja hyvinvointia tekevät Vierumäen leirikouluista aina ainutlaatuisen kokemuksen. Siksi Vierumäen leirikouluun kannattaa tulla – oppimaan, kasvamaan ja ennen kaikkea kokemaan. ­